Kuchyně
Bytelný jídelní stůl musí být v každé rodině. 9 bodů, jak ho správně vybrat
Odpradávna se rodina scházela u jídelního stolu, kde se kromě stolování řešily důležité rodinné události. Je tomu tak dodnes, a to i navzdory uspěchané době. Možná právě proto byste tento nepostradatelný prvek domácnosti měli vybírat s vědomím, že má doma působit majestátně a zároveň vyzývat všechny k soudržnosti.
Rozměr jídelního stolu určují dvě věci. První je velikost místnosti, kde bude sloužit, a druhá podstatná informace je, kolik lidí u něj bude sedávat. Říká se také, že by u stolu vždy mělo být o jedno prázdné místo navíc, to v případě, že by přišla návštěva, aby si měla kam sednout.
Jídelní stůl dnes nejčastěji tvoří předěl v polyfunkční místnosti, kdy vymezuje kuchyňský prostor a obývák. Jeho materiál by proto měl ladit s celkovým řešením interiéru, tak aby nepůsobil rušivým dojmem. Umisťujeme ho tak, abychom neseděli zády k vstupním dveřím, ideálně tak, abychom na ně viděli.
Při výběru vycházíme z následujících údajů:
1. Minimální šířka jídelního stolu by měla být alespoň 80 cm.
2. Ideální výška stolu je kolem 75 cm, přičemž deska jídelního stolu by měla být asi 30 cm nad sedákem židle.
3. Optimální šířka místa u stolu pro jednu osobu je 60 cm, minimální pak 45 cm.
4. Mějte na paměti, že je zapotřebí i dostatečný průchozí prostor kolem stolu pro snadný přístup.
Soustřeďte se na:
5. Stabilitu stolu, musí stát pevně.
6. Kvalitu spojů, nesmí se viklat.
7. Materiál, ze kterého je stůl vyroben. Vybírejte ho s ohledem na celkové zařízení místnosti.
8. Máte-li malé děti, nezapomeňte, že polstrovaná jídelní židle se špatně omývá.
9. Nezapomeňte také, že občas budete na židli sedět i v letním oblečení (proutěné, kovové ad. sezení není pohodlné).
Fotogalerie:
You must be logged in to post a comment Login