Architektura a design

Vila, do které se chce každý nastěhovat

Od   | 

A dokonce i může. Její majitelé a tvůrci, manželé Michel Boucquillon a Donia Maaoui, ji totiž na několik týdnů v roce pronajímají. Nechce se vám autem jezdit až do Toskánska? Žádný problém. Součástí deseti hektarového pozemku, na němž převládá olivový háj, je i heliport.

Hlavní osvětlení prostoru tu je zapuštěno do podhledu, proto, aby reflektory nerušily čistý vzhled prostoru.

Vila se nachází v kopcích přibližně 200 metrů nad městečkem Lucca, které je asi 30 km od pobřeží Ligurského moře. Majitelé aarchitekti v jedné osobě se do místa úplně zamilovali. Hned jak spatřili původní, už bohužel zřícený dům, věděli, že to je přesně místo pro jejich druhý domov. Nádherný panoramatický výhled na malebné městečko spolu s okolní neodolatelnou toskánskou krajinou byly už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Nábytek byl vyroben z velké části podle návrhu majitelů. Ostatní pochází od prestižních italských výrobců, například sedací souprava s polohovatelnými opěrkami je od firmy Edra.

Moderní architektura je úzce spjatá se současnými technologiemi. Vzhledem k vysokým letním teplotám navrhli architekti hydraulickou střechu. Skládá se ze dvou křídel s celkovou plochou 110 m2, které zvedá 6 hydraulických pístů v úhlu 30°. To umožňuje přirozené větrání a ochlazování domu. A tak majitelé doslova spí pod hvězdami.

Stolky zamezují pádu do schodiště.

Mramor prostupuje do interiéru

Svažitý pozemek je ve velké míře tvořen mramorem, kterého je v této oblasti dostatek. Nedaleko se totiž nachází známé místo Carrara, proslavené zejména těžbou tohoto nádherného nerostu. Architekti ho využili ve svůj prospěch a při koncipování domu ho ponechali, takže ve všech třech patrech tvoří jeho záda, a nenásilně tak prostupuje do interiéru, kde vytváří neobvyklý a ojedinělý dekorativní prvek.

Hlavnímu prostoru dominuje umělecky pojatý kubus schodiště.

S ním soupeří velkolepé schodiště, které je dominantou interiéru – jako jediné zvýrazněné červenou barvou. Jako by architekti kolem tohoto monumentu navrhli už jen ostatní části interiéru, jehož zařízení je velmi střídmé, nicméně dostačující pro běžný život.

Jednotlivé místnosti jsou pojaty velkoryse, zařízení je v neutrálních odstínech, převládá bílá, šedá a černá. Návštěvník však nemá pocit strohosti. Ta je totiž vyvážena nádhernými výhledy z velkorysých oken do přírody.

V ložnicích jsou velkorysá okna poskytující nádherný výhled do okolní přírody.

V bazénu si i zaplavete

Součástí vily je bazén, jehož kraj přechází do zahrady. Při pobytu v něm se navíc otevírá úchvatný pohled do celého údolí. Má širší část určenou pro relaxaci a hydromasáže a prodlouženou část na plavání. Celkem je dlouhý 26 m, má hloubku 1,20 m. Jeho celková rozloha je 70 m2.

Bazén má širší relaxační část i delší prostor pro plavání.

Fotogalerie

Foto: Michel Boucquillon, Donia Maaoui

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login