Architektura a design

Romantické sídlo s řekou i lesem za zády

Od   | 

Jeden z nejdůležitějších aspektů při koupi nemovitosti je lokalita. Je-li dům uprostřed zeleně, v blízkosti řeky a nedaleko hlavního města, pak není mnoho důvodů, proč si ho nepořídit. I když je potřeba upravit ho podle vlastních představ a přizpůsobit životnímu stylu. Přesně to udělali majitelé tohoto romantického sídla.

Původně tu na rozlehlém pozemku stál dvoupodlažní domek a v blízkosti skleník. Časem se ukázalo, že bude praktické obě budovy propojit, a získat tak nejen nápaditý prostor pro bydlení, ale i více místností. Domek totiž slouží pro víkendové setkávání početné rodiny a jejich přátel.

Původní budova se stále dostatečně využívá

Přestože se hlavní obytný prostor přesunul do nově připojeného skleníku, původní budova je stále využívána. Návštěvník se od vstupních dveří ocitá v místnosti s krbem a velkým jídelním stolem. Celý interiér je navržený s ohledem na vzhled stavby, použito je hodně dřeva a ke kovovému podnoží u stolu jsou zvoleny i židle s kovovou konstrukcí. Rám bez obrazu dává najevo, že majitelé mají cit pro výtvarný detail. 

To se potvrzuje i v horním patře, kde se nachází útulná ložnice s pracovnou a dětský pokoj. I tady je interiér pojatý velmi jednoduše. Některé kusy jsou původní a jiné majitelé vybrali společně s ohledem na účel. Romantickou atmosféru podtrhují zvolené styly. Mísí se vintage, starožitnosti i prvky ve stylu Provence. To vše je vidět nejen na nábytku, ale i doplňcích. 

Koberec i jednoduché závěsy v malých oknech, které dávají tušit, že místnosti slouží pro přespání.

Skleník poskytuje neobvyklý prostor pro bydlení

V rámci rekonstrukce byl původní skleník připojen k hlavní stavbě, a tak díky prosklené střeše vznikla místnost plná denního světla. Sem majitelé situovali společenský prostor, ve kterém se nachází kuchyně, jídelna a pohodlné sezení. Vzhledem k využívání místnosti je na podlaze položena dlažba, která ledacos vydrží a nevadí jí venkovní obuv. Hnědá evokuje blízkost přírody a dokonale ladí s rámy oken, zárubněmi i dveřmi. Ty sem vedou z hlavního domku a skleněné výplně skvěle zas navazují na prosklenou střechu.

Tato místnost byla původně skleníkem

Do velkoryse pojaté místnosti je zařízení vybíráno zejména s ohledem na funkčnost. Úložný prvek představují otevřené police doplněné ratanovými koši, k sezení je k dispozici jednoduché sofa doplněné dekorativními polštáři. Celý interiér se nese v zemitých tónech vyvolávající přívětivou atmosféru.

Zařízení je jednoduché a účelné

Romantická atmosféra nechybí ani v samostatné letní ložnici, pro kterou majitelé našli místo na konci přístavby pod prosklenou střechou. Kvůli světlu a slunci bylo nutné okenní plochy zastřít lehkými bílými voály, které poetický dojem ještě umocňují. K tomu napomáhá i dřevěný nábytek na podlaze ze stejného přírodního materiálu a samozřejmě i  okouzlující výhledy do zeleně.

Letní ložnice je na konci stavby, nechybí tu ani toaleta

A závěrem? Tak jako celá stavba je i interiér navržen s vkusem a maximálním citem pro detail. Zahrada je pak příjemnou, zelenou oázou, kde majitelé mohou v nejrůznějších zákoutích relaxovat a pozorovat umně zasazené sochy do zelené scenérie. Na realizaci je jedinečné, že majitelé reflektovali prostředí, do kterého je stavba zasazena. Nesnažili se za každou cenu umístit zahraniční kousky nebo rostliny, kterým se u nás nedaří. V celém sídle je cítit náš kraj i tradice a právě tímto si získala nejedno srdce.

Jednotného vzhledu docílili majitelé i prosklením zadní stěny objektu

 

Fotogalerie:

Foto: Iveta Kopicová

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login