Návštěvy bytů

Kouzelný apartmán u Vltavy

Od   | 

„Byt by měl být elegantní, útulný, veselý a hlavně by neměl stát moc peněz.“ To byly jednoznačné požadavky majitelky na zařízení bytu, který se uchází o první místo v soutěži Interiér roku.

Kuchyň je navržena s ohledem na funkci, designéři si pohráli i se skříňkami, aby rozbili strohost sestavy.

Kuchyň je navržena s ohledem na funkci, designéři si pohráli i se skříňkami, aby rozbili strohost sestavy.

Byt s rozlohou 85 m2 se nachází v novém bytovém domě na břehu Vltavy a je koncipován jako 3+kk, přičemž do něj můžeme vstoupit standardně ze schodiště, anebo přímo z výtahu. Jeho hlavní předností jsou překrásné výhledy na okolní přírodu. Primárně je určen k pronájmu, a to buď bezdětnému páru, anebo těm, co žijí singl. Protože majitelka mířila vysoko, neponechala nic náhodě. V momentě, kdy se byt stavěl a bylo možné zažádat o klientské změny, přizvala ke spolupráci Martinu Šimkovou a Jozefa Počila ze studia CADFACE. Nejprve chtěla navrhnout jen koupelnu, posléze se z toho však vyvinula spolupráce na celém interiéru.

Zrcadlo v čele jídelního stolu je ozdobou celého jídelního koutu.

Zrcadlo v čele jídelního stolu je ozdobou celého jídelního koutu.

 

Změny ještě na začátku

„Přestože se jednalo o novostavbu, bylo tu naplánováno žalostně málo úložných prostor, chybělo tu zádveří, také dispozice toalety nebyla nejšťastnější a nevyhovující bylo i rozmístění osvětlení,“ říká úvodem designér Jozef Počil a vysvětluje: „Na toaletě jsme změnili umístění klozetu, čímž jsme získali dostatek prostoru pro pračku, sušičku, vysavač a pro prostředky na praní a čištění.“ V koupelně pak přibyly úložné prostory v podobě nik nad vanou a skříňky pod umyvadlo. Obě místnosti jsou opticky zvětšeny podsvícenými zrcadly a materiály ve světlých odstínech. „Doslova jsme se zamilovali do kombinace matově bílého 3D obkladu a jemně béžové dlažby s decentními třpytkami.“ Celkový efekt dotváří osvětlení, které dává struktuře vyniknout.

Návrh zbytku interiéru

Když majitelka viděla přístup obou designérů, neváhala a rozhodla se s nimi pokračovat na dotvoření celého apartmánu. Jeho srdcem je propojená kuchyň s obývacím pokojem. „Majitelka zvolila modulovou řadu kuchyní a naším úkolem bylo navrhnout ji tak, aby splňovala kritéria: ergonomie, dostatek úložných prostor a elegance,“ říká designér a dodává, že zopakovali barevnou škálu použitou v koupelně. Bílý leskle lakovaný nábytek kombinovali s béžovými stěnami a stejně barevným skleněným obkladem. „Mysleli jsme, že největší divočinou bude zrnitá textura pracovní desky z technistonu. Ale netrvalo dlouho a interiér ožil tyrkysovými a měděnými tóny,“ říká designér a dodává, že obývací stěna, jídelní stůl, koupelnový nábytek i podsvícená zrcadla jsou vyrobeny na míru prostoru.

„Při pohledu na hotový interiér si už ani nevzpomeneme, kolik detailů bylo nutné vyřešit a kolik zakrýt, abychom se dopracovali ke všem těm na pohled jednoduchým řešením,“ konstatuje designér. Má tím na mysli například zádveří. Tvoří jej na míru vyrobená skříň, která působí, jako by byla vestavená do výklenku ve stěně. Ve skutečnosti jde ale o truhlářský výrobek, na kterém jsou ze vstupní strany lakovaná dvířka a zbytek tvoří MDF desky s povrchovou úpravou stěny, která je v rozích spojená pod úhlem 45°. Podobný princip je použit i v šatníku.

Proměna chodby

Chodbu zatepluje koberec s moderním orientálním vzorem.

Chodbu zatepluje koberec s moderním orientálním vzorem.

Podle původního projektu byl byt jasně rozdělen na denní a noční zónu. Komunikaci mezi nimi tvoří klasická chodba s patery dveřmi a ne moc půvabným bodovým osvětlením. „Rozhodli jsme se, že chodbu změníme na příjemný a atraktivní prostor,“ konstatuje architekt. Bodová světla byla nahrazena lineárním podsvícením stropu, stěna s dveřmi byla ozdobena veselými obrázky a podlahu zdobí koberec s orientálním vzorem.

Ložnice čeká na majitele

„Majitelka si přála, aby vzhled ložnice korespondoval s celkovým pojetím bytu, ale byl o něco jednodušší. Aby si tu budoucí nájemník mohl výzdobu dotvořit podle svých představ,“ říká designér a upozorňuje  na  čelo postele, které zdobí celou šíři stěny. To proto, aby nebyla roztříštěna, a navíc jsou v jeho útrobách schovány rozvody elektřiny. „Projekt byl pro nás v mnoha ohledech jedinečný. Majitelka se na několik měsíců stala naším mentorem i žákem. Dala nám plnu důvěru a snažila se, aby každé rozhodnutí náš koncept obohatilo. Výsledkem je útulný a funkční interiér, připravený stát se něčím domovem.“

Fotogalerie:

Text: Lenka Zahradníková, Foto: archiv, Kontakt: Interiér roku, CADFACE

Související články:

Návštěvy moderních bytů

Návštěvy venkovských interiérů

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *