Kuchyně

Ideální umístění kuchyňských spotřebičů aneb nezdržujte se při vaření

Od   | 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak důležité je správné umístění spotřebičů v kuchyni? Nevhodné nebo dokonce špatné umístění vás dokáže zpomalit a naopak to správné práci urychlí. Konkrétní uspořádání se liší podle ergonomie a prostorových možností dané kuchyně. Existují ale obecné standardy, kterých je vhodné se držet.

V kuchyni jsou nejdůležitější tři vzájemně propojená pracoviště, bez kterých se neobejdete. Jedná se o část určenou mytí, vaření a pracovní. U spotřebičů dnes preferujeme spíše vestavné typy, díky kterým získáme kompaktní vzhled kuchyně.

Troubu umístěte do výšky očí, ideálně cca 80-100 cm od země. Zdroj: Hoover

Mycí část

Myčka by měla stát blízko dřezu, ideálně hned vedle něj, tehdy totiž zachováme správnou ergonomii. Standardní šířky myček jsou 45 a 60 cm, výška pak 90 cm. Abyste ji mohli pohodlně používat, nechte si volný prostor do uličky alespoň 120 cm. A nezapomeňte ani na správnou výšku dřezu, u kterého trávíme poměrně hodně času. Jeho výška by měla být v rozmezí 85 až 106 cm, obecně se doporučuje ke skříňce se dřezem přistoupit a svěsit ruce. Dlaněmi byste se měli dotýkat dna dřezu.

V blízkosti dřezu by měla být myčka nádobí. Zdroj: Hoover

Tip HomeInCube

Varná plocha

Výška varné desky by se měla pohybovat kolem 75 – 87 cm nad zemí. Po obou stranách varné desky ponechte volný prostor na odkládání široký alespoň 30 – 40 cm z každé strany. Deska nesmí být v rohu, to proto, že se nebude pohodlně manipulovat s velkými hrnci nebo s pánví. Optimální výška umístění trouby je 80 – 90 cm od podlahy. Pokud máte umístěné spotřebiče nad sebou, je to 70 cm. Správně uvažujte i o výšce mikrovlnné trouby, která se častokrát umisťuje nad troubu pečicí, a dostává se tak poměrně vysoko, což je pro osoby menšího vzrůstu nebo pro děti nepraktické. A tak se při manipulaci s talířem nezřídka stává, že jídlo skončí na zemi. Správná výška mikrovlnné trouby je tedy do 100 cm od podlahy. Odsavač par vybírejte tak, aby měl minimálně desetkrát větší výkon, než je objem vzduchu v místnosti. U plynových sporáků dodržujte výšku mezi digestoří a varnou plochou 75 cm, u ostatních stačí 65 cm.

Mezi varnou deskou a dřezem ponechte dostatečně velký pracovní prostor, nejméně alespoň 30 cm

Kam s chladničkou?

Chladničku neumísťujte do blízkosti spotřebičů vyzařujících teplo. Když ji postavíte ke sporáku, topení nebo k oknu na sluníčko, může se mnohonásobně zvýšit spotřeba energie. Stejně tak není vhodné ani příliš vlhké prostředí. Efekt je velmi podobný. Její velikost se pak odvíjí od prostorových možností a vašich požadavků. Otevírat by se vždy měla směrem k pracovní desce, a dovolí-li to prostorové možnosti, měla by být u vchodových dveří. Proč? To když přinesete nákup domů, můžete ho rovnou ukládat.

Vestavná chladnička má oproti volně stojící menší obsah

Pracovní zóny a vhodné uspořádání

Při zařizování pracovní zóny myslete na správné výškové uspořádání. Pracovní deska má v průměru rozměry 86-90 cm. Minimální délka pracovní plochy je 70 cm, optimální 120. Výška asi 86-90 cm. Dřez patří do výšky o 10 cm vyšší a sporák naopak o 10 cm nižší. Tehdy uvidíte při vaření lépe do hrnců.

Čas při vaření urychlí i správní rozvržení vnitřního uspořádání skříněk. Zdroj: Blum

Fotogalerie:

Jaký zvolit dřez?


You must be logged in to post a comment Login