Návštěvy bytů

Beton, černá kuchyně a vana v obýváku: Co za tím vězí?

Od   | 

Při návštěvách nejrůznějších domů a bytů jsem už toho viděla opravdu hodně. A tak mě neohromí byt s převládajícím pohledovým betonem, černá kuchyně a vlastně ani vana v obýváku. Právě toto vše se nachází ve velkoryse pojatém domově, který podle mě nemá žádnou chybičku. I tak je na místě získat minimálně jednu důležitou odpověď: Proč všechny tyto zdánlivě neosobní prvky zvolili manželé do svého domova?

Díky rekonstrukci získali majitelé vzdušný interiér. Zdroj: The Fild

Odpověď je jednoduchá: “Cílem bylo vytvořit prostorný, přehledný interiér odrážející ducha majitele v jedinečném, nadčasovém vzhledu,” vysvětluje interiérový designér Dan Vakhrameyev. A to se díky kompletní rekonstrukci, kdy byly odstraněny všechny přebytečné příčky, podařilo na jedničku. Výsledkem je 82 m2 velký byt, jehož srdcem je nepřehlédnutelný polyfunkční prostor s propojenou kuchyní a obývacím pokojem, ze kterého se vychází na půvabnou terasu. Tato hlavní část je od ložnice oddělena netradičně: prosklenou koupelnou. Dojem, který ve výsledku vznikl, si designér mohl dovolit zvláště proto, že tu žije bezdětný pár.

Od kuchyně je vidět přímo na televizi. Zdroj: The Fild

První, co návštěvníka zaujme, ať už kladně nebo záporně, podle nátury a vlastního estetického cítění, jsou použité materiály. V byte je na stěnách i stropech ponechán pohledový beton, jehož šedá barva je zjemněna tlumeným hnědými dubovými odstíny. Černé detaily v podobě svítidel s technickými tvary, vypínačů i zásuvek, dokonale ladí se zvoleným nábytkem v černém matném provedení. Na první pohled surový dojem pak zjemňuje prosklená místnost. Rozvržení nábytku je ryze funkční, tak jako celé pojetí interiéru. Všimněte si sedací soupravy, která je vyrobená na zakázku na míru prostoru a prolíná se mezi oběma zónami. Zatímco na ní můžete sedět v kuchyni u jídelního stolu, z druhé strany z ní můžete sledovat oblíbený film v obývací části. Její šedá barva skvěle koresponduje s všudypřítomným betonem. 

V kuchyni chybí horní skříňky. Tím nepůsobí sestava v černé barvě robustním dojmem. Zdroj: The Fild

Kuchyně se nese v ryze matném černém provedení, a aby nepůsobila hřmotným dojmem, chybí tu horní skříňky. Tím designér nechal vyniknout stěně nad pracovní linkou, která je zpestřena geometrickými liniemi dekorativní desky a odsavače par. Šedo-černé provedení tu oživuje dřevěná plocha jídelního stolu a výhled francouzskými okny do okolí. Na zemi se prolínají dva materiály, a to litý beton, použitý ve vstupu a v kuchyni. V ostatních částech bytu se chodí po teplé, dřevěné podlaze ve stejném provedení jako ostatní nábytek, tedy tmavý dub.

Sedací souprava poslouží jak v kuchyni, tak i v obýváku. Zdroj: The Fild

Vana za sklem

Nepřehlédnutelným prvkem celého interiéru je koupelna, která je netradičně za sklem. Kvádr, který jako by levituje prostorem, vnáší do interiéru nebývalý prvek okořeněný hotovou nádhernou, volně stojící vanou. Její tvar je sám o sobě natolik elegantní, že vana sama o sobě vytváří dekorativní prvek. Designér si i tady hrál s geometrickými tvary a tak, aby vynikly její ladné křivky, ponechal sloup s nutnými rozvody vody hranatý a doplnil ho přizdívkou z dubového dřeva. Z něho je i samostatná nábytková skříňka, zatímco kulaté, volně stojící umyvadlo je vyrobeno ze studeného betonu. Celá koupelna je pojatá jako monolit, proto je na stěnách i podlaze šedá dlažba s dekorem jemných kamínků, které dokonale ladí s celkovým pojetím interiéru. Intimity, která je v každé koupelně občas zapotřebí, docílil designér pomocí závěsů ušitých z vodě odolné látky, které lze ovládat pomocí dálkového ovladače.

Nepřehlédnutelným prvkem bytu je koupelna se skleněnými stěnami. Zdroj: The Fild

V ložnic je cítit vliv asijského stylu

Moderní asijský styl se nevyhnul ani tomuto domovu, i když v malé míře. Je to patrné zejména na zvoleném lůžku, které je primárně navrženo pro dokonalý odpočinek, a proto má rozměr 2 x 2 m a je nízké. Majitelé tedy spí téměř na zemi. Tomuto detailu je přizpůsobeno ostatní zařízení, které je bez nožiček a je položeno na zem. I ložnice se nese ve stejných tónech, převládá šedá, černá a dřevěné prvky. Přestože je celý interiér navrhován v jednoduchém pojetí barev, materiálů i tvarů, ve výsledném dojmu působí dokonale spořádaně a rozhodně na něj dlouho nezapomenete.

Postel je nízká a evokuje vliv asijského stylu v moderním interiéru. Zdroj: The Fild

Fotogalerie:

Zdroj: The Fild

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login