Kuchyně

Vybíráme dřez: Nerezový, nebo barevný?

Od   | 

Při zařizování kuchyně je neméně důležitý i výběr kvalitního dřezu. Dáte přednost klasice v podobě nerezu, nebo vyzkoušíte barevnou variantu? A který je vlastně lepší? Přinášíme informace, které výběr usnadní.

Dřez podtrhne vzhled kuchyně. Zdroj: Franke

Nerezové dřezy

Dáte-li přednost nerezovému dřezu, je potřeba se zaměřit na jeho kvalitu. Kvalitní nerezový dřez je vyrobený z potravinářské nerezové oceli 1810, která obsahuje 10% niklu. Nerez je vyhledávaným materiálem do kuchyně zejména díky tomu, že je antibakteriální. Pokud si již při výběru chcete pohlídat kvalitu, stačí vzít magnet a po nerezu s ním přejíždět. Jestliže je nerez kvalitní, magnet se v žádném místě nepřichytí. 

Nerezový dřez vzhledem zapadne do každé kuchyně a oceníte ho zejména pokud máte tvrdou vodu a hrozí usazování vodního kamene ve větší míře. Samotná údržba je následně jednoduchá. Postačí pouze ocet a teplá voda. Pokud chcete odstranit usazenější vodní kámen, vezměte si k ruce speciální přípravek pro čištění nerezové oceli a rozpouštění vodního kamene. 

Ke dřezu vyberte stejně barevnou i baterii. Zdroj: Grohe

Barevné dřezy

Jestliže toužíte po barevném dřezu a odrazují vás vlastnosti, případně i složitá údržba, jste na omylu. Barevné dřezy jsou dnes již vlastnostmi srovnatelné s nerezovými dřezy a i jejich údržba je stejně jednoduchá. Výhodou barevných dřezů je odolnost vůči nárazům nebo pádu nádobí, ale i to, že jsou barevné nejen na povrchu, ale i uvnitř. Pokud se během používání dřez lehce poškodí, zůstane v místě barva a poškození nebude tolik viditelné. Barevným dřezům nevadí ani vysoká teplota a nic se jim nestane, ani pokud na ně postavíte horký hrnec. 

Kam pro opravdu černý dřez a baterii?

 

Obávat se nemusíte ani světlého provedení, jako je bílá nebo krémová barva. Barevné dřezy jsou odolné vůči skvrnám, a tak ani agresivní potraviny, které by mohly zbarvit povrch, dřezu neuškodí. Snadná je i samotná údržba. K odstranění vodního kamene postačí teplá voda a ocet, případně speciální prostředek na vodní kámen, a k finálnímu dočištění použijte speciální pastu.

Barevné dřezy dnes nejsou nic neobvyklého. Zdroj: Crosby Studios

Fragranitový, nebo tectonitový dřez?

Fragranit je umělý kámen a je obohacený o ionty stříbra, díky kterému je stejně, jako nerezový dřez antibakteriální. Tectonitový dřez patří mezi syntetický materiál a jeho hlavní výhodou je vysoká odolnost – proto je téměř nemožné ho rozbít. Výhodou je i nižší pořizovací cena oproti fragranitovému dřezu. Oba materiály jsou probarvené v celé tloušťce materiálu a odolné jsou vůči vysoké teplotě do cca 280 °C. Mají absolutní barevnou stálost a stoprocentní nenasákavost skvrn, protože ty jsou vždy na povrchu a jsou odstranitelné. Čistí se nejprve octovou vodou, která změkčí vodní kámen, a pak je vhodné použít čisticí prostředek na odstranění vodního kamene a skvrn.

Keramické dřezy jsou v kurzu

Pokud hledáte skloubení vlastností nerezu a fragranitu zvolte to nejluxusnější co je na trhu k mání, a to je keramika. Má absolutně hladký povrch a tepelně vydrží úplně všechno, tedy rozpálenou pánev i horký hrnec. Ti z vás, pro které je bílá keramika nudná, mohou zvolit keramický dřez šedý nebo černý.  – keramika je nabízena nejen bílá, ale i barevná.

Nerezové dřezy zapadnou do každé kuchyně a jsou antibakteriální. Zdroj: Decoland

Zdroj: Franke, Kapitoly o bydlení, Než si pořídíte kuchyni

Fotogalerie:

 

Trendy jsou kuchyňské baterie se senzorem

 

 

You must be logged in to post a comment Login