Návštěvy bytů

V hlavní roli praktičnost: Rekonstrukce 2+kk splnila všechna přání a představy majitelů

Od   | 

Návštěva dnešního bytu byla velmi zajímavá. Už jen proto, že se jednalo o náhradní byt manželského páru, který v něm bydlel jen určitou dobu, než se jim kompletně předělá jejich větší byt. I tento ale potřeboval poměrně radikální změny, aby se v něm dalo příjemně žít. Důraz byl kladen zejména na praktickou stránku, ale i ta estetická vůbec nezůstala pozadu.

Byt o 90 m2 v centru Prahy posloužil jako dočasné bydlení na jeden rok. Protože ho koupili v dezolátním stavu, přišla na řadu radikální rekonstrukce. Pár už má velké děti, proto byl “provizorní” domov navržen jenom jenom pro ně.

Nábytek na míru

V celém bytě je patrný velký důraz na vybavení a jeho precizní provedení. Není tedy žádným překvapením, že většina nábytku je vyrobena na míru ve stejném stylu. Díky tomu opticky propojí obývají pokoj a kuchyni, byť jsou místnosti oddělené. Sedací nábytek dodala firma Vibieffe a Andrew World.

Obývací pokoj je od kuchyně oddělen vysokými skleněnými dveřmi. Foto: Iveta Kopicová

Vzdušná a světlá kuchyně

Kuchyň je dokonale vzdušná, bílá a prostorná. Dostatek světla je zajištěn několika velkými okny a použitým osvětlením. Osvědčila se kombinace zabudovaných bodových světel a závěsných svítidel. Velkého prostoru majitelé využili k vybudování kuchyňského ostrůvku. Pracovní plocha je díky tomu opravdu štědrá. Úložné prostory tvoří horní a spodní skříňky. Doplňují je postranní vysoké skříně se zabudovanou mikrovlnnou a klasickou troubou. Důraz byl kladen na čisté a jemné linie, proto mají skříňky vyfrézované úchytky. Pracovní deska v béžové barvě ke světlé lince dobře ladí. Záda kuchyně tvoří mléčné sklo, které se dobře udržuje a v kombinaci s bílými skříňkami působí skvěle.

Bílá kuchyňská sestav a je navržena přes celou stěnu. Poskytuje tak dostatek úložného prostoru. Foto: Iveta Kopicová

Architekti při navrhování kuchyně mysleli zejména na praktické využití. Mycí a varné centrum umístili do jedné linie a kuchyňský ostrůvek je používán hlavně na odkládání věcí nebo se u něj může stolovat. Nechybí stylové barové židle. Ty byly volené tak, aby vhodně doplňovaly prostorný jídelní stůl až pro osm strávníků stojící vedle kuchyňského ostrůvku. Tento stůl byl dovezen z Tichomoří a vyniká provedením a kvalitou.

Jídelní stůl pochází až z Tichomoří a je středobodem kuchyně. Foto: Iveta Kopicová

Po celé délce stěny stojí nízká knihovna vyrobená na míru. Pomyslně spojuje kuchyni a obývací pokoj, protože do něj volně přechází. Stěny zdobí fotografie od Tona Stana.

Obývací pokoj je srdcem bytu

Obývací pokoj je srdcem bytu. Majitelé toužili po jeho propojení s kuchyní, ale protože se mezi těmito místnostmi nachází nosná zeď, nebylo to možné. Jsou zde tedy vybudovány posuvné dveře, které sahají až do stropu a jejich křídla je možné zasunout do sádrokartonové kapsy. Jejich odsunutí tak budí pocit, že jsou obě místnosti propojené. Podlaha z tropického dřeva pak skvěle kontrastuje s bílými zdmi.

Obývací pokoj s kuchyní opticky propojuje obývací stěna navržená přes celou stěnu. Foto: Iveta Kopicová

Pohodlné sezení zajišťují dvě protilehlé sedací soupravy v tmavé barvě. K odkládání slouží praktický bílý konferenční stolek. Z kuchyně sem volně přechází knihovna, která se zde rozšiřuje na celou stěnu s místem uprostřed na televizi. Na první pohled zaujme kulaté světlo visící nad konferenčním stolkem.

Nadčasová ložnice

Manželský pár je více konzervativní, ale zároveň si přeje, aby jejich bydlení působilo moderně a nadčasově. Z těchto důvodů si do ložnice vybrali velkou postel s koženou pelestí a bílými nočními stolky. Za postelí se nachází tmavě hnědý obklad s kontrastní policí v bílé barvě. Zachovali tak jednoduchý vzhled ložnice, a přitom získali úložný prostor. Police slouží také k umístění svítidel. Na ložnici navazuje samostatná šatna s vestavěnými skříněmi v bílé barvě.

Jednoduchou ložnici oživuje obraz od Zdeňka Sýkory. Foto: Iveta Kopicová

Malá, ale luxusní koupelna

Koupelna se pyšní luxusním mramorovým obkladem na zdech a na zemi. Vypadá velmi elegantně a zároveň příjemně. Na první pohled zaujme nenápadný sprchový kout walk-in s prosklenou stěnou, který vůbec nezasahuje do vzhledu koupelny a nezmenšuje místnost, která sama o sobě není příliš velká. Umyvadlo, zrcadlo i toaleta se do ní ale bez problémů vešly.

Nevelká koupelna je navržená nadčasově. Foto: Iveta Kopicová

Fotogalerie:

 

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login