Architektura a design

Svah je pro stavbu rodinného domu výhodou. Odměnou jsou nádherné výhledy, a přesto dostatek soukromí!

Od   | 

Jak se architekti poprali při návrzích a následné stavbě rodinného domu se svažitým pozemkem?

rodinný dům

Ateliérové okno v horním patře se nachází v ložnici manželů. Z postele mají nádherný výhled do okolí.

Klient si přál dům, který bude dobře reagovat na reliéf pozemku a kde vznikne příjemné prostředí pro klidný rodinný život. Zároveň chtěl zajímavý a neotřelý dům – architekturu, na kterou by ho bavilo dívat se celý život. Samotná vila se nachází v Berouně ve svahu nad městem. Výhledy jsou směrem na jih do krajiny a na město. Příjezd na pozemek ze severu z vyšší části je také naprosto ideální. Místo je klidné a díky výhledům a orientaci zahrady na jih je velmi atraktivní. V okolí vzniklo již velké množství moderních a kvalitních staveb, což z architektonického hlediska dělá lokalitu ještě zajímavější. Pro architekty to proto byla krásná a radostná práce.

Gabiónové zdivo obepíná sezení na zahradě, a vytváří tak za zády pevnou oporu.

Gabiónové zdivo obepíná sezení na zahradě, a vytváří tak za zády pevnou oporu.

Myšlenka domu

Dům je umístěn kolmo na svah, což je méně obvyklé řešení. Díky tomu však může hlavní hmota domu dobře expandovat do zahrady. Vypadá to skoro, jako by se vypínala za sluncem a vstříc výhledům. I její tvar je robustnější a klínovitě se rozšiřuje směrem do zahrady, aby byl tento efekt ještě více umocněn. Další část domu, kde se nachází vstup, zázemí a garáž, již navazuje kolmo a dotváří celkový tvar písmene „L“. Z tohoto tvaru těží hlavně velká terasa, která se nechá „objímat“ domem, a je tak kryta jak z východu, tak i severu. Výsledkem je kýžená intimita. Dům je navržen tak, aby od příjezdu působil nenápadně a hlavní myšlenky a tvary se rozvíjely v zahradní části.

Z příjezdové strany působí dům nenápadně.

Z příjezdové strany působí dům nenápadně.

Která je nejatraktivnější místnost?

Veškeré interiéry v domě jsou sladěny do stejných odstínů a materiálů. To svědčí o prozíravém uvažování majitelů. S architekty v tomto našli rychle shodu. Dominuje dřevo v odstínu dubu a dále bílá barva a světlé, krémové tóny. Spodní patro je vyhrazeno denní zóně, která dále pokračuje na zmíněnou terasu. Kuchyňská část je v pozadí v severní části prostoru a je takřka v podzemí. Prostor dále vede na jih dřevěným jídelním stolem a je zakončen obývacím pokojem. Nejvýraznější je zde masivní prosklení, které přináší celému interiéru nadstandardní množství světla. Ve spodním patře se dále nachází toaleta a schody do horního patra.

Na přání majitelky je kuchyně v bílém lesku.

Na přání majitelky je kuchyně v bílém lesku.

Horní patro začíná na severní části vstupem s velkými vestavěnými skříněmi, na to navazuje chodba s šatnou a garáží. Podélně v ose zádveří dále vede chodba do jednotlivých pokojů a ke schodům do spodního patra. Dětské pokoje jsou orientovány směrem na západ z důvodu dostatečného proslunění. Nachází se zde také koupelny. Chodba je mimo jiné využita pro skladování věcí ve vestavěných skříních. Celé patro je zakončeno nejatraktivnější místností v patře, ložnicí rodičů s malým balkónem s velkým prosklením směrem do údolí.  

Dětské pokoje jsou barevné, nechybí tu dostatek prostoru na hraní.

Dětské pokoje jsou barevné, nechybí tu dostatek prostoru na hraní.

Fotogalerie:

Foto a realizace: Master design

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login