Zahrada

Jak připravit balkónové květiny pro přezimování

Od   | 

Ne všechny balkónové rostliny lze s úspěchem uchovat až do příštího jara. Nejvhodnější jsou takové rostliny, jejichž stonky při dlouhodobém pěstování dřevnatí, jako například muškát, fuchsie, olověnec, sporýš, moud či vějířovka.

Muškáty po létě zastřihneme a uložíme i s květináčem do chladného prostředí.

Muškáty po létě zastřihneme a uložíme i s květináčem do chladného prostředí.

Muškáty přestáváme v průběhu září postupně zalévat tak, aby rostlinám přes zimu stačila zálivka jednou za 14 dní, a také již nehnojíme. Odstraňujeme odkvetlé květy a uschlé listy. Než nastanou mrazy, rostliny zkrátíme o 2/3 a přeneseme do světlé a chladné místnosti (5-10 °C). Na konci února rostliny přesadíme a začneme přihnojovat, a to jednou týdně (hnojivo pro zelené rostliny). Stejně často budeme zalévat. Bujně rostoucí výhony zkrátíme a nařízkujeme.

Bohaté květenství vzpřímených muškátů dodává osiřelému domu na malebnosti.

Bohaté květenství vzpřímených muškátů dodává osiřelému domu na malebnosti.

Fuchsie přeneseme před prvními mrazy na světlé stanoviště s teplotou okolo 10 °C, omezíme zálivku a nepřihnojujeme. U rostlin odstraníme slabé a tenké stonky. Rostlina přezimuje bez listů. Intenzitu květenství ovlivní jarní řez. Ten provedeme v době, kdy rostlina začne tvořit nové listy, a to tak, že na starých koncích ponecháme 2-3 očka.

Květy září různými barvami, jejich výběrem můžeme doladit barevné řešení zahrady.

Přezimovat může i fuchsie. Květy září různými barvami, a tak jejich výběrem můžete doladit barevné řešení zahrady.

Olověnci postačí světlé místo a teplota okolo 6 °C, zaléváme mírně. Na podzim ho ostříháme. Obvykle zasychá a v dubnu znovu raší z kořenů.
Sporýš, moud a vějířovka také vyžadují světlé stanoviště s teplotou okolo 8-10 °C, zaléváme dva až třikrát za měsíc, před zazimováním rostlinu zkrátíme na přibližně 10 cm.

Olověnec vám udělá bohatou dekoraci. Vyplatí se ho přezimovat

Text: Věra Bruknerová, Foto: arch

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login