Zahrada

Co je třeba udělat v červnu na zahradě, aby byla stále krásná a chutnalo nám z ní

Od   | 

Dnešním dnem začal červen. Pojďme se podívat, co v měsíci, kdy oficiálně začíná léto, máme udělat na zahradě.

Okrasná zahrada

1. Sestřiháváme opadavé dřeviny tvořící živé ploty.

2. Pnoucí dřeviny upravujeme řezem a vyvazujeme je.

3. Balkónové květiny vydatně zaléváme a přihnojujeme.

4. Množíme růže bylinnými řízky.

5. Odstraňujeme zbytky po květech u rododendronů, azalek a šeříků; u odkvétajících letniček tak podpoříme jejich další kvetení.

6. Vyséváme dvouletky pro podzimní výsadbu a kvetení v následujícím roce – pomněnky (Myosotis), macešky (Viola x wittrockiana), sedmikrásky (Bellis perennis), hvozdík bradatý (Dianthus barbatus), náprstník (Digitalis) a další.

7. Jarně kvetoucí cibuloviny a hlíznaté rostliny již nezaléváme.

8. Nastává vhodná doba pro dělení a přesazování trvalek kvetoucích na jaře. Vysokým kvetoucím rostlinám (mečíky, jiřinky, ostrožky) poskytneme oporu.

9. Vyrýváme cibule tulipánů a uskladníme je na suchém a vzdušném místě.

10. Trávník sekáme jednou týdně na výšku 2-3 cm.

11. Průběžně doplňujeme nastýlku mulčovací kůry, vrstva by měla být silná 10-15 cm, zabráníme tak růstu plevelů a nadměrnému odpařování vody.

Ovocná zahrada

1. Podkládáme plody jahodníku slámou, chvojím nebo dřevitou vlnou, aby nedošlo k jejich hnilobě.

2. Při nadměrné úrodě protrháváme plody jádrovin a broskvoní, předejdeme tak střídavé plodnosti a zlepšíme jejich jakost.

 3. U vinné révy pečlivě vylamujeme zálistky (fazochy).

 4. Sklízíme třešně, angrešt a jahody.Zeleninová zahrada

1. Dbáme na dostatečnou zálivku pěstované zeleniny a kypříme povrch půdy.

 2. Vysazujeme rané a polorané odrůdy růžičkové kapusty a kedlubny, polorané a polopozdní odrůdy hlávkového zelí, pórek, květák a karotku k podzimní sklizni.

3. Rostliny rajčat vyvazujeme ke kolíkům, ponecháváme pouze jeden výhon, nejvýše dva. Všechny postranní výhony vyštipujeme. Rostliny začínáme přihnojovat, když plody dorostou do velikosti hliněné kuličky.

4. Sklízíme raný salát, hrášek, pažitku, karotku aj.


You must be logged in to post a comment Login