Architektura a design

Rodinná vila bez schodů a s nádherným koupacím jezírkem

Od   | 

Na pozemku velkém 3 476 m2  stojí moderní jednopodlažní vila bez podsklepení, která na sebe poutá pozornost hned z mnoha důvodů. Jedním z nich je komplexně ozeleněná střecha.

Díky velkému pozemku mohl architekt navrhnout prostorný jednopodlažní dům. Zahrada je i tak stále dostatečně velká.

Hned dalším je koupací jezírko, které navazuje na výstup francouzskými okny z obytného prostoru do zahrady. Zde majitelé nacházejí proti zvědavým pohledům sousedů naprosté soukromí, kolem plotu je totiž vysázená bohatá zeleň navržená zahradním architektem. Autor vily, architekt Luděk Rýzner, stavbu pojal jako hru různě dlouhých zdí v podélném a příčném směru, kterou podpořil použitím různých materiálů na stěnách – bílý pohledový beton je patrný v celé hlavní stavební části a prolíná se i do interiéru. Vápencový obklad spolu s dřevěným obkladem z amerického ořechu zdobí vstupní část.

Betonové desky zjemňuje vysazená zeleň

Obvodová konstrukce domu je směrem do zahrady prosklená a směrem k příjezdové cestě je oken méně. Betonové stěny oživuje zeleň. V hlavní části domu se odehrává celý rodinný život. Směrem do zahrady se nachází prostorný obývací pokoj propojený s kuchyní a dále navazuje ložnice manželů se samostatnou koupelnou i šatnou. V této linii nechybí ani pracovna. Naproti mají pokoje jejich tři děti. Místnosti jsou mezi sebou propojeny dveřmi, takže děti mohou být spolu, ale když nechtějí, každý najde soukromí. Rodiče šli dokonce tak daleko, že děti mají k dispozici vlastní dvě koupelny. Jedna z nich společně se šatnou navazuje na jeden z pokojů, druhá je k dispozici pro dva pokoje. 

Dům je postaven z betonových kvádrů

Kromě pokojů pro celou rodinu tu samozřejmě nechybí zázemí, bez kterého by dům tak dokonale nefungoval. K dispozici tu je samostatná místnost pro kotel, ve kterém se nachází i pevný segment centrálního vysavače, dále samostatná místnost pro domácí práce, jako je praní, žehlení a architekt nezapomněl na samostatnou místnost pro zahradní techniku včetně skladování paliva. V blízkosti polyfunkční prostoru se nachází i malá toaleta. Relaxaci nachází rodina nejen v jezírku, ale v domě je vybudováno i wellness, jehož součástí je vířivka se saunou.

Panel zakrývající vstup do domu je z části prosklen, takže i sem vchází denní světlo. Ve slunném dni zde hrají hru světla a stíny

Vzhledem k tomu, že dům se nachází v jedné výškové úrovni a majitelé měli vysoké požadavky na prostor a přáli si, aby se všechno dění odehrávalo v domě, je zastavěná plocha úctyhodných 434 m2. K tomu je nutné přičíst ještě terasy, které tvoří dalších 170 m2. Architekt pamatoval na všechno, a tak část z nich je zastřešená, to proto, aby bylo možné pobývat venku i když je méně příznivé počasí, otevřená terasa slouží k jezírku, které všichni členové rodiny velmi rádi užívají.

Příjemným zpestřením celého objektu je zahradní jezírko, ke kterému se vychází přímo z hlavního obytného prostoru.

Fotogalerie interiéru

Foto a realizace: OK Plan architects

Zeptali jsme se architekta Luďka Rýznera:

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login