Kuchyně

Paneláková kuchyně? I omezený prostor nabízí efektivní možnosti řešení

Od   | 

Uspořádání malé kuchyně se může jevit jako hodně náročný úkon, ale díky širokému spektru vychytávek a chytrých řešení, které jsou dnes dostupné, už to dávno není noční můra. Neexistuje žádný důvod, proč by paneláková mini kuchyně nemohla působit seriózně, moderně a mnohem prostorněji, než ve skutečnosti je.

Vzhledem k tomu, že v malých panelákových kuchyních je omezený úložný prostor, je nutné hledat kreativní způsoby, jak co nejlépe využít to, co máte. Samozřejmě také budete chtít udržovat pořádek, mít možnost pohodlně vařit a trávit čas. Vyzrajte nad problémy pomocí chytrých spotřebičů, optických iluzí a využitím místa až do stropu.

 

Pokuste se navrhnou maximální množství zásuvek. Vyčerpejte na maximum celý prostor.

 

Barvy a geometrické vzory

Barvy umí doslova zázraky a v malém prostoru je nezbytně nutné s nimi zacházet opatrně. Navíc je barva tou nejjednodušší změnou, kterou můžete udělat. Vhodná je jasná žlutá, která rozzáří místnost a dodá jí přívětivou tvář a venkovskou atmosféru. Zelená zase symbolizuje přírodu a klid. Bledě zelená a modrozelená jsou trendy a hodí se jako doplněk k bílé kuchyni. Neměly by ovšem převládat, protože by celek mohl působit stísněně. Obecně jsou v malých místnostech ideální světlé barvy, které opticky zvětšují.

 

 

Kdo je trochu odvážný, může zvolit různé geometrické vzory. Ty jsou v současnosti hodně moderní. Různé ubrusy, koberečky apod. s těmito vzory jsou do malé kuchyně ideální, protože s jejich pomocí lze vytvořit iluzi většího prostoru. Na druhou stranu příliš mnoho vzorů může z malé místnosti udělat hodně přeplněné místo, proto s nimi zacházejte opatrně. Když zvolíte svislé čáry, kuchyň působí delší, s podélnými zase vyšší.

Bílá je v malé kuchyni žádoucí. Oživit ji můžete zajímavou tapetou či barevnou stěnou za kuchyňskou linkou. Zdroj: Canstockphoto

Otevřené úložné prostory

Úložné prostory jsou nezbytné, ale když využijete ty otevřené, získáte vzdušnější a prostornější vzhled. Odstraňte některá dvířka u skříněk a udělejte krok zpět. Hned uvidíte tu velkou změnu. Samozřejmě to lze provést jen v případě, že nemáte skříňky přeplněné tak, že věci pomalu vypadávají ven, protože to nepůsobí právě příjemně a celek se zdá ještě menší.

Přirozeně šik působí měděné regály a navíc trendy. Když je máte uklizené, je to úžasný doplněk, který zvyšuje pocit většího prostoru.

Otevřené prostory s policemi místnost opticky zvětší. Zdroj: Ikea

Zóny

Zónování je při uspořádání kuchyně důležité. Jak to udělat? Jednoduše. Například skříňky kolem mycí části, kde je dřez a myčka nádobí, by měly obsahovat čisticí prostředky, kuchyňské utěrky a odpadkový koš. Skříňky kolem sporáku a varné desky by měly obsahovat hrnce, pánve, nádobí na pečení apod. Jde o extrémně efektivní způsob organizace malé kuchyně. V maličkých kuchyních, kde se zóny ještě víc kříží, pomáhá rozdělení činností ještě více. Vytvořte zónu pro přípravu čaje či kávy, zónu pečení atd. Předměty seskupte do košíčků, krabiček a jiných boxíků, které pak položíte v kuchyni tam, kam potřebujete.

Raději zásuvky než skříňky

Máte-li možnost, využijte raději zásuvky než skříňky. Můžete v nich mít přehledně uspořádané hrnce, pánve, drobné spotřebiče, nádobí, koření atd. Nabízí maximální využití prostoru a dokáží se přizpůsobit přesným potřebám, umožňuje to snadný přístup ke všem nezbytnostem, které můžete během pohybu v kuchyni potřebovat. Je to také jednodušší, než se nořit do skříněk a hledat to, co potřebujete. Abyste zásuvky udrželi přehledné, pořiďte různé přepážky, pořadače a rozdělovače. Opět maximalizujete úložný prostor a udržíte si pořádek a přehled.

