Rady a tipy

Skladujte a připravujte čaj tak, abyste si vychutnali všechny jeho výhody

Od   | 

Čaj je nápoj, který má mnoho odpůrců, ale i zastánců. Objev čajovníku se odhaduje na období před 10 000 lety, ale kdy to bylo naprosto přesně, se asi nikdy nedozvíme. Něco, co má tak dlouhou historii, si zaslouží větší znalosti. Třeba jak jej správně skladovat nebo servírovat, když pořádáte čajový dýchánek.

Čajový dýchánek se vším všudy

Správný čajový dýchánek připomíná společenskou událost, a proto potřebuje náležitou přípravu. Počítejte s tím, že potřebujete větší zásobu čajů. Připravte si alespoň tři druhy, ale čím víc, tím líp. Pokud máte dostatek nádobí, nic vám nebrání, abyste výběr rozšířili. 

Vyberte vhodné nádobí, které výsledný prožitek do velké míry ovlivní. Existuje mnoho variant čajových konviček různých tvarů, velikostí nebo materiálů. Hodí se sítko na čaj, vhodné hrníčky nebo teploměr na čaj. Čínské konvičky na čaj jsou menší než západní. Vejde se do nich asi 300 ml nápoje. Také čínské šálky mají menší rozměry. Na každý čaj byste měli použít jinou konvičku a hostům připravit i víc šálků.

Zaoblení čajové konvice a její hubičky pomáhá zachovat přirozený pohyb tekutiny a nalévání je pak mnohem snazší a bez ukapávání vedle.

 

Postup přípravy čaje

Při samotné přípravě dodržujte stanovené postupy přípravy. Odměřte si správné množství čaje, nalijte horkou vodu. Neměla by být úplně vařící. Stačí kolem 80 °C, na bílý čaj 60-70 °C. Použijte spíše keramickou nebo jílovou konvičku. S čajovými lístky manipulujte pouze bambusovými nebo dřevěnými nástroji. Ne kovovými. Před podáváním zahřejte také samotné šálky. Doba louhování čaje záleží na tom, jaký druh jste vybrali. Marocký 10 až 15 minut, čínský maximálně 30 vteřin.

Správné skladování čaje má svůj důvod

Mnoho lidí ví, jak čaj servírovat, jaký kupovat, ale jen málokdo se zaměří na správný způsob skladování, který je ovšem neméně důležitý. Pokud není skladován správně, přichází o svou typickou vůni a chuť, což je nesmírná škoda, zvlášť když dbáte na kvalitu čaje.

Nezapomeňte, že horkou vodou můžete zalít i mnoho bylinek, které můžete pěstovat i doma za oknem

Skladování sáčkového čaje

Čaje v sáčcích se skladují o něco lépe, ale mnoho lidí je odmítá, protože podle nich postrádají pravé čajové aroma a chuť. Pokud doma dáváte přednost čajovým sáčkům, nemusí skladování až tak řešit. Klidně je nechte v papírových krabičkách, ale kdo si potrpí na design, nejspíš si něco hezkého pořídí. Originální jsou dřevěné krabičky s přihrádkami na jednotlivé druhy. Nezapomeňte krabičku vždy pečlivě uzavřít, aby čaj vydržel co nejdéle a uchoval si svou chuť. Déle vydrží vakuově balené čaje.

Skladování sypaných čajů

Sypané čaje už je potřeba skladovat trochu pečlivěji. Nemělo by dojít k jejich promíchání. Je potřeba skladovat je zvlášť. Jestliže nepijete čaje nikterak často, kupte si raději menší balení. Není vhodné skladovat čaj příliš dlouho, není pak už dobrý. Čaje skladujte v dózách nebo plechovkách, které dobře těsní a nedostane se dovnitř žádné vlhko. Existují i vakuové. Nádoby dávejte na tmavší místo, kde nepůsobí přímo světlo. Ideální teplota pro skladování čajů je pod 20 °C. A jak to udělat, aby vaše sbírka čajů zároveň působila i jako krásná dekorace? Pořiďte si různé plechové dózy menších i větších rozměrů a v dekoru, který se hodí do vaší domácnosti. Některé na sobě mají čínské znaky, nápisy s názvy čajů apod. 

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login