Rady a tipy

Rozžhavte grily, sezóna grilování právě startuje!

Od   | 

Při troše štěstí nás už od dubna mohou vyzvat teplé jarní paprsky k tomu, abychom rozžhavili grily a uspořádali pořádnou jarní grilovačku! Ale jen málokdo griluje správně, jak se opravdu má. Zapotřebí je nejen vhodný a kvalitní gril, ale i maso a jeho příprava.

Grilovací sezóna právě začala

Správný gril je základ

Základním krokem je výběr správného grilu. V dnešní době můžeme vybírat z různých druhů a je zcela na vás, jakému dáte přednost. 

Plynový gril

Plynový gril je určen pouze na zahradu a zdroj energie zde představuje propan-butan. Jsou výhodné nejen po stránce bezpečnosti, ale také z pohledu údržby a rychlosti rozehřátí. Moderní modely jsou vybaveny takovou technologií, kdy je po celé ploše grilu stejná teplota. Díky tomuto typu předejdete nejen přepálenému tuku, ale také nechtěnému zakouření a gril je z pohledu obsluhy jednoduchý.

Plynové grily jsou prostorné a hodí se do každé zahrady! Zdroj: Weber

Elektrický gril

Elektrické grily lze kromě zahrady využít i přímo doma v kuchyni, na balkoně či na terase. Během grilování nás nebude obtěžovat stoupající kouř, a proto je tento druh grilu vhodný kamkoliv. Zdroj zde zastává elektrický proud. Navíc obsluha i údržba je velice jednoduchá.  

Výhodou elektrických grilů je, že na nich lze grilovat i přímo doma v místnosti! Zdroj: Tefal

Gril na uhlí

Mnoho spotřebitelů si grilování nedovede představit bez grilu na uhlí, a proto je na trhu můžeme sehnat v různých tvarech, velikostech i provedení. Tento typ grilu se používá pouze na zahradě a nejlépe uděláte, pokud vyberete takový gril, který je opatřen zabudovaným víkem. Díky víku můžete grilovat v jakémkoliv počasí i ročním období. Mnoho grilů na uhlí skýtá možnost grilovat přímou i nepřímou metodou. Při nepřímé metodě je možné grilovat například velké kusy masa vcelku.

Díky víku lze grilovat na uhlí během celého roku. Zdroj: Weber

Jaké zvolit maso?

Základem je kvalitní maso, které je mramorované tukem, díky tomu získá nejen požadovanou šťavnatost, ale také správnou masovou chuť. Nebojte se maso zkombinovat i s uzeninou či kvalitními klobásami. Uzeniny však nedávejte na příliš rozpálený rošt, protože by střívko mohlo vysokou teplotou popraskat. Maso nemusíte dopředu ani marinovat, záleží na vás, bohatě postačí ho pouze posolit a opepřit a přidat chutné bylinky. Pokud chcete na grilu připravit hovězí maso, pak vybírejte pokud možno takové, které je vyzrálé suchým nebo mokrým zráním. Chuť tohoto masa je výrazná a naprosto skvělá. Vepřové maso má v sobě dost vody, a proto je lepší ho před grilováním nechat trochu odležet. 

Každý druh masa vyžaduje trochu jinou přípravu i grilování.

Správné náčiní usnadní grilování

Pořiďte si pomocníky, které vám práci při grilování usnadní, a které využijete i doma v kuchyni během klasického vaření. K naporcování surovin skvěle poslouží například ruční sekáček s průhledným dnem, ve kterém můžete regulovat hrubost sekání. Nesnažte se ušetřit ani na tolik důležitých nožích. Nože pro perfektně připravené maso by měly být kvalitní a především ostré. Ideální jsou například keramické, které lze používat při každodenním vaření. Neprohloupíte ani pořízením obracečky, která by však měla být odolná proti vysokým teplotám, aby obracela maso bez újmy na rozpáleném grilu.

Na řezání kvalitního masa se hodí kvalitní nože. Zdroj: Tefal

A co když nemáme klasický gril na zahradě, ale ani malý elektrický doma? Na trhu najdete řadu grilovacích pánví, které jsou opatřeny nepřilnavým povrchem a požadavek splní stejně tak jako velký gril. Některé v sobě již mají zabudovanou technologii, díky které vás pánev upozorní, že je správně nahřátá a připravená ke grilování. Navíc se díky svému nepřilnavému povrchu skvěle čistí.

Grilovací pánve skvěle poslouží pokud nedisponujete kvalitním grilem na zahradě.
Zdroj: Tefal

Jak poznat propečené maso?

Maso chutná nejlépe, pokud není úplně propečené a vysušené. Kuřecí maso však propéct musíte opravdu důkladně, z důvodu nebezpečí nakažení salmonelou. U ostatního masa je ideální propečenost masa zjistit pomocí prstem. Pokud je maso měkké a neklade žádný odpor, je propečené méně. Pokud je naopak maso tvrdší, znamená to, že je maso propečené. Během otáčení rozhodně používejte vhodné kleště a do masa nijak nepíchejte, mohli byste zbytečně ztratit tolik požadovanou šťávu. Pokud s oblibou maso marinujete, je dobré ho před grilováním osušit do čistého ubrousku tak, aby nebylo zbytečně mastné. 

Orientační propečenost masa

  • Syrový nebo také rare propečte 4 – 6 minut z obou stran. Z venku by měl být světle hnědý a uvnitř syrově červený.
  • Středně propečený nebo také medium propečte 6 – 8 minut z obou stran. Z venku by maso mělo být hnědé, a uvnitř růžové. 
  • Dobře propečený nebo také well done, propečte 8 – 10 minut z obou stran. Z venku i zevnitř by mělo být maso rovnoměrně šedohnědé.

Je libo rare, medium nebo dobře propečený steak?

Fotogalerie:


You must be logged in to post a comment Login