Kuchyně

Kuchyně na chalupu

Od   | 

Jeden z často vyhledávaných “tagů” je kuchyně na chalupu. Jasně, i tady je potřeba vařit, ale do domů na venkov hledáme zcela jiné typy kuchyní, než jaké si pořizujeme do města. Je jedno, zda jim budeme říkat venkovské, stylové nebo rustikální. Všechny se od moderních liší tvarem dvířek, úchytkami i větší otevřeností skříněk.

Nejjednodušším způsobem, jak zvolit správnou kuchyni na chalupu, je informovat se o původní architektuře, která byla používána v oblasti, kde chalupa zrovna stojí. Kromě dobových záznamů mohou dobře posloužit místní skanzeny, kde načerpáme mnoho inspirace a kuchyň můžeme maximálně připodobnit. 

Vzhled sestavy

Bezpochyby jste si všimli, že většina venkovských kuchyní sestává pouze z několika uzavřených skříněk a k nim má hospodyňka navíc k dispozici otevřené police. Původ takového uspořádání sahá daleko do minulosti, kdy většina obydlí byla vybavována velmi skromně. Dnes nenavrhujeme otevřené police z finančních důvodů. Spíš cítíme, že to k tomuto typu kuchyní patří. A tak kromě několika uzavřených skříněk doplňujeme sestavy otevřenými policemi a speciálními díly se zarážkami, které slouží zároveň jako odkapávač. Ukládáme sem nejčastěji talíře i poklice, častokrát i hrnky, nejsou -li schovány za prosklenými dvířky.  Je-li součástí kuchyně ostrůvek, pak velmi efektivní jsou ze stropu zavěšené rámy. Na ně se pokládá nádobí nebo věší kuchyňské nářadí případně i dekorace. Mnozí mohou namítnout, že tato varianta ukládání je sice pohodlná, ale méně praktická, protože se do polic práší. To je samo sebou pravda, ale používá-li se nádobí často, pak se prach nestihne ani pořádně usadit. Navíc výsledný dojem bývá velmi dekorativní.

Pravidla jsou všude stejná. A vyplatí se je dodržovat.

Podobně jako při zařízení jiných místností se i v kuchyni řídíme osvědčenými pravidly, která zvyšují uživatelský komfort. Podle odborných studií můžeme kuchyň rozdělit na tři zóny – zóna skladování potravin (chladnička, mraznička, spíž), zóna vaření (pracovní plocha, sporák, trouba) a mycí centrum (dřez a jeho nejbližší okolí). V ideálním případě by měly tyto zóny tvořit vrcholy rovnostranného trojúhelníku s délkou strany 90 cm. Tehdy totiž máme v kuchyni dostatek místa pro pohodlný pohyb a vše je snadno dosažitelné. V reálném životě ale tohoto rozložení dosáhneme jen málokdy. Tehdy zapojíme selský rozum. Těžký a velký nákup chceme hned uklidit, a tak oceníme zónu skladování potravin v blízkosti dveří. Vhod přijde i blízkost pracovního místa, ze kterého můžeme nákup pohodlně ukládat. Nejvíce činností se odehrává mezi dřezem a varnou deskou, z tohoto důvodu je praktické obě centra umístit do jedné linie, mezi kterými bude k dispozici dostatečně velká pracovní deska.

Materiály v kuchyni na chalupu

Obecně se doporučuje používat materiály, které jsou typické pro místo, kde chalupa stojí. Rozhodně nezkazíte nic použitím dřeva a dalších přírodních materiálů, jakým jsou kámen nebo keramika. Jste-li milovníci barev, pak můžete použít dřevěná, barevně lakovaná dvířka, mezi horními a spodními skříňkami se budou dobře vyjímat standardní keramické obklady. Keramiku ostatně můžete použít i na pracovní desku. Ta může být i ze dřeva nebo některého vhodného kamene (například žula). A na podlahu? Venkovským kuchyním sluší dřevo nebo keramická dlažba. A nezapomeňte na hliněné omítky.

Fotogalerie:

Připravila: Karolína Sornas, Foto: Pinterest a archiv

Související články:

Klepejte maso na kuchyňské desce

Co do polic venkovských kuchyní?

Venkovské kuchyně ve vanilkové barvě

Soběstačný dům v Chocni

Pohádka v Nízkých Tatrách

Komentáře

1 Komentář

  1. Pingback: Jak si dobře zavařit|Home In Cube

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *