Inspirace

Přehledná spíž je vizitkou dobré hospodyňky

Od   | 

Spíž je nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jenže v mnoha rodinách ani sama majitelka neví, co v ní přesně má uloženo. A to i přes to, že je v ní pořádek. Není-li nastolen řád, pak hospodyňka přichází nejen o peníze, ale s největší pravděpodobností nedá dohromady ingredience ani na rychlou večeři. Přitom řešení je celkem snadné.

Každá spíž je úplně jiná a každá může mít svoji podobu. Je jedno, jestli pro ni vyčleníte samostatnou místnost, kterou doplníte policemi a regály, nebo zkrátka obětujete jednu skříň v kuchyni, která taktéž dokáže pravou spíž zastoupit. Mít pořádek ve svých zásobách potravin se zkrátka vyplatí. Poradíme, jak na to.

Díky spíži budete mít přehled mezi potravinami.

Správné místo je základ

Základem správné spíže je její umístění. Ideální je volit místo s nižší teplotou, která by se měla pohybovat okolo 10 °C. Jen tak docílíte správně uchovávaných surovin, které se nezkazí. Pokud však prostor s takovou teplotou v domě či bytě nemáte, zvolte takové místo, kam neproniká sluneční světlo a disponuje dobrým odvětráváním. Spižírna by se neměla nacházet blízko plotny, protože když vaříme, stoupá nám od varné desky teplota, pára, ale i pachy, kterými by potraviny ve spíži mohly snadno načichnout, a tím by se znehodnotily. Spíž vybavte dobrým umělým osvětlením a police i regály podložte papírem, který se dá jednoduše vyhodit. 

Skvělý přehled získáte v potravinové skříni pomocí výsuvných zásuvek. Zdroj: Blum

Nepodceňujte organizaci

Velmi důležitým krokem je i správná organizace, která se odvíjí zejména podle toho, jak velký prostor spižírna zabírá. Police a regály by měly být rozestavěny u zdí po obvodu spižírny, abychom měli co nejlepší přehled. Velmi důležitá je i správná hloubka polic, která by měla být zhruba do 30 centimetrů. U hlubší police bychom nemuseli dosáhnout až dozadu, a tím pádem bychom neměli veškeré potraviny na dosah ruky.

Nezapomeňte na plnovýsuvné zásuvky. Díky nim získáte přehled o celém obsahu.

Pokud však nedisponujeme takovým prostorem, kde bychom si mohli dovolit několik úzkých polic, pak přijdou na řadu hlubší regály a skříňky, kdy budeme muset několik potravin umístit za sebe. Důležité je věci seřadit podle toho, kdy a jak často je využíváme. Do přední řady je tedy na místě poskládat potraviny, které používáme denně. Do prostřední řady vyčleňte prostor pro potraviny, které vezmeme do rukou jednou za čas. Zadní část by měly tvořit zásoby, po kterých sáhneme, jakmile nám něco dojde. Důležité je ale také potraviny rozmístit podle teploty jednotlivých částí místnosti. Chladno bývá především u země a u zdí. Vhodné je sem umístit například vodu, mléko, zeleninu a ovoce. 

Potraviny, které využíváte každý den, umístěte dopředu.

Správná péče o potraviny

O potraviny ve spíži je třeba se také starat. Sypké potraviny je vhodné přesypat z papírových a původních obalů do vlastních průhledných dóz, které mají pevný uzávěr, do kterého nepronikne vzduch. Navíc díky průhledným dózám získáte lepší přehled mezi surovinami a jejich množstvím. Potraviny ve skleněných nebo plastových dózách budou ve spíži vypadat uspořádaně a celá místnost bude působit uklizeně a čistě. Pokud přece jen nějaké potraviny necháte v původním obalu, pak je alespoň prakticky otevřete a nastřihněte pouze malý růžek, který jednoduše sepnete pomocí skřipce. Zamezíte tak rozsypání a potraviny budou navíc chráněny. 

Křehké suroviny a potraviny uchovávejte v košíčkách, nebo zvolte uzavírací krabičky. Týká se to především prášků nebo pudingů. Na dochucovadla, kterých během vaření potřebujete několik, pořiďte speciální krabici, košík nebo přenosnou bednu, ve kterých všechna ochucovadla můžete přenést na kuchyňskou linku a poté vybírat. 

Sypké potraviny přesypte do skleněných nebo plastových dóz. Získáte větší přehled!

Zatočte se škůdci 

Spižírnu po nějakém čase rozhodně navštíví nezvaní návštěvníci. Jedná se především o moly nebo mravence. U mravenců se dá jednoduše zjistit, co je tolik láká, především se jedná o sladké potraviny jako je marmeláda nebo šťáva, která zpod závěru trochu unikla. Hradla sklenice a celou nádobu pořádně omyjte a usušte, nezapomínejte se zaměřit i na víčko. 

Mezi horší návštěvníky však patří moli, kteří dovedou s potravinami opravdu zatočit. V tomto případě musíme pořídit lapače. S výběrem ale opatrně, důležité je vybrat takové, které neobsahují jedovaté látky a aromata, která by poškodila potraviny. Tam, kam se moli dostali, je třeba jídlo okamžitě vyhodit. Zkontrolujte i utěsněné dózy, protože i ty mohou moli lehce zdolat. Prosejte všechny sypké potraviny, jako je mouka, strouhanka nebo krupice. 

Se škůdci je třeba zatočit nadobro

Fotogalerie:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login