Kuchyně

Nepodceňte umístění varného centra

Od   | 

Plynulý a přirozený pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Ušetří nám spoustu škobrtnutí a možná i úrazů. Vyřešit bychom proto měli takzvaný pracovní trojúhelník, do kterého spadá právě i varné centrum, jehož umístění podléhá několika pravidlům.  

Je-li varná deska umístěná u stěny, pak bude její zapojení pohodlnější. Bude totiž vycházet z ní. Zdroj: Kuchyně Schüller

Varné centrum je základ kuchyně

Kuchyň je srdcem domova a varné centrum zase srdcem kuchyně. Představuje ho hlavně varná deska či sporák, trouba a odsavač par, který pohlcuje vlhkost, a tím zabraňuje vzniku plísní. Jejich umístění závisí na našich zvyklostech při vaření, i tak bychom ale měli dodržovat několik zásad, které práci v kuchyni zpříjemní. Ještě než se rozhodnete, kam přesně varné centrum umístíte, zvolte vhodný typ spotřebiče. Obecně platí, že bychom měli vybírat nejnovější typy, které mají nízkou energetickou náročnost a nejmodernější funkce. Standardní nabídku znáte, a tak raději připomeneme možnosti, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Výdobytkem poslední doby je možnost zabudovat odsavač par přímo do pracovní desky, případně může být pevnou součástí varné desky. Nezapomeňte, že varné centrum můžete kombinovat, k indukčním plotýnkám přidat plynové, případně doplnit sestavu i o gril.

Na indukční varnou desku musíte koupit speciální nádobí s feromagnetickým dnem. 

K indukční desce musíte použít speciální nádobí, zdroj: Hoover

Umístění varného centra podle typu kuchyně

Kuchyně lineární

Tento typ kuchyně je ideálním řešením v menších bytech. Vhodné je, aby kuchyňská linka měla délku alespoň 3 m a šířka celé místnosti byla 1,5 m, totiž mezi samotnou linkou a protější stěnou by měl vzniknout prostor o šířce necelého metru. Správnou volbou tady budou vestavěné spotřebiče, které šetří místo. Co se týká varného centra, tak to můžeme umístit téměř doprostřed linky nebo blíže k kraji, ovšem nikdy ne zcela na okraj. Mezi varným a mycím centrem by měla vzniknout pracovní plocha. 

Mezi varným a mycím centrem v kuchyni v jedné rovině nechte alespoň 90 cm volné plochy pro přípravu jídla. Dřez firmy Franke

V kuchyni v rovině  nechte mezi varnou desku a dřezem alespoň 90 cm volného pracovního místa. Zdroj: Franke

Ideální rozměry kuchyně naplánované do jedné roviny

Rozměry kuchyně naplánované do jedné roviny

Kuchyně paralelní

Paralelní uspořádání kuchyně je velmi podobné tomu lineárnímu, tudíž zde platí obdobná pravidla. Avšak mezi oběma linkami by měl vzniknout prostor o šířce asi 1,2 m tak, aby byl pohyb pohodlný. Umístění varného centra je stejné jako u lineárního typu. Nejvíce bude vyhovovat situování varného, mycího centra a přípravné plochy pouze na jedné z linek, na protistojné se uplatní zejména elektrospotřebiče – lednice, případně trouba a mikrovlnka.

Kuchyně s ostrůvkem

Ostrůvek nabízí kuchyni více úložného prostoru, představuje jakýsi předěl mezi místnostmi, a navíc jej lze využít také jako jídelní stůl nebo právě varné či mycí centrum. Myslet však musíme na instalace rozvodů a přípojek, které je dobré vést pod podlahovou krytinou. Mezi samotnou linkou a ostrůvkem by měl vzniknout prostor široký 1,2 m. Výhodou varného centra zabudovaného do ostrůvku je vyřešení přijatelné vzdálenosti k lednici, hlavně ve větších kuchyních, a možnost vaření čelem k dění v domácnosti.

Umístíte-li varné centrum proti dřezu, pak budete přenášet omyté potraviny a nádobí k ostrůvku a naopak. Voda ad. bude kapat na zem. Zdroj: Technistone

Ideální rozměry kuchyně s varným ostrůvkem

Rozměry kuchyně s varným ostrůvkem

Kuchyně tvaru L a U

Tvar písmene L i U zajišťuje v kuchyni ideální pracovní trojúhelník. Opět by měl být prostor od linky k lince široký alespoň 1,2 m. Situování varného centra je u obou typů velmi obdobné, pouze s tím, že u kuchyně tvaru U jde o rozšíření o jedno rameno linky, kam můžeme umístit, nejlépe od okraje, elektrospotřebiče. Varné centrum najde místo jak na delším, tak i na jednom z kratších ramen sestavy. Vhodné je ho situovat téměř doprostřed jedné z linek, u kratšího ramena linky vzniknou po obou stranách varného centra pracovní a odkládací plocha, mycí centrum své místo, v tomto případě, najde na delším rameni. U opaku, tedy umístění varného centra na delším rameni linky, můžeme na okraj umístit mycí centrum a opět nám mezi těmito dvěma centry vznikne pracovní či odkládací plocha. 

Při rozvržení do tvaru písmene L, vzniká díky nevyužitému rohu dostatečná pracovní plocha. Zdroj: Schuller kuchyně

Ideální rozměry při plánování rohové kuchyňské sestavy

Rozměry pro plánování rohové kuchyně

Nezapomeňte, že …

  • Pracovní trojúhelník by měl mít obvod maximálně 8 m.
  • Odsavač par je dobré umístit do výšky aspoň 60-70 cm nad elektrickou varnou desku. U plynové varné desky jde o 70-80 cm.
  • Varné centrum nikdy nedávejte úplně do rohu. Mělo by být vzdáleno 20-30 cm od zdi či konce kuchyňské linky. Také jej neumisťujte přímo ke dveřím.
  • Pokud je varné a mycí centrum v jedné rovině, měl by mezi nimi vzniknout prostor o šířce asi 90 cm.
  • Přípravné centrum by mělo být široké 80-120 cm.
  • Varné centrum můžete i snížit, o 10-15 cm, budete lépe vidět co se děje na plotně.
  • Varné centrum je obvykle lokalizováno na pravé straně, to vyhovuje zejména pravákům. Pro leváky platí opak.
  • Plynové varné desky nebo sporáky nikdy neumisťujte pod okno, mohlo by dojít ke sfouknutí plamene.
  • Pokud máte zvlášť troubu a varnou desku, je dobré ji situovat, i mikrovlnku, do výšky očí. Je to pohodlnější a manipulace je bezpečnější.
  • Pokud v blízkosti vestavěné trouby není odkládací plocha, nainstalujte pod spotřebič výsuvnou desku.
  • Při výběru odsavače par dbejte na jeho hlučnost, intenzitu odsávání a kvalitu osvětlení.

Varnou desku  umístěte tak, abyste mohli pohodlně manipulovat i s objemnějšími hrnci a pánvemi. Zdroj: Candy

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login