Architektura a design

Rodinný dům, který se dobrovolně nechal pohltit přírodou

Od   | 
Rodinný dům se nachází na mírně svažitém pozemku nepravidelného tvaru. Okolní prostředí nabízí pohled na beskydské vrchy a poskytuje podmínky pro plnohodnotné bydlení, zahradní a relaxačně-rekreační vyžití. Vzhled parcely a blízká komunikace umožňují umístění rodinného domu severozápadním směrem.

Linie domu vynikají díky kontrastu bílé fasády se dřevem.

Linie domu vynikají díky kontrastu bílé fasády se dřevem.

Rodinná vila je umístěna na severozápadní hranici parcely. Jednak to je kvůli vhodnému napojení na místní komunikaci a také proto, aby bylo možné na jižní části pozemku vytvořit relaxační zahradu. Stavba je navržena s důrazem na jednoduchost, účelnost a moderní vzhled, bez okázalých zdobných prvků.
V horním patře se nacházejí dětské pokoje.

V horním patře se nacházejí dětské pokoje.

Dům je řešen jako dvoupodlažní. Hlavní tvar domu tvoří seskupení klasických geometrických prvků – obdélníků. Tato základní hmota domu plynule přechází v hliněné náspy, jež dům celkově dotváří. Díky hmotovému řešení stavba nenásilně vystupuje z terénu, ničím neprovokuje a pohledově připomíná pahorkatinu, jež koresponduje s okolím. Stavba je rozdělena do tří častí – společenské, klidové a obslužné. Společenskou část, umístěnou v přízemí, tvoří obývací pokoj s kuchyňským koutem a stolováním.
Střecha domu porostlá zelení splývá s okolním prostředím.

Střecha domu, porostlá zelení, splývá s okolním prostředím.

Klidová část je umístěna při jižní fasádě a je tvořena ložnicí, na niž navazuje koupelna, a v patře dvěma dětskými pokoji. Do obslužné části spadají místnosti jako garáž, technická místnost, toaleta, skladovací místnost a koupelna v patře. Jednotlivé místnosti jsou orientovány s ohledem na místní podmínky, s důrazem na optimální orientaci, žádoucí soukromí a požadavky investora. Velikost a umístění oken je uzpůsobeno tak, aby umožňovaly příjemné výhledy na zahradu a okolní zeleň. Díky množství prosklených ploch a teras je stavba opticky propojena s okolní přírodou. 
Garáž je umístěna logicky s ohledem na místní komunikaci.

Garáž je umístěna logicky s ohledem na místní komunikaci.

Fotogalerie:

Text a foto: Master design architekti

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login