Kuchyně
Malá kuchyně nemusí být nepohodlná, aneb do kuchyně vneste řád
Nepohodlně se vaří v malé kuchyni, která je navíc neprakticky a nepřehledně uspořádaná. Jak tedy vařit s radostí? Do kuchyně musíme vnést řád.
Vymlouvat se na malý prostor je zbytečné. Ano, jeho zařízení je vždy kompromisem, nicméně zvážíme-li důsledně, bez čeho se tu obejdeme, a co naopak potřebujeme k pohodlnému vaření, pak může být minikuchyně stejně praktická jako její větší sestra.

V tomto uspořádání bude potřeba, aby kuchyně byla stále uklizená. Jinak prostor bude působit chaoticky.
I zde existují pravidla
Podobně jako při zařízení jiných místností se i v kuchyni řídíme osvědčenými pravidly. Podle odborných studií můžeme kuchyň rozdělit na tři zóny – zónu skladování potravin (chladnička, mraznička, spíž), zónu vaření (pracovní plocha, sporák, trouba) a mycí centrum (dřez a jeho nejbližší okolí). V ideálním případě by měly tyto zóny tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm. Tehdy totiž máme v kuchyni dostatek místa pro pohodlný pohyb a vše je snadno dosažitelné. V reálném životě však podle tohoto pravidla můžeme zařídit kuchyň jen málokdy.
Tip: Pro inspiraci a představu o tom, jak mohou jednotlivá řešení menších kuchyní vypadat si prohlédněte fotogalerii malé kuchyňské linky od Gorenje. Naleznete v ní fotografie ze skutečných realizací kuchyní i vizualizace pro různé barevné kombinace a velikosti. Zdarma je pak možné si nechat navrhnout vizualizaci včetně kalkulace pro vaši vlastní kuchyni.
Vyjděme tedy z reálné situace. Těžký a velký nákup chceme hned uklidit, a tak oceníme zónu skladování potravin v blízkosti dveří. Vhod přijde i blízkost pracovního místa, ze kterého můžeme nákup pohodlně ukládat. Nejvíce činností se odehrává mezi dřezem a varnou deskou, z tohoto důvodu je praktické obě centra umístit do jedné linie, mezi kterými bude k dispozici dostatečně velká pracovní deska. O krok dál budou ti, kteří mycí centrum umístí v blízkosti chladničky, zjednoduší se tím příprava jídel.
Hra na schovávanou
Dostatečně velký pracovní prostor získáme tím, že si pořídíme maximální množství úložných skříněk. Ideální je využít každý centimetr čtvereční, horní skříňky tedy mohou být až ke stropu, rohový díl oplývá nebývale velkým obsahem a podstavec spodních skříněk můžeme proměnit v zásuvku (např. pro čisticí prostředky). Pracovní plochu lze navíc rozšířit pomocí výsuvné desky umně skryté v nábytkovém dílu.
Pořádek tam, kde to není vidět
Vítaným pomocníkem v boji o prostor je pořádek. Každý předmět má mít vlastní místo, a to nejen pro ty věci, které vidíme, ale i ty uvnitř skříněk a zásuvek. Uživatel se tak pohodlně orientuje ve vybavení a navíc díky pořádku ušetří potřebné centimetry. Kuchyňské nářadí, nádobí, příbory ad. lze přehledně poskládat do úložných boxů, pořadačů, k dispozici jsou zarážky na talíře, speciální boxy na nože, kořenky, dózy na potraviny aj. Vnitřní program bývá vyroben z kovu, levnější provedení je z plastu, u finančně náročnějších sestav bývá obvykle ze dřeva. Abychom beze zbytku využili vnitřní program skříněk, musíme mít možnost zásuvku nebo dvířka dostatečně otevřít. To dovolí plnovýsuvy, které zajistí vyjetí celé zásuvky, takže uživatel přehledně vidí celý obsah a může jím pohodlně manipulovat. Dvířka by měla mít závěsy umožňující otevírání do úhlu 125º.
Při plánování kuchyně nezapomeňte:
1. Pracovní deska by měla být ve výšce 75 – 85 cm.
2. Hloubka pracovní desky je alespoň 60 cm.
3. Varnou desku nenavrhujeme do rohu, ale alespoň 40 cm od stěny. Jinak budeme narážet nádobím do zdi.
4. Ze stejného důvodu dodržujeme vzdálenost 40 cm také mezi stěnou a dřezem.
5. Mezi dřezem a varnou deskou ponechte alespoň 60 cm pracovní desky.
Nezapomeňte na ergonomii:
- Varná deska by měla být umístěna níž než pracovní deska. Lépe tak uvidíte do hrnců.
- Mezi digestoří a varnou deskou musí zůstat 75 cm volného prostoru, zaručí vám to bezpečný provoz.
- Troubu umístěte do výšky očí. Bude se vám pohodlněji manipulovat s nádobami.
- Rychlovarnou konvici, toustovač, odšťavovač ad. lze uklidit do skříňky s roletkou. Máte je po ruce, a přitom budou schované. Nezapomeňte na blízkost elektrické zásuvky.
- Některé malé spotřebiče mohou být v rozkládacím provedení součástí sestavy. Nepřekáží a jsou po ruce (např. kráječ).
Foto: Hanák nábytek, Dizainall, Ikea, LAV-IN, ATAK design, Pinterest a archiv
Fotogalerie:
- Malou místnost opticky rozšíříte podélnými pruhy.
- V malých kuchyních používejte pouze jednodřez.
- Sjednotíte-li barvu kuchyňské pracovní desky s materiálem mezi horními a spodními skříňkami získáte jednotný celek.
- Využít můžete i prostor mezi horními a spodními skříňkami.
- Úzký dlouhý prostor zabydlete po obou stranách. V kuchyni do tvaru písmene U budete mít vše po ruce.
- Nevejdou-li se standardně velké skříňky, použijte police.
- V ideálním případě by měly zóny skladování potravin-mycí centrum- vaření tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm.
- Běžnou kuchyni můžete vyšperkovat nepřehlédnutelnou chladničkou.
- Rohové díly pojmou dostatek nádobí.
- Bílá kuchyně malý prostor rozzáří. Aby nepůsobila fádně, ozdobte ji. Čím pestřejší dekorace, tím lépe.
- Mezi dřezem a varnou deskou ponechte alespoň 60 cm pracovní desky
- V kuchyni s jednou plotýnkou se uvaří jen to nejnutnější.
- Jedna z možností, jak ukládat kuchyňské nářadí.
- Některé výsuvné skříňky musíte nechat vyrobit na zakázku. V malé kuchyni se to rozhodně vyplatí.
- Barový pult zamezí přímému pohledu do kuchyně. Na první pohled není vidět nepořádek.
- Kdo říká, že v kuchyni musí být horní skříňky? Stačí police
- Vyhledávejte nejrůznější praktické prvky.
- Snažte se velké spotřebiče schovat. Malý prostor tak bude působit uklizenějším dojmem.
- I skříňka s šíří 20 cm najde své upotřebení.
You must be logged in to post a comment Login