Inspirace

Dokonalá vánoční tabule: Usedněte ke štědrovečerní večeři tak, jak se patří

Od   | 

Štědrovečerní večeře je jeden z nejslavnostnějších momentů v roce, na který se většina z nás těší. Aby výsledek byl dokonalý, neměli bychom podcenit vzhled vánoční tabule. To, jak si ji vyzdobíte, je jen na vás. Někdo dává přednost rodinné tradici a jiný se každý rok inspiruje novými trendy. Ať tak, nebo tak, vánoční tabule má svá pravidla, která se patří dodržovat. 

Ubrus můžete nechat až k zemi, pokud nebude překážet. Zdroj: Pinterest

Kombinace barev

Barevná kombinace vánoční tabule by měla ladit se stromečkem i ostatní interiérovou výzdobou. Typickou kombinací je stále klasická zelená spolu s červenou barvou. U mladší generace můžeme však vidět i třpytivé kombinace barev, jako je například bílá nebo růžová, spolu se zlatou a stříbrnou. Vyzkoušet můžete i bílo-stříbrnou variantu doplněnou o ledově modrou barvu, která na stole vykouzlí dokonalou zimní atmosféru. Trendem letošního roku je také zlatá nebo žlutá barva spolu s královsky modrou. Někteří se však kloní k severskému stylu, kde převažují jednoduché dekorace, jemné barvy a přírodní materiál.

Vyzkoušejte královsky modrou, doplněnou o žluto-hnědou barvu. Zdroj: Westwing

Ubrus je důležitý

Nic nevykouzlí takovou slavnostní atmosféru jako ubrus, nejlépe z bavlny či saténu. Ten by po prostření měl přesáhnout kraj stolu na každé straně zhruba o 20 až 30 centimetrů. Na něj bychom měli pokládat ještě jeden –  zvolit můžete klasický čtvercový anebo úzký běhoun přes délku celého stolu. Navrch ubrusu by poté měly být u každého místa naaranžované ubrousky. Pro slavnostní večeři zvolte látkové, které jsou decentní a navíc je můžete podle návodů složit do různých originálních tvarů. Ubrousky se umísťují většinou přímo na talíř, ale nic nezkazíte ani umístěním po jeho stranách.

Na stůl patří i klasické běhouny. Zdroj: Canstockphoto

Umístěte správně veškeré nádobí

Chcete-li si s prostřením opravdu vyhrát, mělo by se nádobí na stůl pokládat podle jasně daných pravidel. Jako první se na stůl dává klubový talíř, který na stole zůstane až do konce večeře. Na ten pokládáme klasický mělký talíř a na něj hluboký na polévku. Příbory se na stůl pokládají zvenku postupně k talířům podle toho, jak jdou za sebou jednotlivé chody. Dezertní příbor se pokládá shora nad talíř. Skleničky na nealkoholické nápoje patří do horního pravého rohu. Nalevo naopak sklenička na bílé víno a vedle ní na víno červené.

Na klubový talíř se pokládá talíř na hlavní jídlo a polévku. Zdroj: Pinterest

Dekorace nesmí chybět

Prostředek stolu by měl zdobit adventní věnec, případně vánoční dekorace. Tu ladíme ideálně podle vzhledu stromečku. Hodí se přírodniny, jako jsou šišky nebo jmelí. Použít ale můžete i jiné vánoční dekorace. Ideální jsou sněhové vločky, umělý sníh, nejrůznější vánoční figurky, skleněné ozdoby, ale i vánoční svíčky. Chybu neuděláte ani nádhernou vánoční hvězdou. Pokud jste alespoň trochu kreativní, vyrobte si jmenovky na talíře a originálně složte ubrousek. Zbytek stolu můžete posypat například perlami, kamínky nebo speciálními třpytky.

Dekorace na stole přizpůsobte ozdobení stromečku. Zdroj: Canstockphoto

Tradice ke slavnostnímu stolu patří

U stolu nezapomínejme ani na tradice. Ke stolu bychom měli usednout ve chvíli, kdy se na nebi objeví první hvězda. Štědrovečerní večeře by se měla skládat ze sedmi chodů, podle sedmi dnů v týdnu. Chybět by neměl chléb a cukroví. Dále následuje předkrm a polévka. Podává se rybí či masový vývar a houbový kuba. Jako hlavní chod bývá smažený kapr s bramborovým salátem. Dezert můžete zvolit podle uvážení a nakonec následuje pozdní večeře. Ta se skládá zejména ze sýrů, jednohubek nebo chlebíčků – obvykle se podává až po rozbalení dárků.

Tradičně podává a nalévá nápoje  muž. Nikdo však v průběhu večeře nemá vstávat od stolu, dokud k tomu nedá pokyn hostitelka. Pokyn přichází ve chvíli, kdy poslední člen rodiny dojí a odloží příbor. Před večeří bývá také zvyklostí, že hospodyňka ukládá pod talíř šupinku z kapra, která by následně měla putovat do peněženky. To proto, aby se vás držely peníze.

V některých rodinách se prostírá o místo navíc, to pro náhodného pocestného. Zdroj: Canstockphoto

Fotogalerie:


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login