Zejména v malé kuchyni využijte každou možnost pro ukládání. Co třeba prostor pod skříňkou?. Zdroj: Blum

Pohyblivý pracovní prostor je top

Přeplněné zásuvky a skříňky k dobře uspořádané kuchyni nevedou, a to zejména tehdy, když je opravdu malá. Nedostatek úložného prostoru a málo místa můžete vhodně vyřešit flexibilním nábytkem, například pojízdným kuchyňským ostrůvkem. Získáte extra pracovní kuchyňskou desku i úložný prostor podle potřeby. Také se může snadno změnit v nápojový bar nebo jídelní stolek. Když pořídíte pár stylových nádob, můžete tam uchovávat například koření, snídaňové cereálie apod.

Pohyblivý kuchyňský ostrůvek můžete kdykoliv a kamkoliv popovézt. Třeba k televizi a pracovat u ní. Zdroj: Canstockphoto

Volná pracovní deska

V případě malé panelákové kuchyně je klíčový minimalismus. Udržujte na kuchyňské desce minimalismus, abyste uvolnili prostor pro vaření a zároveň získali úhlednou a uklizenou místnost. Nechte nahoře pouze spotřebiče, které pravidelně používáte. Seskupujte podobné položky na podnosy či do košíčků, vypadá to pak jako jedna věc a ne několik. Vyplatí se investovat a ty věci, které máte na očích každý den, mějte i designově hezké.

Trendy jsou kuchyňské baterie se senzorem

Důležité rozměry

Panelákové kuchyně jsou často poměrně úzké a standardně mají rozměry asi 190 x 340 cm. Nejčastěji se volí rovné kuchyně. Skříňky si nechte navrhnout až ke stropu. Tak využijete skutečně každý centimetr volného místa. Důležité jsou vestavné spotřebiče a klidně i v úzkém provedení. Ušetříte místo. Pokud máte hned vedle obývací pokoj, klidně vysaďte dveře a získáte dojem většího prostoru a propojíte dvě místnosti v jednu, a přitom stále máte pocit určitého soukromí. Stavebním zásahem můžete spojit obývák a kuchyň úplně. V případě dalších rozměrů pamatujte na to, že délka mezi varnou deskou a dřezem by měla být kolem 90 až 120 cm. Vedle desky má zůstat místo na odkládání alespoň 50 cm. Horní skříňky mají být ve výšce asi 50 až 60 cm nad pracovní deskou. Hloubka dolních skříněk je pak kolem 60 cm. Myčku nechte v blízkosti dřezu, abyste při případném oplachování nádobí a následnému skládání do myčky nezamokřili celou podlahu.

Využijte celý prostor, ale myslete přitom na správné rozměry. Zdroj: Sokruta studio

Využijte veškerý možný prostor

Panelákové kuchyně jsou malé a často i neprakticky tvarované. Předem si promyslete, jak byste chtěli kuchyň uspořádat. Rozhodně by neměl chybět dřez, trouba, varná deska, odsavač par, pracovní plocha a nějaké úložné prostory. Různá chytrá řešení pomohou dosáhnout dostatku úložných prostor a zvýšit velikost pracovní plochy. V kuchyni v chodbě nebo v garsonce je lepší lineární typ bez ostrůvku. V malé místnosti využijte všechny rohy, které se dají chytře využít na různé úložné prostory. Šlo by také využít jiné místnosti, například umístit ledničku na chodbu, jídelní stůl do obývacího pokoje. Najednou máte nové možnosti, jak místnost využít a konečně se můžete i volně nadechnout. Do kuchyně pak můžete pořídit sklopný barový stolek pro jednoduché posezení.

Využijte na maximum i roh kuchyně. Zdroj: Blum

Chytrá řešení

Kuchyňské linky lze dnes vyrobit na míru uživateli s různými zajímavými řešeními. Poptejte se po plnovýsuvných zásuvkách, kam si vyskládáte potraviny nebo různé potřeby, zvažte vyklápěcí dvířka na závěsných skříňkách, využijte kolotoče s drátěnými koši v rohové skříňce. Vybírejte multifunkční spotřebiče, jako je například mikrovlnka s funkcí trouby nebo grilu, případě trouba s podobnými funkcemi. Koneckonců mikrovlnná trouba ani není nezbytně nutná. Možná také nepotřebujete tak velkou varnou desku a praktičtější je pořídit kuchyňského robota než několik jiných přístrojů najednou.

Zdroj info: Kapitoly o bydlení, Vaše nová kuchyně, Vše o barvách v interiéru

Kam pro černý dřez i baterii?

 

Fotogalerie:

 

Která světla nad jídelní stůl jsou nejhezčí?

 

 

You must be logged in to post a comment Login