Návštěvy bytů

V hlavní roli cihly aneb i v běžném bytě můžete dosáhnout netradičního vzhledu

Od   | 

Když se majitelé zamilovali do tohoto bytu v centru města, okamžitě bylo jasné, že bude zapotřebí rozsáhlejší rekonstrukce. Na pomoc si proto pozvali architekta, který současnou podobu nejen navrhl, ale i zrealizoval. Hlavním úkolem tohoto projektu bylo zdůraznění původních stavebních materiálů, jako jsou cihly a beton. 

Dispozice byla změněna tak, aby vyhovovala potřebám celé rodiny a zároveň sjednotila a propojila interiér. Jedna z přebytečných ložnic byla proměněna v kancelář a kuchyně byla rozšířena a propojena s obývacím pokojem. Vstupu do bytu nepředchází žádná hala, a proto se ihned ocitáme v obývací části. Zadní část místnosti byla vyčleněna pro malou jídelnu s dřevěným kulatým stolem se židlemi se subtilní konstrukcí a koženým čalouněním. Stěnu tu zakrývá jednoduchá, ale prostorná knihovna, do které se vešlo i pár dekorací.

Vstupujeme rovnou do obývacího pokoje. Díky francouzským oknům tu je dostatek denního světla.

Na jídelnu navazuje obývací pokoj, který oživuje a zároveň zdůrazňuje cihlová stěna doplněna betonem. Aby tento atraktivní prvek zůstal v popředí, rozhodli se majitelé pro jednoduchý televizní stolek, který plně nahrazuje klasickou obývací stěnu, a tím pádem i úložný prostor. Ostatní stěny byly ponechány v čistě bílé barvě a skvěle ladí k dřevěné podlaze, zvolené v celé místnosti. Před televizi byl umístěný nízký konferenční stolek s jemnou a elegantní kovovou konstrukcí, který se dokonale hodí k pohodlné čalouněné sedačce v šedé barvě.  

Cihlová stěna prostor příjemně oživuje.

Lodžie překvapí originálním pojetím

Na obývací pokoj navazuje lodžie, kterou najdeme za prosklenými posuvnými dveřmi, díky kterým vchází do místnosti dostatek denního světla. Samotná lodžie je velmi příjemným prostorem, zejména v letních měsících. To proto, že tu majitelé vybudovali kuchyni a aby docílili maximálně venkovního dojmu i její interiér podléhá zvykům. A tak je podlaha z běžných dlažebních kostek, samozřejmě ponechali venkovní fasádu i režné zdivo. To opticky propojuje interiér s exteriérem. Nechybí sezení s jednoduchými tvary, kovové provedení jej dovoluje nechat i během nepříznivého počasí venku.

Originálním prvkem jsou dlažební kostky v lodžii

Přestože kuchyně navazuje na obývací pokoj, není jeho přímou součástí, což majitelům vyhovuje. Jsou společně, ale ruch a případný nepořádek v kuchyni opticky nenarušuje běžný provoz. Kuchyňská linka v jedné rovině zabírá poměrně úzký prostor, ale přesto nepůsobí stísněně. Ani zde nechybí zabudovaná dřevěná knihovna, která z části může sloužit jako praktický úložný prostor, nebo místo pro oblíbenou dekoraci.

Všimněte si netradičně obložené stěny. Obklady navazují na dlažbu i pracovní desku.

Dřevěná podlaha se v kuchyni prolíná s azurově modrou dlažbou, a představuje tak moderní kontrast nejen barev, ale i materiálu. Kuchyňská linka v jedné rovině sestává z dolního úložného prostoru v bílé barvě, který doplňuje masivní deska z kamene. Její část přechází v jídelní stůl a je doplněna dřevěnými židlemi. V horní části jsou umístěny pouze dvě jednoduché police, to proto aby celek působil maximálně jednoduše. Díky jim vynikl obklad stěny, navazující na podlahu i pracovní desku. 

Kamenná pracovní deska je v kuchyni výhodnou investicí

Jednu z ložnic majitelé proměnili v pracovnu, do které zakomponovali bílý stůl navržený přes celou stěnu pokoje. Doplněn je ergonomickými židlemi. Součástí pracovny je i pohodlné křeslo s podnožkou, které slouží pro příjemné chvíle například s knihou v ruce. Přestože bílé stěny doplňuje v pracovně dřevěná podlaha, tu pravou barvu sem vneslo červené vybavení v podobě kancelářských zásuvek a jednoduchých polic.

Bílé stěny a dřevěnou podlahu oživilo červené vybavení

I v ložnici partnerů bylo ponecháno režné zdivo, které bylo nově vymalováno bílou barvou. Postel je navržena na míru prostoru. Součástí dřevěného čela jsou i noční stolky, středová čalouněná část slouží k pohodlnému opření a zároveň zútulňuje celou místnost stejně jako dlouhé voály.  

Režné zdivo je v ložnici vymalováno bíle

Koupelna není velká, proto majitelé zvolili pouze sprchový kout, který je navržen přes celou šíři koupelny a poskytuje dostatek místa při sprchování. Od zbylého prostoru je oddělen jednoduchou bezrámovou zástěnou ze skla, díky které nepůsobí místnost stísněným dojmem. Součástí je i jednoduché umyvadlo s podomítkovou baterií a toaleta. Světlá mozaika na stěnách a okno přispívají k celkové přívětivé atmosféře.

Zařízení koupelny je navrženo na míru prostoru. Díky tomu působí kompaktním dojmem.

Fotogalerie:

Zdroj: O VOA Arquitetura

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login