Architektura a design

Zdědili malý domek a neměli srdce ho prodat. Málo místa vyřešili moderní přístavbou.

Od   | 

Když manželé zdědili starý dům, v první chvíli nevěděli, co si s ním počít. Velikostí neodpovídal jejich nárokům na pohodlné bydlení, ale jeho atmosféra i fakt, že tu jeden z manželů vyrůstal, byl silným motivem nechat si ho. A tak se po nejrůznějších úvahách rozhodli, že domek zvětší. Na pomoc přizvali architekta, který jim navrhl původní stavení zrekonstruovat a citlivě k němu připojit moderní přístavbu.

Z přední části domu by jen těžko někdo hádal, že ke stavení je připojena moderní přístavba. Ze zahrady s úhledně střiženým trávníkem je vidět jen původní dřevěná stavba s velkými okny. Bílá fasáda je rozčleněna díky použitým stavebním prvkům i oknům jemně rozdělených do menších okenních tabulek. Původní architektura není narušena novou. Ta je viditelná až z druhé strany domu.

Při vstupu do haly na nás dýchne příjemné kouzlo útulného domova. Vymalováno tu je elegantní šedou barvou, která se dokonale prolíná s bílými stropy, zárubněmi i dřevěnou podlahou. Z haly se vstupuje do prostorné pracovny s velkorysou knihovnou, která je srdeční záležitostí především majitelky, jakožto vášnivé čtenářky. Naproti vstupním dveřím se nachází i schodiště, po kterém vystoupáme do horního patra. Sem manželé situovali dětský pokoj, koupelnu a šatnu.

Už u vstupu dýchne na návštěvníka vlídná atmosféra

Při rekonstrukci bylo využito i místo pod schody, kam architekt situoval toaletu. Skrývá se za bílými, nenápadnými dveřmi, které s okolním prostorem schodiště dokonale splývají. Místnost sešikmené toalety zdobí šedá tapeta s motivem cihel, nechybí nástěnné umyvadlo doplněné kulatým zrcadlem s podsvíceným rámem. 

Nevyužité místo pod schody skvěle posloužilo pro vytvoření samostatné toalety

Nad kuchyní majitelé dlouho váhali a nemohli se rozhodnout jak velký prostor zařídit. Nakonec zvítězila jednoduchá bílá kuchyně ve tvaru písmene “U”, která z části slouží jako pracovní prostor s varným a mycím centrem a z části ji tvoří vysoké panelové skříně, díky kterým má majitelka při vaření všechno po ruce. Kuchyně je směrem do obývacího pokoje doplněna o barový pult s pohodlnými židlemi. Uprostřed místnosti je ještě kuchyňský ostrůvek, který již tak prostornou pracovní plochu příjemně rozšiřuje. 

Obývák je od kuchyně výškově oddělen několika schody

Do obývacího pokoje, který je spolu s kuchyní propojen, vedou čtyři schody. Obývák už je totiž v nové přístavbě a schody tyto dvě části domu opticky oddělují. Najdeme tu také masivní jídelní stůl doplněný jednoduchými tmavými židlemi a stylovým závěsným osvětlením, sloužícím i jako příjemná dekorace interiéru. K posezení tu je k dispozici pohodlná sedací souprava. Bílé stěny doplňuje tmavá vinylová podlaha s dřevěným motivem, ale i tmavé komody zavěšené na bočních stěnách. Majitelé preferují jednoduchý styl, a proto v místnosti nečekejte žádnou obývací stěnu. Pod zavěšeným televizorem byl vytvořený mramorový stupínek sloužící nejen jako odkládací plocha, či místo které zastává obývací stěnu, ale zároveň lze využít jako příjemné posezení doplněné několika polštáři.

Hlavní devízou obývací části jsou velké okenní tabule situované směrem do zahrady

Do přistavěné části byla situována i ložnice manželů. I ona je výškově oddělena třemi schody vytvářejícími příjemný dekorativní prvek.  Prosvětlenou ložnici tvoří postel s dřevěnou konstrukcí a jednoduchými nočními stolky v podobě bílých, zavěšených polic. Díky velkým oknům, kterých je v tomto domě opravdu hojné množství, mohli majitelé v rohu místnosti vytvořit příjemný čtenářský koutek, který představuje stylová židle a kožený taburet, posazený na dekorativním bílém koberečku. Příjemnou atmosféru tu dotvářejí obrazy. 

Čtenářský koutek je oblíbeným místem majitelů a není divu, mohou se při čtení kochat výhledem do zahrady

Koupelna v horní části je skutečně vzdušná a navíc má velké okno, kterým je vidět do okolní zeleně. Právě díky ní majitelé zvolili zelený obklad a doplnili ho podlahou z tmavého dřeva. Vešla se sem vana, do která se protíná nábytková skříňka. Horní plocha je z umělého kamene, který je možné zpracovat beze spár, a tak je součástí i umyvadlo. Nechybí zrcadlová skříňka s LED. Ostatně to je zakomponováno do podhledu a umocňuje tu už tak působivou atmosféru.

Ve velké koupelně si majitelé mohli dovolit prostornou umyvadlovou skříňku i vanu v jedné rovině

Fotogalerie:

Zdroj: Hugh Jefferson Randolph Architects

 

Pojďte s námi na lov

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login