Kuchyně

Nejčastější chyby při navrhování kuchyně: S námi se jim snadno vyhnete

Od   | 

Navrhnout kuchyni, která je praktická i hezká, není vůbec tak jednoduché, jak se může zdát. Stačí jedno chybné rozhodnutí a budete se za ně dalších několik let proklínat. A přitom všichni dobře víme, že prostor, kde připravujete ty nejlepší lahůdky, si zaslouží fungovat a vypadat co nejlépe.

Nejzásadnější rada je ta, že nesmíte dávat do popředí vzhled před funkčností. Ano, každý chce mít dokonale krásnou kuchyni, ale praktická stránka by vždy měla mít malinko navrch. A jaké chyby lidé dělají? Připravili jsme seznam 9 nejčastějších.

1. Kuchyňský trojúhelník

Sporák, dřez a lednice tvoří tři body pracovního kuchyňského trojúhelníku. Tato tři praktická místa by měla být umístěná tak, aby zůstalo dostatek prostoru pro pohyb lidí a pohodlné užívání. Abyste se vyhnuli situaci, kdy do sebe dvířka skříněk a lednice budou narážet pokaždé, když je otevřete, naplánujte si rozvržení kuchyně s co největším předstihem a vyberte si spotřebiče ještě předtím, než se začnete poohlížet po skříňkách. To umožní umístit linku spíš kolem spotřebičů než naopak, což poskytne bezproblémový vzhled, který je chytrý a efektivní.

Nepodceňujte kuchyňský trojúhelník. Ušetří čas i vaší energii. Zdroj: HomeInCube

2. Kuchyňský ostrůvek za každou cenu

Kuchyňské ostrůvky jsou skvělé. Získáte nový úložný i pracovní prostor a stůl k posezení zároveň. Navíc vypadají pěkně. Jenže ne v malinké kuchyni. V takovém případě jde spíš o plýtvání místem. Ostrůvek vybírejte jen v případě, že máte dostatek místa, aniž by začal být problém s přístupem k lednici, sporáku apod. Pokud na něm trváte, volte variabilní model. Existují sklopné stolky, prodloužené pracovní kuchyňské desky nebo pojízdné kuchyňské jednotky. Minimální doporučené rozměry ostrůvku jsou 120 cm na šířku a 80 cm na hloubku. Postačit by mohlo i 100 cm, jestliže na něm nechcete mít mycí nebo varné centrum. Výška se pohybuje mezi 80 až 110 cm.

Kuchyňský ostrůvek je vhodnější do větších prostor. Zdroj: Ballerina

3. Málo místa pro skladování

Dostatek úložných prostor je naprostý základ kuchyně. Skříňky by měly obsahovat dostatek zásuvek a polic. Rozhodně nebudete litovat ani různých vychytávek, například speciální přihrádky na kořenky, otočné a výklopné stojany, pořadače apod. Zvažte počet lidí v domácnosti, co vše v kuchyni chcete mít, zda máte samostatnou spíž, nebo potřebujete potraviny ukládat v kuchyni. Prostor můžete maximalizovat instalací skříněk až ke stropu a využit i místa nad chladničkou.

Skříňky až ke stropu řeší problém s nedostatkem úložného prostoru. Zdroj: Kowalczyk-Gajda

4. Špatné osvětlení

Světla jsou nesmírně důležitá všude a v kuchyni zvlášť. Pokud neumístíte vhodná svítidla nad pracovní desku, budete připravovat jídlo i uklízet ve stínu. Velmi častou chybou při výběru osvětlení je upřednostňování estetiky před funkčností. Různá designová svítidla vypadají krásně, ale ne vždy poskytují dostatečné osvětlení, když ho potřebujete. Samotná svítidla je vhodné umístit mírně před vámi než přímo nad vámi či za vámi. 

Dobře vidět je v kuchyni zvlášť důležité. Nepodceňte návrh svítidel. Zdroj: Aulix Lighting

5. Malý prostor mezi dřezem a sporákem

Prostor mezi dřezem a sporákem je hlavní oblastí, kde lidé připravují jídlo. Myslete proto na to, že právě tady potřebujete slušnou plochu pro pohodlné vaření. Při plánování nové kuchyně myslete na to, že by uspořádání mělo odpovídat potřebám každého uživatele této místnosti.

Čím větší pracovní prostor, tím pohodlnější příprava pokrmů. Zdroj: Franke

6. Vyberte správnou digestoř

Odsavač par neboli digestoř volte opravdu pečlivě a rozhodně neberte ten nejlevnější. Hlídejte si dva základní parametry. Jedním z nich je sací výkon. Ten se vypočítá pomocí vzorce (délka x šířka x výška) – m3. Změřte tedy svou kuchyni a víte výsledek. Dalším důležitým parametrem je hlučnost. Přece nechcete v kuchyni překřikovat hučící odsavač.

Zvolte varnou desku s integrovaným odsavačem par. Odvede svou práci a nebude překážet ve výhledu. Zdroj: Franke

7. Nepořádek na kuchyňské desce

Čistá pracovní deska bez hromady spotřebičů vypadá rozhodně mnohem lépe. Pokud máte možnost je někam chytře uskladnit, jděte do toho. S řadou malých spotřebičů vypadá pracovní deska nepořádně a přeplněně. Nechte si vytvořit skříňky na tyto spotřebiče, ideálně i se zásuvkou nebo alespoň schovejte ty, které nepoužíváte každý den.

Čistá pracovní deska bez hromady spotřebičů působí velmi elegantně. Zdroj: Granit Holec

8. Ignorování detailů

Pokud jde o kuchyni, ale nejen o ni, obvykle konečný výsledek závisí na detailech. Každý je nadšený z různých nových trendů a nápadů, ale kuchyně je především centrem pro přípravu jídla a pití, proto přemýšlejte při plánování hlavně o její funkčnosti, o tom, jak budete jednotlivé oblasti využívat a třeba i jak co nejvíc ušetřit. Překvapivě jedním z nejčastějších detailů, na který se zapomíná, je umístění zásuvek. Vzpomeňte si, co vám chybělo ve staré kuchyni a kde všude jste zásuvky potřebovali a neměli jste je. Máte možnost to tentokrát udělat lépe.

Se sestavu by měl ladit i ten nejmenší detail, jako třeba vypínač. Zdroj: Schneider Electric

9. Špatný výběr materiálů

Momentálně frčí spíš matné materiály a lesk je trochu upozaděn. To ale neznamená, že stále nemá dost zastánců. Pokud i vy chcete lesklé skříňky, vybírejte ty se speciální úpravou proti otiskům prstů. Samozřejmě to zcela nezabrání zašpinění, ale rozhodně to není tak hrozné a lépe se takový materiál udržuje. Což je skvělé hlavně v době, kdy už máte děti. Nikdo se nechce stát otrokem své kuchyně a nadčasové materiály, které jsou zároveň praktické na údržbu, jako je dřevo, kámen či ocel, rozhodně oceníte.

Vybírejte kvalitní nadčasové materiály, trendy je keramika, kterou můžete položit na podlahu, na pracovní desku i jako obklad stěny. Zdroj: První keramická

Zdroj: Kapitoly o bydlení, Moderní kuchyně, Chyby v kuchyni

Fotogalerie:

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login