Technika v domácnosti

10 tipů, jak správně pečovat o chladničku

Od   | 

Lednička je základním kamenem každé kuchyně a život bez ní si prakticky nelze představit. Právě proto je důležité nezanedbat její údržbu. Podívejte se na deset praktických tipů, jak o ledničku pečovat, a prodloužit tak její životnost.

1. Udržujte chladničku plnou

Pro ideální funkčnost ledničky je ideální, když je naplněna asi na 70 procent.  Prázdná lednice spotřebuje více energie na chlazení, oproti tomu chladné potraviny drží stabilní teplotu a snižují celkovou spotřebu. Nenechávejte proto lednici dlouho prázdnou.

2. Těsnění musí být vždy čisté

Gumové těsnění na rámu dveří je nutné udržovat v čistotě. Kvůli usazeným nečistotám nebo dokonce poničení vniká dovnitř více tepla, čímž se opět zvyšuje spotřeba elektrické energie. V záhybech těsnění navíc ulpívá velké množství bakterií.

3.  Správné umístění je základ

Pro vaši lednici je ideální ani moc chladné, ani moc teplé místo. S každým stupněm nad 20 °C totiž zvýšíte spotřebu o 4–6 %. Důležitý je také dostatečný prostor kolem spotřebiče, zejména vzadu, odkud lednice odvádí nejvíce tepla. Nechejte proto odstup od zdi cca 10 centimetrů.

4. Nenechávejte ji dlouho otevřenou

Pro správnou funkčnost nikdy nenechávejte příliš dlouho otevřené dveře lednice.  Některé typy lednic už sice umějí rychle snížit teplotu uvnitř, ale každý takový rychlý výkon chlazení znamená i trochu větší objem odebrané elektřiny. Správným a včasným dovíráním tak můžete ušetřit.

Tip: Moderní chladničky disponují funkcí AdaptTech, která naruší závan teplého vzduchu zvenku a vždy udržuje stabilní prostředí uvnitř. Pokud si vyberete některou z kombinovaných chladniček od výrobce Gorenje, nebudete si muset s otvíráním dvířek lámat hlavu.

Funkce AdaptTech udržuje uvnitř stabilní prostředí i přesto, že je narušeno závanem teplého vzduchu z venku.

Funkce AdaptTech udržuje uvnitř stabilní prostředí i přesto, že je narušeno závanem teplého vzduchu zvenku.

5. Pozor na teplé jídlo

Nikdy do chladničky nevkládejte teplé jídlo. Vždy je nutné potraviny nejprve vychladit na pokojovou teplotu a až poté ukládat. Každé teplé jídlo významně sníží chlad v lednici, z uniklé páry se kondenzuje voda a vzniká nadměrná vlhkost.

6. Čistota je půl zdraví

Lednice plná potravin je místem, kde se šíří různé bakterie. Proto jednou za měsíc umyjte vnitřek třeba roztokem vody s octem. Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která změkčí vodu a má alkalické vlastnosti, čímž důsledně odstraní nečistoty.

7. Pravidelně odmrazujte

Námraza silnější než tři milimetry zvyšuje spotřebu energie až o 80 procent. Pokud tedy nemáte přístroj, který si s ledem poradí sám, nezapomeňte chladničce věnovat patřičnou péči a pravidelně vnitřní prostor odmrazujte.

Tip: Plánujete vyměnit vaši starou chladničku za novou a nevíte si rady s výběrem? Přečtěte si článek: Jak vybrat chladničku a neudělejte žádnou chybu.

8. Vyberte ideální teplotu

Nastavení optimální teploty v lednici je velmi důležité. Ideální teplotou je  5° C v prostoru lednice a v mrazničce –18° C. Podle druhu přístroje se pak teplota uvnitř liší v horní a spodní části chladničky a v jejích dveřích, někdy až o 10 °C.

9. Pravidelně za ní vysávejte

Právě na zadní straně se nachází kompresor a kondenzátor, které musí být udržovány v čistotě. Pokud chcete, aby lednice co nejdéle fungovala, jednou za čas očistěte zadní část od prachu.

10. Používejte krabičky na potraviny

Šíření mnoha bakterií v lednici nejlépe zabráníte tak, že budete otevřené potraviny vždy důsledně balit, případně ukládat do plastových krabiček.

Tip: Máte početnější rodinu a kuchyni na míru? Pořiďte si větší vestavnou chladničku do 180 cm a vejde se vám tam vše potřebné.

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *