Návštěvy bytů

Byt se zajímavým krovem

Od   | 

“Původně byl tento prostor tvořen šesti menšími místnostmi,” říká architekt Marek Svoboda, který tuto svoji realizaci přihlásil do soutěže Interiér roku a dodává: “Zadáním bylo vytvořit prostorově otevřený byt pro pracovně vytíženou ženu, která by tu načerpala energii.”

Všimněte si integrovaného osvětlení v předsíňové stěně.

Všimněte si integrovaného osvětlení v předsíňové stěně.

Mezonetovému půdnímu bytu vévodí tmavá ocelová konstrukce, která je kromě  své funkce i  výrazným estetickým prvkem celého prostoru. “Při návrhu bylo snahou nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci,” vysvětluje architekt.

Obývák s transparentní koupelnou

Po nutných stavebních úpravách vznikl otevřený mezonetový půdní byt. V jeho spodní části se nachází srdce bytu tvořené prostornou rohovou sedací soupravou a velkým jídelním stolem. “Byl to jeden z požadavků majitelky bytu, která potřebovala dostatečný prostor i pro pracovní schůzky.” Do části velkorysé místnosti navrhl architekt dvě hmoty založené na kontrastu. Nelze si nevšimnout nestandardně pojaté koupelny, která je “skrytá” v jedné z nich. “Relaxační část, ve které se nachází sprcha, volně stojící vana i umyvadlo, měla být původně odstíněna popínavou zelení. Po dohodě s majitelkou jsme prostor oddělili jen čirým sklem, čímž se prostory vizuálně propojily,” vysvětluje architekt a dodává, že skrze koupelnu je řešen vstup na venkovní terasu. V chodbě, oddělující koupelnu od kuchyně, je rovněž vstup na samostatnou toaletu. Za ní je ještě na přání majitelky samostatná toaletka. “Kuchyni jsem ukryl za stěnu obloženou z cementotřískových desek, jejíž střední panel je posuvný a ukrývá televizor.” Bílou kuchyňskou sestavu oživují dřevěné prvky a propojená je s hlavním prostorem jen pomocí menšího barového okna. Za kuchyní je umístěna ložnice s pracovním koutem, kterou je možné od obývacího pokoje oddělit posuvnými dveřmi. “Strop nad touto částí je uložen dvacet pět centimetrů pod dolními pásy vazníků, a to kvůli zvýšení podchodné výšky v patře.”

Inspirace japonským minimalismem

Vzhled horního patra je inspirován japonským minimalizmem

Vzhled horního patra je inspirován japonským minimalizmem

“Konstrukce patra je svařena z ocelových jeklů, které ztužují původní ocelovou konstrukci. Následně jsou obloženy MDF deskami,” vysvětluje architekt stavbu horního patra. Zde si přála majitelka fitness a zbylo místo také na lůžko pro návštěvu. “Horní část podkroví byla inspirována japonským minimalismem, převládající bílá barva tu je oživena tmavou ocelovou konstrukcí,” říká architekt.

Jednota v materiálech

Aby interiér působil jednotným dojmem, je třeba umět kombinovat materiály a vybírat je s ohledem na celkový charakter bytu. “Otevřenost interiéru podporuje jednotná podlaha z dubové kantovky i použití masivních dubových fošen na nábytku,” konstatuje architekt. Veškeré úložné prostory byly řešeny na míru, podobně jako jídelní stůl, konferenční stolky, postel a toaletka. Mně zbývá už jen závěrem dodat, že bytu s celkovou rozlohou 152 m2 držím palce, aby se umístil v soutěži Interiér roku na předním místě. Výsledek se dozvíme už brzy, a to 5. 4. v Centru současného umění DOX.

Fotogalerie:

Text: Lenka Zahradníková, Foto: Jaroslav Hejzlar, Kontakt: Svoboda Design

Související články:

Návštěvy moderních bytů

Návštěvy venkovských interiérů

Komentáře

3 Comments

  1. Pingback: Italové to zkrátka umí|Home In Cube

  2. Pingback: Dřevostavba oceněná novináři|Home In Cube

  3. Pingback: Nově rozzářený funkcionalismus|Home In Cube

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *