Zahrada

Dejte sbohem chemickému hnojivu na zeleninových záhonech

Od   | 

Jestliže pěstujete na zahradě zeleninu, určitě každý rok doufáte ve větší a větší úrodu. K té je ale potřeba mimo jiné dostat do zeminy více živin, díky kterým se jí lépe daří. Pokud však nejste zastánci klasických chemických hnojiv, pak vás určitě potěšíme. Ekologická a doma vyrobená hnojiva šetří přírodu i peněženku a my vám poradíme, jak si je připravit.

Použitím hnojiv získaných z přírody ušetříte celkem dost peněz. Zdroj: Pixabay

Zbytky trávy

Trávu nazbyt má doma asi každý zahrádkář a ne vždy je kompost vhodným prostředkem pro likvidaci čerstvě posekané trávy. Ideální je ji použít na zeleninové záhony, kde drží vlhkost v půdě a kořenům zeleniny pomalu uvolňuje potřebné hnojivo. Pod rostliny lze použít i travní odřezky z jiných záhonků, které neobsahují žádné plevele, nebo semínka. Pokud pod rostliny vysypete rovnou koš ze sekačky, může se nějaký plevel lehce objevit. Mulčovací vrstva trávy by neměla být rozhodně vyšší, než 3 – 5 cm, protože jedině tak zabráníte nechtěnému uhnívání.

Mulč nedávejte pouze na kompost. Přidejte ji i na zeleninové záhony. Zdroj: Pixabay

Kopřivy jsou skvělým pomocníkem

Kopřivy nejsou plevelem, ke kterému by je mohl leckdo přiřadit. Naopak mohou posloužit jako účinné a přírodní hnojivo. Pokud tedy už kopřivy vyplejete, položte je na zeleninové záhony a počkejte, dokud se nerozloží. Rozkladem kopřiv se do půdy dostane velké množství dusíku, zinku, draslíku, železa, nebo fosforu. Díky tomu zelenina poroste rychleji a bude odolnější. Kopřivy na zahradu přilákají také žížaly, které je naprosto zbožňují. Nať z kopřiv jednoduše spařte a přemístěte ji na kompost. Sami uvidíte, jak se žížaly přistěhují na vaši zahradu.

Jestliže chcete sílu kopřiv ještě znásobit, můžete naplnit kbelík ze 3/4 čerstvě nasekaných kopřiv, které zalijete dešťovou vodou. Necháte odstát zhruba 3 týdny a poté vylouhovanou vodu přidáváte do zálivky. Obecně se doporučuje přidat 1 díl na 50 dílů vody. Toto hnojivo skutečně zapáchá, ale je účinné.

Kopřivy patří mezi velmi účinné ekologické hnojivo. Zdroj: Pixabay

Vsaďte na slepičince

Také obyčejný slepičinec patří mezi účinné hnojivo. Do půdy pouští draslík, fosfor, i dusík. Musí být naředěný a zalévají se s ním především zeleninové záhony. Pokud navíc vy, nebo sousedé chováte slepice, je tato varianta ideálním řešením. Slepičince seberte a umístěte je do vhodné nádoby, kterou následně zalijete vodou. Nechte alespoň týden odsát tak, aby směs zkvasila a poté výluh řeďte v poměru 1:10 vodou. Samotný výluh ze slepičince by mohl zeleninu spálit.

Vsaďte na slepičince. Zapáchají, ale zelenina je miluje. Zdroj: Pixabay

Vyzkoušejte popel

Ano, čtete dobře. I obyčejný popel z kamen, nebo z grilu je vhodný pro hnojení zeleninových záhonů. Podle odborníků popel obsahuje až 30% vápníku, 10% draslíku a 5% hořčíku, nebo fosforu. Popelem podsypte rostliny a přidejte běžnou zálivku.

Ani popel nevyhazujte. Podsypejte s ním rostliny. Zdroj: Pixabay

Kávová sedlina

K oblíbenému přírodnímu hnojivu patří také kávová sedlina, která obsahuje vysoké procento dusíku, fosforu a minerálů. Další výhodou je, že hnojení kávovou sedlinou nepotřebuje žádnou mimořádnou péči. Z kávovaru jednoduše vyjměte nádobku se sedlinou, rozprostřete ji například na noviny a nechte dobře uschnout. Poté ji sypejte na zeleninové záhony klidně i 4x do roka. Aby se sedlina dostala lépe do země, snažte se ji jemně zapracovat do půdy.

Kávovou sedlinu přidejte na záhony. Získáte tak ekologické hnojivo. Zdroj: Pixabay

Koňský hnůj jako zázrak

Někomu to může být nepříjemné, ale ekologické hnojivo z koňského hnoje je skvělým zdrojem živin nejen pro zeleninové záhony. Obecně se doporučuje nasypat do kbelíku jednu lopatu hnoje a zbytek dolít dešťovou vodou. Takto připravenou směs uschovejte na 3 týdny na stinném místě. Hotový výluh poté nařeďte vodou v poměru 1 díl na 20 dílů vody a přidejte k zálivce. Samozřejmě se připravte na silný zápach, který však stojí za to.

Výluh z koňského hnoje sice silně zapáchá, ale je velmi účinný. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login