Návštěvy bytů

Víkendový dům pro radost a relax

Od   | 

Mnoho z nás utíká před městským životem na venkov. Ne, že bychom tu bydleli celoročně, ale možnost zotavit se alespoň o víkendu ocení určitě každý. Podobně se rozhodl manželský pár, který nechal zrekonstruovat domek uprostřed přírody asi dvě hodiny od Prahy.

Požadavek na rekonstrukci byl jednoduchý – navrhnout moderní interiér bez zbytečných příkras, jehož hlavní obytná místnost bude v přízemí a bude zde propojená kuchyně s obytným prostorem. Zároveň si majitelé přáli, aby byl využitý výhled a aby měli možnost vycházet na zahradu francouzskými okny. O patro výš jsou situovány ložnice, nechybí koupelna a samostatná toaleta.

Vestavěné kuchyňské skříně slouží jako spíž, pro úschovu nádobí a vešly se i spotřebiče. Pracovní deska z jednoho kusu materiálu je elegantní.

Vestavěné kuchyňské skříně slouží jako spíž, pro úschovu nádobí a vešly se i spotřebiče. Pracovní deska z jednoho kusu materiálu je elegantní.

Srdce domova

Vzhledem k tomu,že sem manželé jezdí odpočívat, navrhla architektka Ivana Dombková jednoduchý interiér složený z několika zón. Hlavní je prostorná kuchyně, která sestává z vestavěných skříní se zabudovanými spotřebiči a podlouhlým ostrůvkem, na který je ze strany obytného interiéru přimontovaný otevřený úložný díl. Ústředním motivem místnosti je oboustranná krbová vložka, který je zabudovaná do přistavěné zdi dělící opticky jídelní stůl se židlemi od sezení. To je rohové a situované směrem k francouzským oknům, takže majitelé mohou pozorovat okolní přírodu a zároveň vidí na krb. Nábytek je šikovně zakomponován do zdí, takže místnost působí velkorysým a otevřeným dojmem. Převažujícím materiálem je světlé dubové dřevo na podlaze,které se opakuje na některých nábytkových dílech a dále prostupuje do interiéru. 

Oboustranná krbová vložka dovoluje pohled na oheň jak ze sezení, tak i od jídelního stolu.

Oboustranná krbová vložka umožňuje pohled na oheň jak ze sezení, tak i od jídelního stolu.

Vzdušný vstup

Do domu se vchází poměrně velkou, ale užší chodbou, která ovšem nepůsobí stísněným dojmem, protože od hlavního prostoru není oddělená běžnou zdí, ale skleněnými příčkami. Tím dopadá do prostoru dostatek denního světla. Přestože jsou obě místnosti opticky vymezeny, návštěvník má pocit, jako by patřily k sobě. Zatímco v obytném interiéru je na podlaze použito převážně dřevo, ve vstupu dominuje dlažba, stejně jako v kuchyni a koupelně.

Předsíň je od obytného prostoru oddělena pouze skleněnými příčkami.

Předsíň je od obytného prostoru oddělena pouze skleněnými příčkami.

Relax na druhou

Právě proto, že prvotním posláním celého obydlí je odpočinek, pořídili si sem manželé kromě sauny i prostorný masážní bazén, který umístili do zahrady. A tak zde mohou po sportovním odpoledni řádně relaxovat a nabýt sil do pracovního týdne.

Připravila: Lenka Zahradníková, Kontakt: ID Arch

Fotogalerie:

Souvisejí články:

Předsíň jako ze škatulky

Jak správně vybrat sušičku prádla

S chutí do postele aneb najděte si vysněné povlečení

K čemu všemu se může hodit žebřík?

Když se na bydlení nespěchá

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *