Zahrada

Okrasné keře obalené plody: Poznáte, které jsou jedlé a které naopak prudce jedovaté?

Od   | 

Máte na zahradě okrasné keře, které na jaře nádherně kvetou a na podzim se obalí barevnými plody? Víte přesně, co vám na zahradě přesně roste? I když některé plody můžete sklidit a sníst, některé jsou prudce jedovaté, a to i přesto, že na oko vypadají velmi lákavě. Zejména pro děti můžou představovat riziko, se kterým můžete skončit dokonce i v nemocnici.

Poznáte, jestli máte na zahradě jedlý, nebo prudce jedovatý keř? Zdroj: Pixabay

Pořiďte si na zahradu nezámrzný ventil

Arónie

Tento keř, kterému se přezdívá i černý jeřáb, plodí jedlé a vynikající plody, které jsou bohaté na vitamíny A, B, C, P a zároveň v nich najdeme důležité antioxidanty nebo zdraví prospěšné minerály. Plody se doporučují jako prevence před křečovými žílami, díky obsahu rutinu. Bobulky lze zobat samotně, nebo je možné z nich vyrobit sirup, kompot, marmeládu či různé druhy alkoholu. Na pěstování není tento keř náročný. Ideální je ho umístit do polostínu nejlépe pod stromy. Nemusíte se obávat ani napadaní škůdci, jelikož arónie je velmi odolná. Nevadí ji ani sucho nebo znečištěný vzduch. Jaro ji zbarví bílými květy a podzim sytě oranžovými, až červenými listy.  Plody sklízíme, až když nám teploměr ukáže první mrazík, jelikož i přesto, že plody dozrají v létě, jsou velmi trpké a ne příliš chutné. Trpkost se s nástupem zimy z plodů dostává a chuťově jsou poté sladké. Po dozrání neškodí keř přehodit průhlednou textilií, která ho ochrání před hladovými ptáky.

Aronie patří mezi nejoblíbenější jedlý keř. Zdroj: Pixabay

Mišpule německá

Mišpule patří mezi stromy s malými vzrůsty a lze si ji snadno splést s hrušní. Plody dozrávají stejně jako arónie již v polovině léta, ale na jejich sklizeň si počkáme až do prvních mrazíků. Poté nasbírané plody uskladníme a počkáme, než začnou měknout. Teprve potom je možné je konzumovat klidně i syrové, nebo si z nich vyrobit zavařeninu.

Mišpule svým vzhledem připomíná menší hrušku.
Zdroj: Pixabay

Dřín obecný

Stejně jako mišpule, i dřín svým vzhledem představuje strom s malým vzrůstem. Na pěstování není nikterak náročný a plody dřínu připomínají třešně. Rostou totiž na stopce, uvnitř je pecka a na povrch jsou červené. Oproti třešním mají však válcovitý tvar. Chuťově jsou kyselejší, někdy až trochu trpké. Ideální je plody zpracovat tepelně a použít například do dezertů. 

Plody dřínu jsou trpké, ale pokud se tepelně upraví, jsou vynikající.
Zdroj: Pixabay

Trnka

Trnka patří mezi velmi trnité keře, ale ani to nás nemusí odradit. Naopak se umí obalit do tmavě modrých plodu, které jsou trpké. Syrové vám proto asi chutnat nebudou, ale ideálně z nich vyrobte likér, tvrdý alkohol, nebo originální víno. S trochou práce z nich můžete udělat i marmeládu, nebo chutný sirup.

Trnku charakterizuje tmavě modrá barva. Zdroj: Pixabay

Podívejte se s námi na netradiční zahradní osvětlení

Kdoulovec obecný

Kdoulouvec je na pohled nádherný keř, pocházející z Asie. Na jaře kvete barevnými květy, které jsou dech beroucí. Na výběr je keř s květy v bílé barvě, červené, nebo růžové. Květy připomínají svým vzhledem květy naší české jabloně. Jedná se navíc o nenáročný keř, který vyžaduje slunné místo. Na podzim se na keři objeví plody malvice, které taktéž připomínají jablka. Jsou bohaté na vitamín C a nejrůznější minerály. Syrové plody bývají trpké a chuťově dobré jsou až po tepelné úpravě. Vyrobit se z nich dá marmeláda nebo sirup. 

Kdoulovec pochází z Asie a jeho plody jsou velmi podobné našim jablkům.
Zdroj: Pixabay

Pámelník

Nyní se dostáváme ke keřům, jejichž plody byste rozhodně neměli ani ochutnat. Prvním z nich je keř pámelník, který je obalený lákavými bílými kuličkami. Většina z nás si už někdy s kuličkami hrála, jelikož plody pámelníku po šlápnutí praskají. Pro děti mohou být tyto plody nebezpečné pokud sahaly na šťávu z kuliček a poté rukama jedly například svačinu. Po pozření se objevují přinejmenším trávicí obtíže, které mohou končit i zmateností, nebo bezvědomím. 

Bílé plody pámelníku praskají a jsou jedovaté. Zdroj: Pixabay

Tis

Nebezpečí představuje také jehličnatý tis. Především děti lákají červené bobulky obalující semeno. Bobulky sice jedovaté nejsou, protože se s nimi stravují i ptáci, nicméně prudce jedovaté jsou samotná semena. Způsobují nejprve zblednutí, poté zvracení, neovladatelné křeče a poruchy zraku. Pokud se okamžitě nedostavíte do nemocnice, může nastat i zástava srdce nebo smrt obrnou. 

Semínka tisu jsou prudce jedovatá. Zdroj: Pixabay

Ptačí zob

Ptačí zob známe rozhodně každý a představuje velkou část živých plotů v našich zahradách. Díky své hustotě příjemně oddělí pozemek od zvědavých sousedů a navíc se pyšní stále zelenou barvou. Ptačí zob se tomuto keři říká především proto, že jeho černé bobulky milují ptáci, pro něž ovšem není jedovatý. Výhodou však je, že plody jsou natolik trpké a ne příliš chutné, že nás nedovolí pozřít větší množství, které by jinak mohlo způsobit lehkou otravu a nevolnosti. 

Ptačí zob není jedovatý pouze pro ptáky. Zdroj: Pixabay

Lýkovec

Celý název je lýkovec jedovatý. Tento přívlastek dostal jelikož může působit omamně již při přičichnutí si ke květům, nebo letmém doteku. I dotyk ruky vyvolá migrénu a nevolnosti. Látky květů jsou opravdu velmi agresivní a mnohem nebezpečnější je požití jeho plodů. Plody jsou sice silně hořké, nicméně k otravě může dojít po požití jen několika mála plodů a nutná je okamžitá pomoc od lékaře. Hrozí nenávratné poškození ledvin. 

Lýkovec je jedovatý již při dotyku, nebo při přičichnutí. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

 

Uklízejte s turbem

 


You must be logged in to post a comment Login