Inspirace

Jak co nejlépe naaranžovat vánoční tabuli

Od   | 

V každé rodině vypadá sváteční stůl trochu jinak. Někdo vyznává tradice a prostírá každý rok ve stejném duchu, jiný sází na změnu a na aktuální trendy. Svou roli samozřejmě hrají rodinné tradice, krajové zvyklosti i módní vlny, které s sebou každoročně přinášejí také vlivy národních tradic a zvyků jiných evropských zemí, v poslední době však zejména ze Skandinávie.

Co letos najdete v českých domácnostech

Typická a léty ověřená je kombinace tradiční lesní zelené a klasické červené, v oblibě také zůstává třpytivá varianta: spojení bílé barvy se zlatou a stříbrnou. Světle modrá doplněna bílou nebo stříbrnou pak představuje styl napodobující království sněhu a ledu. Oblíbenou alternativou posledních let je pak severský styl, jenž si libuje ve střídmých barvách a dekoracích z přírodních materiálů.

Tak trochu “jiná klasika”: vánoční stůl vyzdobený přírodními dekoracemi v červené a bílé

Bez ubrusu se neobejdete

Základem každé prostřené tabule je ubrus. Pro slavnostní příležitosti byste měli použít takový, jenž přesáhne hranu stolu o 20 až 30 cm. Zkrátka aby nebyl příliš krátký, ani nepřekážel při konzumaci. Na hlavní velký ubrus pak patří napron – což je také ubrus, ale menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce, případně běhoun, který tvarem připomíná šálu. Ke každému místu byste měli naaranžovat ubrousky, přičemž látkové působí elegantněji než papírové. Pokládají se buď přímo na talíř, nebo vlevo od talíře. Vybírejte takové, které svou barvou korespondují se svátečním aranžmá.

Sváteční kolekce ubrusů, běhounů a ubrousků Garbo je zhotovena z kvalitního damašku

Kam s příbory, sklenicemi a talíři?

V případě sváteční hostiny je dobré použít klubový neboli předložní talíř, který se klade na stůl jako první a zůstává tu až do konce. Na klubový talíř položte mělký na hlavní jídlo a na něj hluboký na polévku. Ukládání příborů se řídí podle pořadí jednotlivých chodů: začíná se předkrmem a příbory se kladou vždy zvenku směrem dovnitř k talířům. V tomto pořadí se pak také používají. Jen příbor na dezert položte nahoru nad talíře. Pokud má sestavu doplňovat také nůž a talíř na chléb, umístěte je vlevo od talířů směrem ven. Sklenice na nápoje patří do pravého horního rohu. Úplně vpravo stojí sklenice na vodu, nalevo od ní pak sklenka na bílé víno a dále sklenka na víno červené.

Kombinace bílé, stříbrné a zlaté dokonale vynikne na stole z dubového masivu

Sváteční aranžmá v duchu severských Vánoc

Dekorace stůl oživí

Na vánočním stole by neměl chybět adventní věnec nebo adventní svícen. Svůj prostor tu mají i různé symboly Vánoc, například ozdoby na stromeček, které mohou být skleněné, ale i čokoládové. Dále sem patří přírodniny, například šišky, větvičky jehličnatých stromů nebo jmelí, a také jiné tematické dekorace připomínající vánoční svátky a zimu, jako jsou vločky, rampouchy, sněhové koule, figurky sněhuláků a dětí v zimním oděvu, či postavičky a zvířátka z betlému. Ke štědrovečernímu stolu patří také hrnkové květiny a vazby z čerstvých řezaných rostlin. Nejčastěji se používají různě zbarvené poinsettie, nejrůznější druhy amaryllis, nápadné svými velkými květy, dále velkokvěté orchideje i v této době právě kvetoucí vánoční kaktusy.

Lineární adventní svícen se dokonale hodí na stůl ve tvaru úzkého obdélníku

Příbory, talíře, sklenice i textilní ubrousek mají na svátečním stole své pevné místo

Dekorace z živých hrnkových či řezaných rostlin působí na svátečně prostřeném stole luxusním dojmem. Zdroj:Stars for Europe

Fotogalerie:

Zdroj: Stars for Europe, Pinterest a archiv

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login