Návštěvy bytů

Nedostatek přirozeného světla je neodradil: Díky architektonickým zásahům získali prosvětlený domov

Od   | 

Pokud jde o použití dřeva v interiérovém designu, většina z nás spoléhá na podlahy a nábytek, aby začlenily tento přírodní prvek. Přesto v tomto světlém bytě, navrženém a vizualizovaném studiem Derksen Windt Architecten, se dřevo dostává do centra pozornosti i jinými způsoby. Nahlédněte pod pokličku bytu, který si prošel architektonickou renovací vedenou profesionály v oboru. 

Byt se nachází v přízemí bytového domu. Zdroj: Derksen Windt Architecten

Byt situovaný do přízemí bytového domu disponuje klidným dvorkem, který je jako stvořený pro ranní společné snídaně a večerní posezení s přáteli. Byt je dvoupodlažní a právě jeho dispozice se soukromým dvorkem navozuje dojem plnohodnotného rodinného domu. Otevřené a vzdušné prostory – to je hlavní vize, kterou se architekti řídili. Propojením kuchyně, obývacího pokoje a jídelny vznikl prostor, který opticky zvětšuje dispozice bytu. Jako světlý neutrální odstín je béžová jednou z nejoblíbenějších barev v interiérovém designu, což potvrzuje i její výskyt v tomto bytě. Béžová, jako měkčí a teplejší forma bílé, představuje jednoduchost a klid. Spojení neutrální barvy s dřevěnými prvky navozuje klidnou atmosféru v místnosti. Dominantou spodního patra je vestavěná skříň s policovým systémem, která prodlužuje chodbu do obývacího pokoje. Díky veškerému dřevěnému obložení působí společné části bytu útulně. Dnes je dřevo nedílnou součástí designu mnoha domácností po celém světě. Všestranný materiál, který při správném použití může dodat vašemu domovu teplo a zemitost. Velká a pohodlná sedačka je základem každého domova. Béžová pohovka přímo vybízí ke společnému sledování filmů během propršeného víkendu. 

Nábytek na míru skvěle doplňuje otevřený prostor. Zdroj: Derksen Windt Architecten

Přízemní byty se mnohdy musí vypořádat s nedostatkem denního světla. I na tuto skutečnost architekti mysleli. Nad kuchyňským koutem a jídelním stolem naleznete střešní okna, která prostor přirozeně osvětlují. Tuto vychytávku majitelé ocení především během tmavých zimních měsíců. Obzvláště v době energetické krize se jedná o skutečně důmyslný a snadný prvek, jak do domu dostat více světla. Kdo by nechtěl pozorovat hvězdy přímo během vaření? Samotná kuchyň se drží minimalistického designu a funkčního využití. Ať už se jedná o vestavnou digestoř ve stropě, kuchyňskou linku s posezením pro rychlou svačinu nebo celou řadu úložného prostoru, inspiraci si v této kuchyni najde každý. Bílá barva evokuje pocit čistoty a jednoduchosti. V kombinaci s černými a dřevěnými prvky působí nenápadně. Dominantou spodního patra tak zůstává obývací pokoj s jídelnou. 

Prosklené stropní části pouštějí do prostoru další denní světlo. Zdroj: Derksen Windt Architecten

Velkým oříškem pro architekty byla skutečnost, že musí do bytu dostat více světla. Střešní okna jsou unikátním prvkem, které jsou nejen plně funkční, ale také designové. Avšak ani to nestačí k maximálnímu prosvětlení. V celé spodní části bytu tak naleznete bodová světla a dva proutěné lustry, které svým designem podporují přirozený a čistý styl celého interiéru. Pro rozbití trojkombinace béžové, bílé a hnědé barvy využili designéři židle u jídelního stolu. Žlutá barva byla vybrána cíleně právě pro jídelní kout. Navozuje pocit štěstí, optimismu a radosti. 

Pohovky – moderní a pohodlné

 

Slunečná rána přímo vyzývá majitele, aby si svou ranní kávu a snídani vychutnali na svém soukromém dvorku. Ten disponuje terasou z kamenných dlaždic, na které se nachází venkovní jídelní stůl. Dlaždice jsou zvoleny z praktického hlediska – popadané jídlo a vylité pití bude snadnější uklidit právě na kamenných dlaždicích než v travnatém záhonku. Avšak designéři mysleli i na hravé ratolesti a domácí mazlíčky. Na dvorku se nachází hned několik travnatých ploch, které přímo vybízí k hraní ratolesti na čerstvém vzduchu. 

Zdroj: Derksen Windt Architecten

Fotogalerie:

 

Proč toaletu se sprškou?

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login