Návštěvy bytů

Rekonstrukce starého domu: S příchutí venkova, okořeněno barvami

Od   | 

Největší změnou, která nastala při rekonstrukci tohoto krásného historického domu, bylo osazení zbrusu nového, výrazného a především hodně otevřeného schodiště. Prostor se tím velmi prosvětlil a stal se kompaktnějším, více se také využily průhledy do zahrady.

Kuchyňský ostrůvek zároveň slouží pro rychlé občerstvení. Zdroj: Bradley VanDerStraeten

První podlaží je rozděleno na dvě křídla, z nichž každé má trochu jiný vzhled: obývací pokoj na straně jedné a kuchyň s jídelnou na druhé straně. Kuchyň v příjemných odstínech modré a mátové je vyrobena na zakázku a vhodně s ní ladí odstín pracovního pultíku kombinovaného s barem. Po straně pak najdeme vysoké skříně poskytující tolik potřebný úložný prostor. Kulatý jídelní stůl s nápaditými židlemi není velký, ale čtyřčlenné rodině postačuje. Křídlo je odděleno od schodiště skleněnými dveřmi a spojeno s druhým křídlem nově vybudovaným můstkem, o kterém architekti i majitelé říkají, že jde o jejich oblíbené místo v domě, „velitelské centrum“ s výhledem na celý dům, zahradu a se spoustou světla.

Nově vzniklý “velitelský můstek” je oblíbeným místem rodiny. Zdroj: Bradley VanDerStraeten

V kurzu jsou římské rolety i plisé. Jak na ně?

Proto sem byl umístěn pracovní a studijní kout, lákající ovšem i k nepracovnímu posezení. V druhém křídle najdeme obývací pokoj (salonek), co do barev a stylu mírně odlišný. Celé nápadité patro je doladěno k dokonalosti detaily, jako je volba osvětlení či drobných barevných doplňků. Nové schodiště v tradičním duchu vede až do nejvyššího patra se čtyřmi ložnicemi, které jsou zařízeny v jednoduchém stylu a barvách, v případě majitelů například v čistě bílé. Nad schodištěm najdeme střešní okno, které poskytuje další spoustu světla. V domě je několik koupelen, v jedné z nich najdeme například nádhernou historizující, volně stojící vanu.

Police na květiny a zároveň menší pracovní místo vzniklo hned vedle kuchyně odkud je pěkný výhled do zahrady. Zdroj: Bradley VanDerStraeten

Kompletní rekonstrukce suterénu přidala plnohodnotné patro

V rámci rekonstrukce bylo také kompletně zrekonstruován dříve tmavý a špinavý suterén. Jeho výhodou bylo, že se na jedné straně nalézal nad úrovní země, zde se nyní nalézá hlavní prosklený východ na zahradu, prostor pro děti i letní rodinný odpočinek. Najdeme tu i úložné prostory, technickou místnost a ložnici pro hosty s koupelnou. Na jednom konci je výhled na celou šířku zahrady ukončený krásným obloukovým oknem, které bylo zopakováno na boční straně domu. Na úrovni suterénu, kde byl vytvořen dříve neexistující průchod na zahradu, byly použity nové bílé cihly s hluboko zasazenými maltovými spárami, aby byla zajištěna ostrost kontrastující se stávajícím zdivem.

Tento prostor byl původním tmavým suterénem. Po rekonstrukci se sem díky novým francouzským oknům dostalo světlo a zároveň se tudy vychází na terasu. Zdroj: Bradley VanDerStraeten

Aby dům dýchal

Obvodové stěny domu byly v rámci rekonstrukce obloženy přírodní korkovou izolací, která umožňuje cihlovému zdivu dýchat. Korek také velmi účinně izoluje hluk. Aby byla zachována prodyšnost stěn, byly dokončeny omítkou na bázi vápna a natřeny jílovými barvami bez toxinů. Zahrada zde není zahradou v pravém slova smyslu, jde spíše o větší terasu, protože je plocha celá zpevněná. Najdeme na ní však prostory pro vyvýšené záhony, rostliny v truhlíku a spoustu místa na posezení, grilování, dětské hry a řádění třeba na odrážedlech. A to vše s naprosto minimálními požadavky na údržbu.

Koupelna s vanou na nožičkách skvěle koresponduje s celým domem. Zdroj: Bradley VanDerStraeten

Fotogalerie:

Buďte za vodou a šetřete na vodě


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login