Architektura a design

Žádné schody a jen pohled do přírody. Přání? Ne, realita splněného snu

Od   | 

Dům se zastavěnou plochou 194 m2 byl navržen pro rodinu, která chtěla v letních měsících bydlet v blízkosti přírody mimo naše hlavní město. Proto našli v v klidné části obce parcelu, jejíž přidaná hodnota spočívá nejen v umístění v ještě nezastavěné části obce, ale především v přítomnosti lesa – pozemek přímo sousedí s borovicovým lesem. Jižním směrem se otevírá výhled na zvlněné kopečky s rodinnými domy.

Převažujícím povrchem obou křídel domu je dřevěný obklad ve vodorovném členění.

Převažujícím povrchem obou křídel domu je dřevěný obklad ve vodorovném členění.

Dům splňuje podmínky pro komfortní celoroční bydlení. Objekt je řešen jako jednopodlažní stavba, obsahující jednu bytovou jednotkou. Zastřešené parkovací stání je řešeno u příjezdové cesty mimo dům. Hmota domu je koncipována do tvaru otevřeného písmene „L“. Nad jedním křídlem je navržena pultová a nad druhým křídlem plochá střecha. Dům je obložen dřevěným obkladem a opatřen bílou omítkou. Umístění domu respektuje praktické hledisko v podobě krátké příjezdové cesty. Dům je proto umístěn do jihozápadní části pozemku. Tato lokace domu dává větší prostor pro zahradu v západní části. Zahrada je orientována do borovicového lesa. Klidová část domu je směrována na jih a společenská část je otevřena na východ.

Rohová sedací souprava je umístěna tak, aby z ní bylo vidět rohovým oknem do zahrady.

Rohová sedací souprava je umístěna tak, aby z ní bylo vidět rohovým oknem do zahrady.

Jednoduchá hmota domu je koncipována do podoby otevřeného písmene „L“. Tento tvar se odvíjí od limitující hranice ochranného pásma lesa. Hmota domu je prořezána pásem francouzských oken a západní a severovýchodní fasádu zdobí okna v nahodilé kompozici. Jednopodlažní dům zastřešili architekti pultovou a plochou střechou, tak aby se nenarušil charakter liniové stavby. Hmotové členění domu vytváří soukromý prostor odkloněný od příjezdové
cesty využitý pro pobytovou zahradu s výhledem do lesa. Jedno křídlo domu je tvořeno obytným prostorem, stolováním a kuchyní, v druhém křídle jsou
umístěny pokoje a ložnice rodičů. Technické a hygienické zázemí je umístěno do středu domu.

Hlavní obytný prostor má neutrální barevný základ, takže do něj mohou manželé vnášet barevnější a dekorativnější prvky.

Hlavní obytný prostor má neutrální barevný základ, takže do něj mohou manželé vnášet barevnější a dekorativnější prvky.

Fotogalerie celého domu:

Foto: Master design

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login