Kuchyně

Je lepší umístit varnou desku vedle dřezu nebo naproti?

Od   | 

Varné a mycí centrum patří k nejfrekventovanějším částem každé kuchyně. Proto je důležité, aby obě zóny na sebe navazovaly. A i když se řídíme určitými pravidly, musíme se rozhodnout, zda budou vedle sebe, nebo naproti sobě. A co je lepší?

Existuje správné řešení?

Obecně lze říct, že obě řešení jsou správná. Řídit bychom se měli zejména dispozicí kuchyně. Půdorys, tvar kuchyně, velikost, ale i rozvody vody a elektřiny, od toho všeho se odvíjí umístění varné desky a dřezu. Základem správného uspořádání kuchyně je pověstný trojúhelník, který obsahuje mycí zónu, zónu přípravy jídla a varnou zónu.

Kuchyňský trojúhelník by neměl přesahovat více jak 6 metrů

Ergonomická pravidla doporučují, aby tento trojúhelník nepřesahoval více než 6 metrů. Jen tak se v kuchyni tolik nenachodíte. Jste-li majitelé kuchyně ve tvaru písmene U, máte vyhráno, nachodíte se v ní nejméně. To stejné platí i u kuchyně s ostrůvkem. Jestliže ale disponujete kuchyní v jedné řadě, nebo do tvaru písmene L, je to maličko náročnější.

Zajímavě řešená bílá kuchyně

Je-li varná deska v rohu kuchyně, měla by být umístěna alespoň 30 cm od stěny. Jinak nebude moci pohodlně manipulovat s hrnci a pánvemi

V okolí varné desky je potřeba ponechat volné místo na odkládání nádobí, hrnců a pánví, a měla by být umístěna alespoň 30 cm od stěny. Podobné to je s dřezem. Je-li uspořádán v jedné linii společně s varnou deskou, pak se doporučuje instalovat dvou dřez. Tehdy odkapávající nádobí nepřekáží na kuchyňské lince, ale může schnout v druhé části dřezu.

Dodržujte správné rozměry!

Začněme variantou, kdy je varná deska s dřezem v jedné rovině, tedy vedle sebe. Mezi varnou deskou a dřezem by měl být prostor minimálně 90 cm, abychom sem během vaření mohli odkládat nádobí a připravovat pokrmy.

Ideální rozměry kuchyně naplánované do jedné roviny

Ideální rozměry kuchyně naplánované do jedné roviny

mezi dřezem a varnou deskou by měla být umístěna hlavní pracovní plocha o šíři kolem 120 cm. Franke

Mezi dřezem a varnou deskou by měla být umístěna hlavní pracovní plocha s šíří  přibližně 120 cm. Zdroj: Franke

Pokud jste se rozhodli pro uspořádání proti sobě, měl by být prostor mezi oběma částmi minimálně 120 cm. Nezapomeňte, že se při práci budete stále točit a zároveň nezabráníte ušpinění podlahy. Ať už vodou, potravinami, které umyté přenášíte na pánev nebo do hrnce a tu a tam se neubráníte jejich pádu na zem apod. V tomto uspořádání také uvažujte, která z částí bude na ostrůvku a která v kuchyňské lince. S tím souvisí nejen přívody vody a elektřiny, ale další umístění spotřebičů (například myčky nádobí) a kuchyňských pomocníků.

Ideální rozměry kuchyně s varným ostrůvkem

Ideální rozměry kuchyně s varným ostrůvkem

Výška kuchyňské pracovní desky se určuje podle výšky uživatelů.

Je-li varná deska umístěná naproti dřezu, pak se nevyhnete občasnému ukápnutí vody nebo potravin na podlahu

Ideální rozměry při plánování rohové kuchyňské sestavy

Ideální rozměry při plánování rohové kuchyňské sestavy

Díky snížené varné ploše lépe uvidíme do hrnců

A výsledek?

Přestože jsou obě řešení možná, z praktického hlediska je ideální volit varnou desku v jedné rovině s dřezem. Jednoduše se vždy přesunete z jedné zóny ke druhé. Umístíte-li dřez nebo varnou desku proti sobě, musíte se otáčet přes “uličku” a při pravidelném vaření vás to začne dřív nebo později unavovat. Nehledě na to, že během přenášení občas něco upadne nebo ukápne na zem. 

Nejpraktičtější řešení se jeví v umístění varné desky a dřezu v rovině

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login