Zahrada

Okrasná kapusta a ozdobné zelí

Od   | 

Pěstování této vyšlechtěné zeleniny, která patří do stejné rodiny košťálovin jako brokolice, květák, růžičková a hlávková kapusta nebo kedlubna, je velmi jednoduché a zvládne je i začátečník.

Tento druh zelí a kapusty (lat. Brassica oleracea convar. acephala) nevytváří hlávku, ale zato nás potěší bílými, růžovými, červenými, nachovými či dvoubarevnými listovými růžicemi.

Silně členité, vykrojené, zkadeřené listy jsou typické pro okrasnou kapustu.

Silně členité, vykrojené, zkadeřené listy jsou typické pro okrasnou kapustu.

Rostlinky si předpěstujeme při teplotě okolo 20 °C  buď v březnu a dubnu z výsevu, anebo je vyséváme v květnu až červenci přímo na záhon. Semínka vzejdou přibližně po 7 dnech. Nahrnkované mladé rostlinky přesazujeme na záhon ve vzdálenosti 20 – 40 cm od sebe, anebo do květináče či truhlíku přibližně za měsíc po jejich vzklíčení.

Velikost prostoru pro kořenový systém výrazně ovlivňuje konečnou velikost rostliny a tím i vybarvenost růžice. Kořenový systém však nesmí být přehuštěný. Obě rostliny jsou tak vhodné jak pro pěstování na záhoně, tak i v menším květináči. Rostliny vydatně zaléváme a také hnojíme (roztok kombinovaného hnojiva, 1 x za 3 týdny).

Okrasné zelí se vyznačuje hladkými, nebo jen mírně zvlněnými listy.

Okrasné zelí se vyznačuje hladkými, nebo jen mírně zvlněnými listy.

Zelí i kapusta nejsou v průběhu léta nijak výrazně dekorativní, jejich čas však přichází s koncem léta a s příchodem chladnějšího počasí. Zelené růžice se začínají vybarvovat, pokud noční teploty klesají k 10 °C. Rostliny snáší bez větších problémů i slabší mrazíky, svou dekorativní úlohu tak mohou plnit od září až do Vánoc.

Krásné barvy růžic okrasné kapusty a zelí plnohodnotně nahradí odkvetlé balkónové květiny. Tyto rostliny jsou vhodné také do netradičních květinových vazeb a samozřejmě i jako (ne)obyčejná zelenina do studené kuchyně, určená pro dozdobení salátů nebo příloh. Tepelná úprava je stejná jako u jiných košťálovin.

Text: Věra Bruknerová, Foto: archiv

 

 

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *