Inspirace

Vyhněte se podzimním virózám. Vypěstujte si microgreens

Od   | 

Pojem microgreens, který má český ekvivalent ve slově mikrozelenina, trochu zavání novodobým výmyslem, ale nenechte se zmást. Pěstování malých rostlinek zeleniny, také luštěnin, bylinek či obilovin znali už dobře ve středověku. A to je ve zkratce vše, co se za tímto nevšedním názvem skrývá.

Zelené bohatství pro tělo

Microgreens jsou mladé výhonky, které při sklizni dosahují přibližně 5 až 10 cm. A právě díky tomu, že se sklízejí již v tak brzkém stadiu vývoje, je jejich obsah vitamínů, minerálů i enzymů mnohonásobně vyšší než u dospělých rostlin. To mimo jiné potvrdila ve svém výzkumu také Marylandská univerzita v USA. Pravidelným konzumováním lze dosáhnout posílení imunity, detoxikace organismu, pročištění krve nebo lepšího trávení. V zimním obdobím mohou tyto malé rostlinky dokonce představovat i náhradu vitaminových doplňků.

Oproti dospělým rostlinám mají microgreens také intenzivnější chuť. Zdroj: Pixabay

Nezbytnosti

K vypěstování blahodárného microgreens potřebujete kromě semínek pouze substrát a vhodnou nádobu. Pro tento účel skvěle poslouží speciální klíčící miska, malý truhlík, ale také obyčejná plastová nádoba od masa, zeleniny, ovoce nebo třeba zmrzliny. Důležité jsou otvory na dně, které budou rostlinky zčásti chránit před přemokřením. O přebytečnou vodou se pak případně postará podmiska.

Při pěstování si vystačíte i se zrecyklovanými nádobami. Zdroj: Canstockphoto

Co se týká výběru substrátu, za jeden z nejvhodnějších se považuje ten pro ekologické zemědělství. Zvolit můžete i běžný zahradnický, avšak pozor na jeho kvalitu. Pokud si jí nebudete zcela jistí, raději substrát tepelně ošetřete v troubě při teplotě 200 °C, protože jen tak ho zbavíte škodlivých reziduí. Další možnost představuje nádherně jemný a vzdušný kokosový substrát, který sice neobsahuje živiny, ale ani zbytky zárodků či plevelů. K jeho vylepšení je možné použít vermikompost.

Zvládne to každý

Na samotném pěstování není nic náročného. Nejprve je nutné naplnit zvolenou nádobu substrátem. Následuje výsev semínek – dostatečně hustý, jelikož malé rostlinky ke svému vývoji nepotřebují moc prostoru. Poté se semínka schovají pod tenkou vrstvou substrátu a jemně utlačí. Dalším krokem je mírná zálivka realizovaná rozprašovačem a přikrytí nádoby proděravělou fólií či mikrotenovým sáčkem, čímž rostlinkám zajistíme ideální mikroklima pro jejich růst.

Pro zálivku je nejvhodnější pitná a odstátá voda. Zdroj: Canstockphoto

Přibližně prvních pět dní semínka vůbec nepotřebují světlo. Pouze je každý den až do sklizně kontrolujeme a udržujeme substrát příjemně vlhký, avšak ne přemokřený. Teplota jim vyhovuje pokojová. Asi po týdnu začnou vzcházet první rostlinky, takže můžeme nádobu odkrýt a situovat na světlo. Microgreens sklízíme až se objeví první děložní lístky a začnou růst ty pravé. Sestřiháváme je těsně nad substrátem a konzumujeme ještě čerstvé.

Jaké rostliny pěstovat?

Vlastně téměř všechny, které běžně najdeme na užitkovém záhonu ve vegetační sezóně. Ze zeleniny je pro takové pěstování skvělý například hrách setý, proslulý už ze středověku. Dále také na vitamíny bohaté červené zelí nebo pikantní ředkvička, ředkev vodnice, červená řepa, brokolice, pór či listový celer. Vedle nešlápnete ani s černou toskánskou kapustou, špenátem, mangoldem, roketou, rukolou, řeřichou a asijskými druhy listové zeleniny. Z bylinek je vhodná bazalka, kopr, ale také v poslední době populární koriandr. Zajímavou variantou může být i takzvaná endivie kudrnatá nebo šťovík. Vhodnými zástupci obilovin je třeba slunečnice roční, laskavec či proso.

Microgreens moc místa nezaberou. Dají se pěstovat doma na kuchyňské lince, ale také ve skleníku nebo zimní zahradě. Důležitá je konstantní pokojová teplota. Zdroj: Pixabay

Fotogalerie:

You must be logged in to post a comment Login