Inspirace

Jak podle tradic prostřít štědrovečerní tabuli, abyste příští rok prožili šťastně

Od   | 

Večeře o Štědrém dnu je pro mnoho z nás nejslavnostnější chvíli v roce a pro hospodyňky navíc i možnost předvést svůj um. Ne každý ale ví, jak má správně probíhat. Víte, kolik by měla obsahovat chodů, jak zvolit správný ubrus či jaké tradice se k ní váží? Přiblížíme, jak se připravit na nejkrásnější večer v roce a užít si rodinné okamžiky štěstí a pohody se vší parádou.

Letos se Vánoce nesou v kombinaci bílé a přírodních tónů

Znáte tradice?

Ne každý dodržuje tradice, neškodí ale, když si je trošku připomeneme. Možná se i vám zasteskne po starých časech a letos se stanou součástí vašeho večera. V první řadě se o Štědrém dnu všichni postí, aby viděli zlaté prasátko. Hospodyňka by měla mít čas věnovat se přes den přípravě slavnostní večeře, která má začínat ve chvíli, kdy se objeví na nebi první hvězda.

Zdroj: Westwing

Na stůl se vždy prostírá pro jednoho hosta navíc, kdyby náhodou zazvonil nějaký kolemjdoucí. Vychází se z pověry, že by u stolu měl být počet stolovníků sudý, jinak si z domu někoho v příštím roce odvede Smrtka. Po večeři se dříve krájelo jablko, lilo olovo, pouštěly lodičky z oříšků a svobodné dívky házely střevícem. Pak konečně přichází ta nejdůležitější chvíle. Celá rodina jde k vánočnímu stromečku.

Připravte dokonalou slavností tabuli

Základem slavnostní tabule je ubrus, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Hodí se bílá či krémová. Z materiálů pak bavlna, satén a damašek. Na velký ubrus se pokládá ještě jeden menší nebo běhoun a látkové ubrousky pro každého sedícího (nic nezkazíte ani papírovými, ale látka je látka). Menší ubrus a běhoun mohou být v tmavočervené barvě, která se hodí nejlépe, ale volba záleží samozřejmě na každém. Chcete-li se držet trendů, pak letošní Vánoce se nesou ve znamení bílé a přírodních tónů. Barva ubrousků může být výraznější. Snažte se ji sladit s výzdobou interiéru. 

Nezapomeňte na symboly Vánoc, které by neměly chybět na slavnostním stole. Rozsypte zlaté mince (klidně čokoládové) nebo pár drobných, aby se všichni měli v novém roce dobře, přidejte šupinu pro štěstí pod talíř a myslete i na ozdoby ze jmelí, jehličí a vázu s květinami. Na stole má stát také adventní věnec.

Inspirace por slavnostní tabuli. Jak je vidět, stačí jedna barva a vánoční motivy a výsledek je zaručený.

Červenou nikdy nic nezkazíte

Prostřete dokonale

  • Na stole nemusí stát celý váš arsenál sklenic. Pro každého hosta připravte maximálně tři: na nealkoholický nápoj, pivo a víno. Ostatní skleničky se dávají zvlášť.
  • Před jednoho hosta pokládejte vždy maximálně dva talíře položené na sebe. Obvykle se dává jeden mělký – podkladový a na něj hluboký talíř. Mezi ně vložte papírový ubrousek. Nebude o sebe nepříjemně vrzat.
  • Příbory dobře vyleštěte, aby na nich nebyly žádné otisky a pokládejte je směrem od talíře v pořadí, jak budete servírovat jednotlivé chody.
Rozlišujte sklenky na bílé a červené víno.

Na stůl připravte maximálně tři sklenky

Štědrovečerní menu

Večeře na Štědrý den se má skládat ze sedmi chodů, jako je sedm dní v týdnu. Neměl by chybět pecen chleba, cukroví a jablečný štrúdl – první dva chody. Pak následuje předkrm (houbový kuba), rybí polévka (nebo jakýkoliv jiný vývar), hlavní chod (nejčastěji bramborový salát a smažený kapr), dezert, pozdní večeře (nakrájené sýry, paštiky, jednohubky, chlebíčky a další) a druhá večeře, která se podává až po rozbalování dárků.

Od stolu se nevstává

Na přípravě štědrovečerní večeře a výzdobě stolu se má podílet celá rodina. Jídlo už ale obvykle servíruje paní domu a pití nalévá muž. Podle tradic ale nikdo, mimo ženy, která podává večeři, nesmí odcházet od stolu, dokud k tomu nedá pokyn hostitelka nebo hostitel, obvykle ve chvíli, kdy poslední strávník odloží příbor na znamení, že dojedl.

Ubrousek můžete ozdobit větvičkou.

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login