Návštěvy bytů

Atypický domek s nádherným výhledem poskytuje dokonalé útočiště

Od   | 

Majitelé tohoto domku si především přáli zúročit nádherný výhled do okolní přírody – a právě tomuto požadavku byla přizpůsobena celá stavba.  Ta byla na pozemku s rozlohou 700 m2 dokončena před pěti lety a díky kvalitnímu architektonickému návrhu jí není co vytknout.

Stavby se ujali architekti Luděk Rýzner a Marcela Susedíková. Půdorys domu je čtvrtkruhový, jihozápadní fasáda se otevírá a prostřednictvím velkých oken, kterými je pokrytá celá stěna, poskytují výhled na zelené kopce venku.

Do domu se vchází z hlavní komunikace. Předsíň je oddělena od hlavního prostoru prosklenou příčkou. Foto: OK Plan Architects

Dvě patra pohody a elegance

Stavba je rozdělená do dvou pater, což bylo potřeba i vzhledem ke svažitosti stavebního pozemku. Ve spodním patře najdete ložnici, dětské pokoje, koupelnu a technické zázemí. Toto patro je na úrovni zahrady. Další patro, v úrovni komunikace, obsahuje obývací pokoj, kuchyni a centrální spíž. Zajímavostí je samostatná pracovna elipsovitého půdorysu na střeše domu. S hlavní obytnou místností ji propojuje schodiště.

Jihozápadní část domu je celá prosklená, aby nic nenarušilo kouzelný výhled. Foto: OK Plan Architects

Přírodní materiály a spousta světla

Na vybavení domu byly použity hlavně přírodní materiály. Jednoznačně vede dřevo. Kuchyně je kombinací moderního nerezu a dřevěných skříněk v bílé barvě. Nad linkou je patrné dřevěné obložení na stěně, které zjemňuje betonový strop. Součástí jsou vestavěné spotřebiče a prostorný kuchyňský ostrůvek, který poskytuje další pracovní plochu. Od něj mají majitelé krásný výhled ven.  Na kuchyň navazuje jídelní část s kulatým tmavým stolem a jednoduchými moderními židlemi. Hned vedle stolu zaujme kruhový tubus s dřevěným obložením. Tento tubus je ale zajímavý ještě něčím jiným. Ukrývá totiž schodiště vedoucí do pracovny.

Dřevo je protaženo až nad horní skříňky. Foto: OK Plan Architects

Na druhé straně kuchyně se dostaneme do společenské místnosti s posezením. Majitelé toužili po připomínce starých časů a jednoduchém vybavení. Proto zde stojí jen pohovka, dvě křesla a konferenční stolek. Vše v retro stylu. Ozdobou této části domu je prostorná knihovna, která zabírá většinu jedné stěny a designově zajímavé osvětlení. Největším lákadlem je ale dozajista výhled, který není nikterak omezen, díky velkým oknům táhnoucím se po celé délce stěny.

Křesílka s dřevěnými područkami znovu přicházejí do módy. Foto: OK Plan Architects

Po schodišti, které vede z hlavního obytného prostoru a jehož linie vytváří zajímavý estetický prvek, se dostanete do ložnicového patra, které je situováno směrem do zahrady. V úzké chodbě fungují posuvné dveře, aby byl šetřen prostor. Z ložnice opět vedou velká okna zajišťující dostatek světla a příjemný výhled. Nechybí dřevo, které se prolíná celým interiérem.

Z ložnice je výhled přímo do zahrady. Foto: OK Plan Architects

Schodiště v obou patrech mají místo zábradlí netradičně síť.

Koupelna původně působila trochu stroze. Proto architekti navrhli tuto strohost rozbít a místnost rozjasnit zeleným marmoleem. Celkový vzhled místnosti je vzdušný a jednoduchý. Přesto nechybí nic, co má ve správné koupelně být.

Zelené marmoleum rozjasňuje celou koupelnu. Foto: OK Plan Architects

Fotogalerie:

OK Plan Architects


Komentáře

You must be logged in to post a comment Login