Návštěvy bytů

Nový pohled na bydlení

Od   | 

Původně měly být změny v domku na okraji Prahy jen minimální. Majitelé si přáli do obytného prostoru více světla a také ho chtěli více propojit se zahradou. Po několika schůzkách s architektkou se ovšem ukázalo, že by domek měl projít celkovou rekonstrukcí. Majitelé nakonec přikývli a ukázalo se, že udělali velmi dobře.

Majitelka s dcerou

Majitelka s dcerou

Domek sloužil jako chata, tedy pro víkendové pobyty, časem se do něj čtyřčlenná rodina nastěhovala a dispozici přizpůsobila podle svých možností a potřeb. „Dispozice domu byla velmi komplikovaná. Podlahy byly v různých úrovních, všude malá okna a rovněž zařízení, byť luxusní, bylo již přežité,“ komentuje architektka Eva Heyworth svůj první dojem z návštěvy.
Na základě životního rytmu rodiny a s ohledem na současné trendy bydlení navrhla architektka úplně nové pojetí třípatrového rodinného domku. „Prostor byl zcela vyčištěn od nepotřebných příček, přičemž bylo nutné kvůli statice horních pater dostavět tři sloupy. Také okna byla maximálně zvětšena a plné dveře na terasu byly vyměněny za prosklené. V přízemí tak vznikl krásný otevřený a prosvětlený prostor, který byl maximálně propojen do zahrady. Proměnou prošla samo sebou i horní dvě ložnicová patra, a to včetně koupelen.

Živý obraz

Původní rustikální zařízení bylo nahrazeno prvky s moderními rovnými tvary, tu a tam okořeněnými zdobnějšími detaily v podobě lustru nebo svítících váz. Barvu vnáší do prostoru řada obrazů a mořské akvárium. „Přáním pána domu bylo ponechat akvárium, což jsem mu velmi ráda splnila. Dokonce byl objem zvětšen na 200 l. Záměrně je umístěno vedle sezení a ke vstupu na terasu, přičemž technologie je přesunuta ven,“ dodává Eva Heyworth a upozorňuje na celkovou barevnost prostoru. „Bílá je elegantní a nadčasová, opticky navíc zvětšuje prostor a samozřejmě ho prosvětluje,“ říká architektka. Celé spodní patro sjednocuje podlahová krytina v podobě bílé polyuretanové stěrky a přírodního marmolea. Kuchyňská sestava je z části vestavěná ve stěně a část tvoří varný ostrůvek s mycím centrem. „Deska ostrůvku, stejně jako navazující jídelní stůl, jsou z corianu. Věčného, krásného a praktického materiálu,“ upozorňuje architektka.

Pozdě, ale přece

Zajímavým detailem interiéru je i samonosné ocelové schodiště, opatřené lesklou bílou stěrkou, se skleněným zábradlím. Po něm se vchází do ložnicových pater, nechybí tu koupelny. „Obklady v koupelnách jsou ze skleněné italské mozaiky, zařízení je rovněž vybráno s hranatými tvary, které jsou v souladu s ostatním zařízením.“
Závěrem můžeme jen konstatovat, že výsledek předčil očekávání majitelů, kteří jsou ve svém starém, ale zcela novém domově velmi spokojeni a oba se s úsměvem na tváři shodují, že rekonstrukce měla být provedena už dávno.

Fotogalerie:

Text: Lenka Zahradníková, Foto: Iveta Kopicová, Kontakt: Heyworth studio

Související články

Návštěvy moderních bytů

Návštěvy stylových interiérů