Rady a tipy

Jak využít automatizaci v domácnosti naplno

Od   | 

Představte si, že světla, topení, rolety i zabezpečení vašeho domova můžete ovládat z telefonu, a to i když jste na druhé straně světa. Žádný problém – s chytrými kamerami, zásuvkami a spotřebiči budete mít svůj dům neustále pod dohledem. Objevte způsob, jak vám může chytrá domácnost změnit život k lepšímu, a dokonce ušetřit až čtvrtinu nákladů na energii.

Co je chytrá domácnost? 

Pokud máte doma chytře propojenou techniku, můžete svému bydlení říkat „chytrá domácnost“. Prostřednictvím telefonu, tabletu či počítače tak ovládáte zkrátka vše – světla, termostat, alarm, elektrické spotřebiče, kamery i zámky a mnoho dalšího. Se vším zkrátka komunikujete bezdrátově přes Wi-Fi, nebo Bluetooth. 

Co znamená domácí automatizace? 

Automatizace domácnosti označuje propojení jednotlivých zařízení do sítě s možností ovládat je centrálně. Osvětlení, topení, stínění i zabezpečení tedy není nutné ovládat samostatně. Vše spravujete pomocí aplikace v mobilním telefonu, nebo prostřednictvím hlasu, a to i když se zrovna nenacházíte doma. 

Co všechno lze chytře ovládat? 

Chytrá domácnost neboli Smart Home zvládne mnoho rutinních úkonů, které během dne vykonáváte opakovaně. Po opuštění místnosti vám automaticky zhasne světla, po setmění zatáhne žaluzie a po východu sluníčka je zase roztáhne. Po odchodu z domova vám vypne všechny spotřebiče zapojené do chytrých zásuvek a vytápění přepne do úsporného režimu. Při příchodu domů vám odemkne dveře pouhým přiložením vašeho prstu k chytrému zámku pomocí elektronických signálů, které se odešlou z autorizovaného zařízení (například mobilu, hodinek). 

Vše pro vás udělá jen na základě vašeho nastavení: 

  • Chytré osvětlení domácnosti – u chytrých žárovek upravíte intenzitu i barevnost světla, a to dle denní doby i pohybu v jednotlivých místnostech. 
  • Chytré stínění – u venkovních žaluzií a stínicích rolet načasujete dobu spuštění a vytažení. 
  • Chytré vytápění – u chytrých termostatů nastavíte teplotu pro každou místnost i pro konkrétní denní dobu. 
  • Chytré zásuvky – díky nim máte přehled o všech spotřebičích a na dálku je taky vypnete. 
  • Chytrá kamera – s chytrou bezpečnostní kamerou odhalíte případného pachatele, a pokud budete na dovolené, uvidíte, kdo se vám u domu pohybuje. 
  • Chytrý zvonek – pomocí něj nejenom otevřete, ale také rovnou víte, kdo stojí za dveřmi. 
  • Chytré zámky – klíč na odemknutí dveří nepotřebujete, postačí vám chytrý zámek s klávesnicí, otiskem prstu, nebo otevírám prostřednictvím telefonu. 

Už teď vám to přijde jako z jiného vesmíru? A co taková lednička s kamerou, do které se podíváte klidně v obchodě, abyste zjistili, co vám chybí? Ano, i ta existuje. Nemusíte pořizovat všechny zmíněné vymoženosti hned, automatizací domu můžete začít zlehka. Pořiďte si pro začátek chytrou žárovku, kterou jistě oceníte ve chvíli, kdy už pohodlně ležíte v posteli a nechce se vám vstávat, abyste zhasli světlo. Uděláte to zkrátka pomocí telefonu nebo hlasového asistenta. 

Jaké výhody přináší chytrá domácnost? 

Domácí automatizace není jenom moderní vychytávkou, skutečně vám zjednoduší váš každodenní život, a přitom ještě ušetří energii a zvýší zabezpečení bytu či domu. Sepsali jsme pro vás několik předností chytré domácnosti, které to potvrzují: 

  1. Snadné ovládání – vše ovládáte pomocí mobilní aplikace v telefonu nebo hlasovými příkazy přes hlasové asistenty (Amazon Alexa, Google Home, nebo Apple Siri). 
  2. Vytváření automatických scénářů – vytvoříte si scénáře opakujících se činností (například v 7 ráno roztáhnout žaluzie, v 19 večer je zatáhnout). 
  3. Bezpečnost a přehled o vašem domově – ať jste kdekoliv, vždy máte byt či dům pod kontrolou. 
  4. Jednodušší správa domácnosti – automatizace a dálkové ovládání vám zjednoduší a urychlí péči o domácnost. 
  5. Nižší náklady na provoz – nepůjde o významné sumy, ale více malých částek nakonec může představovat podstatný rozdíl. Například díky chytrým zásuvkám můžete úplně odpojit elektroniku, která i po svém vypnutí běžně nějakou energii spotřebovává. 

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login