Zahrada

„Jedlé“ pergoly – osázejte si je ovocem či zeleninou, abyste jen natáhli ruce pro chutné plody

Od   | 

Možná právě tohle milujete na dovolených ve středomoří – posezení v apartmánu pod pergolovou porostlou vínem, takže jen natáhnete ruku pro chutný trs. Ale i v našich podmínkách si lze takovou vytvořit a nemusíte jí osadit pouze vínem.

Jaká pergola je vhodná k osázení

Již předem je třeba počítat s tím, že budete chtít pergolu osazovat popínavými rostlinami, z nichž některé jsou i vytrvalé. Byla by škoda je sázet jen do nádob či kontejnerů, v nich se plně nerozvine kořenový systém a výnos – u kvetoucích rostlin kvetení – by bylo slabé. Proto myslete na to, abyste neměli okolí pergoly celé vydlážděné, ale aby u jejích boků byla možnost sázet rostliny přímo u hlíny. Pokud je pergola soušástí terasy, stačí vynechat mezi dlážděním úzký pruh „záhonku“. Pergola také samozřejmě musí být tak stavěná, že poskytne popínavým rostlinám dost opory, abyste měli velkou plochu, z níž můžete sklízet. Vybírejte proto takové stavby, které mají dostatečně velké žebříky či jiné ozdobné stěny určené k proplétání rostlin.

Chcete-li pergolu osázet, dbejte, aby konstrikce pro rostliny byla prostorná. Zdroj: Canstockphoto

Zastřešení ano nebo ne?

Velkou otázkou je samozřejmě střecha. Pokud pergolu zastřešíte některým z moderních průsvitných materiálů, nebude vám do ní pršet, ale s pěstováním rostlin pod ní se většinou nepočítá, střecha přiléhá přímo na latě a není zde pro rostliny prostor, aby se ovíjely dokola. Pokud zvolíte otevřenou, určenou k tomu, aby porostla, budete na stín dlouho čekat a ochrana proti dešti nikdy nebude významná. Určitým řešením je zvolit takové popínavky, které bujně rostou (minikiwi), abyste čekání zkrátili. Nejlepší ovšem je, zkusit nalézt či vytvořit takový model, který umožňuje obojí zároveň – má průhlednou střechu a pod ní s určitou mezerou ještě opěrný systém pro růst rostlin. Tak se vám váš sen o uržení plodu jen natažením ruky může splnit a ani při letní přeháňce nezmoknete. Mnoho pergol, které si můžete koupit hotové, je možno v tomto směru dotvořit, máte-li šikovné ruce. Jen pozor na nosnost dotvářeného opěrného systému, ať vám celý nespadne na hlavu.

S nepropustnou střechou, nebo bez ní? Toť otázka. Zdroj: Pixabay

Kde by měla v zahradě být umístěna

Samozřejmě tam, kde chcete relaxovat; pokud to ale myslíte vážně třeba s vínem, musíte vybrat dostatečně osluněné místo, a nebude vhodné místo sužované poryvy větru. A jaké máte možnosti pro jedlé pergoly v našich podmínkách?

Minikiwi

Znáte „minikiwi“, ve skztečnosti Actinidie? Jednou z nejlepších jeho odrůd, která se dá běžně v zahradnictvích sehnat, je Actinida arguta „Ananasnaya“. Jde o velmi výnosnou odrůdu, která je navíc naprosto mrazuvzdorná a nesmírně bujně rostoucí, za rok vám poporoste i o dva metry. Již třetím nebo čtvrtým rokem rozkvete a bude plodit malé, sladké a chutné plody, které se jedí i se slupkou, mají obrovský obsah vitaminu C a můžete jich sklidit desítky kilogramů z jedné rostliny. Pozor, musíte si vysadit několik samičích a jednu samčí rostlinu, abyste se dočkali plodů. Minikiwi mají rádi poměrně výživnou půdu; v sezoně přihnojujte a dbejte, aby rostlina měla dost zálivky. Netrpí žádnými chorobami.

Minikiwi neboli actinidie jsou liány, některé vás překvapí plody skvělé chuti. Zdroj: Pixabay

Vinná réva

Klasika všech klasik, avšak poměrně náročná. Abyste se dočkali skvělých plodů, budete muset provádět postřiky, zaštipovat a tvarovat, a také chránit úrodu před ptactvem, například siluetami dravců. Stolní víno je na pěstování na jídlo vhodnější; má větší a sladší hrozny a je přeci jen na postřiky méně náročné, někde se dokonce dočtete, že jej není třeba stříkat vůbec; to se ovšem v praxi ne tak zcela osvědčuje. Pozor také, ač se to nezdá, víno obsypané hrozny je těžké, a tak musí mít pergola značnou nosnost. Vyžaduje výrazně slunné stanoviště.

Vybírejte i podle velikosti hroznů. Zdroj: Pixabay

Lagenarie

„Indická okurka“ je jednoletá rostlina,ale i tak to dokáže „rozbalit“ až do výšky 10 m. Sazeničky patří ven ve stejné době jako rajčata, tedy až po květnových „zmrzlých“. Mladé plody jsou dobré k jídlu, chutnají trochu podobně jako salátové okurky. Ty starší už mají jen odzdobný charakter, můžete je nechat vyschnout a dlabat z nich nádoby,ptačí krmítka atd.

Mladé plody sníte, starší jsou pro okrasu. Zdroj: Pixabay

Schizandra čínská ( Schizandra chinensis)

Jedlé, zdravé plody, vynikající do kompotů a marmelád či na sušení,  má i tato rostlina původem z Číny. Potřebuje velmi teplé stanoviště, lehkou půdu a dostatek živin, ale zato nesnese přímý sluneční úpal na kořeny, ty je vhodné přistínit například jinými rostlinami.  Rostlina je mrazuvzorná, ale ty mladé raději chraňte chvojím. Seženete ve specializovaných zahrandnictvích.

Bobule schizandry jsou zdravé. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

 

Svítidla nejen na zahradu


You must be logged in to post a comment Login