Zahrada

Nenáročná bylinka, která vyroste během 14 dnů? Vyzkoušejte řeřichu

Od   | 

Zima patří mezi období, kdy naše tělo postrádá vitamíny, a tak se je snažíme do sebe dostat v nejrůznějších formách. Přinášíme vám tip, jak si vypěstovat chutnou bylinku, která je  bohatá na vitamíny a minerály a kterou sklidíme během několika dnů. Řeřicha je nenáročná bylinka, na kterou navíc nemusíme dlouho čekat.

Konzumací řeřichy naše tělo získá potřebné vitamíny, látky i minerály. Zdroj: Pixabay

Základní informace

Řeřicha se řadí mezi jednoleté bylinky, které se dají bez problému pěstovat i doma na parapetu. Vzhledově je opravdu drobounká, ale má velmi zajímavou chuť a bohatá je především na vitamín C, B, E, K. Spolu s řeřichou do sebe dostanete také draslík, vápník, sodík, železo, jód, fosfor, nasycené mastné kyseliny nebo vlákninu. Při pravidelné konzumaci dochází k pozitivnímu vlivu na trávení, činnost jater a žlučníku.

Mimo to zlepšuje krevní obraz a přispívá ke tvorbě krve. Můžeme ji považovat také jako prevenci proti chřipkám, jelikož působí velmi dobře na imunitu člověka. Tato bylinka pochází z Blízkého východu, a i přestože je v naší zemi stále populárnější, rozsáhlý výskyt u nás zatím zaznamenán nebyl.

Blahodárný účinek má na trávená, žlučník, nebo játra. Funguje také jako prevence proti chřipce.
Zdroj: Pixabay

Jak na pěstování

Řeřicha dorůstá výšky až 50 – 60 cm a její pěstování je velmi rychlé a snadné. K ruce si připravte semínka řeřichy, nízkou misku a vatu nebo opravdu jemný substrát. Někdo dává pro pěstování řeřichy přednost přeloženému papírovému ubrousku, či papírové utěrce. Vatu, nebo substrát umístěte do nádobky, dobře navlhčete a nasypte rovnoměrně semínka a nechte takto nezasypané. Podklad je nutné vždy udržovat vlhký, ale nikoliv úplně mokrý. Nádobku se zasetou řeřichou umístěte na parapet okna nebo během léta na balkon či zahradu, avšak ne na přímé slunce. Proces klíčení začne během 2 – 3 dnů a zhruba po dalších deseti dnech můžeme sklízet lístky, které se nachází nahoře nad natí.

Semínka zasaďte do jemného substrátu. Zdroj: Pixabay

Co z řeřichy

Řeřichu lze konzumovat klidně na namazaném krajíci chleba, kterým se jistě zavděčíte i těm nejmenším strávníkům. Oblíbená je ale i řeřichová polévka, kam patří vývar, pórek, brambory, mléko a řeřicha. Vše se dohromady rozmixuje a vznikne vynikající a zdravá polévka. Skvěle se hodí také do pomazánek, salátů, rizota, na uvařené brambory, nebo k masu. Často se přidává do čerstvých smoothie. Pamatujte si však, že nejvíce vitamínů a minerálů si udržuje ve studeném stavu.

 

Jak správně čistit nerezový dřez?

Pomazánka s řeřichou:

Vynikající a oblíbená je pomazánka s řeřichou, která je dokonale nadýchaná a jeden krajíc chleba vám rozhodně stačit nebude. Smíchejte dohromady balení polotučného měkkého tvarohu, 150 ml zakysané smetany, prolisovaný česnek dle chuti, trochu olivového oleje, co nejvíce řeřichy, libovolné oříšky, šťávu z limety, či citronu a na závěr pepř a sůl. Tuto pomazánku máte během chvilky hotovou a bezpochyby ji ocení celá vaše rodina.

Řeřicha obohatí spoustu jídel a dodá jim svěží chuť. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

 

Jak snadno sladit domov textilními dekoracemi?

 

 


You must be logged in to post a comment Login