Návštěvy bytů

Útulný malý byt s originálními prvky, které domovu dodávají patřičný šmrnc

Od   | 

Padesát metrů čtverečních bylo skvělou výzvou pro mladého sportovce, který hledal bydlení v centru města. Než se ale mohl nastěhovat, musel mezonetový byt projít náležitou rekonstrukcí. Zařízení bylo navrženo na míru, a splňuje tak veškerou funkčnost a komfort, který majitel ke svému životu potřebuje.

Poměrně omezený vstup do bytu se otevírá do překvapivě velké místnosti využívané jako obývák, která příjemně kontrastuje s otevřeným druhým patrem. Materiály i barvy byly vybírány tak, aby maximálně prosvětlily interiér, a proto je v celém bytě upřednostněna paleta světlých barev. Výjimku představují modré sedáky na bíle lakované dřevěné lavici, tvořící základ pro velkou pohovku. Doplněna je jednoduchými bílými policemi, opticky propojujícími obě patra. 

Jednoduchost a prosvětlenost – to byl účel.

Na obývák volně navazuje kuchyně, která je oddělena stěnou s velkým obloukovým vchodem. Ten je zvýrazněn bílou barvou, zatímco zbytek stěny je vymalován modře a navazuje na celkové ladění domova. Pro jednoduchost interiéru tu není úložný nábytek, to i proto, že součástí bytu je několik samostatných menších komor, které majitel proměnil v šatnu či spíž. Dominantou místnosti je kolo, pro které muž už nenašel místo, a tak ho pověsil pod schodiště, díky čemž tu vznikla neotřelá dekorace. Místnost je osvětlena subtilními reflektory umístěnými v jednoduché pojezdové liště. 

Kuchyně je navržena do úzkého prostoru, a proto byla zvolena v jedné rovině. Sestava s bílým korpusem a bílými dvířky působí elegantně, čemuž dopomáhá i bezúchytkový systém komod a zásuvek, který jemnou linii ještě podtrhují. Kuchyni tvoří pouze sestava dolních skříněk, na kterou navazují vysoké panelové skříně, které slouží nejen jako úložný prostor, ale zároveň jako prostor pro zabudované spotřebiče. Kuchyně není velká, a tak tu je pouze menší jídelní stolek, který lze díky jednoduchému rozkládacímu systému snadno přeměnit na jídelní stůl pro šest osob. 

Stupínky schodiště zavěšená na zeď nad zemí přímo levitují.

Po schodišti s kovovou základnou a dřevěnými stupni vycházíme do otevřené ložnice. Zábradlí je navrženo z čirého skla, takže zajišťuje svou prvotní funkci, tedy bezpečnost, přitom ale diskrétně vymezuje dvě úrovně prostorů. Navíc jeho průhlednost přispívá k vytvoření jedinečné harmonie, která v interiéru panuje. Ložnice je zařízena jednoduše. Lůžko s šedým čelem a bílé povlečení skvěle harmonizují s modře vymalovanou stěnou i bílým dřevěným stropem. Za klenot místnosti můžeme považovat malé okénko, s výhledem na kopuli starého kostela. 

Díky malému okénku má majitel výhled na město, včetně kopule historického kostela.

Z ložnice vedou dveře do malé místnosti, která je proměněna v šatnu. Vestavěné skříně na míru poskytují dostatek prostoru pro uložení nejen každodenního oblečení, ale i sezónních oděvů a obuvi. Šatna stejně jako zbytek bytu disponuje dřevěnou podlahou, sněhově bílými zdmi a prostorným oknem, díky kterému tu je dostatek denního světla. 

Díky samostatné šatně nejsou v bytě skříně

Fotogalerie:

Zdroj: Pierattelli Architetture’s

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login