Kuchyně

Jak správně uspořádat novou kuchyňskou linku?

Od   | 

Při výběru kuchyňské linky se nezaměřujte pouze na cenu, design a barvu. V první řadě mějte na paměti správné umístění jednotlivých částí, aby se vám v ní do budoucna dobře pracovalo. Jaké jsou tedy zásady uspořádání kuchyně?

Základem všech nových nebo rekonstruovaných kuchyní je kvalitně připravený plán a jasně stanovený rozpočet. Vaše představy jsou důležité, ale zásadní jsou vždy finance, které máte k dispozici. Nejde pouze o kuchyňský nábytek, ale počítat musíte i s osvětlením, baterií a často i novými spotřebiči.

Konečnou představu si nejlépe utvoříte návštěvou kuchyňského studia, kde je možné nechat si vypracovat přesný nákres, nejlépe přímo v 3D provedení. Základní parametry ovšem můžete promyslet už doma, je jen třeba držet se několika základních pravidel.

Co jsou pracovní zóny kuchyně?

Při uspořádání kuchyně vždy vycházejte z vašeho běžného postupu při vaření. Obecně platí, že nejprve potraviny třídíte z tašek, poté je odkládáte, čistíte a upravujete, vaříte a následně podáváte. Kuchyni si tedy pomyslně rozdělte na čtyři pracovní zóny – odkládací, mycí, přípravnou a varnou.

  • Varná zóna zahrnuje sporák, troubu, mikrovlnnou troubu, varné konvice a další spotřebiče sloužící k tepelné úpravě. Odsavač par je dnes také samozřejmostí.
  • Mycí zóna by měla být dobře přístupná a měla by navazovat na varnou zónu. Umístíte do ní dřez a odkapávač nádobí.
  • Přípravná zóna musí být dostatečně velká plocha v blízkosti varné zóny, na které budete připravovat veškeré suroviny.
  • Odkládací zóna, v blízkosti skladovacích prostor, je něco, bez čeho se rozhodně neobejdete. U této části obecně platí, že čím větší prostor vám vaše nová kuchyňská linka dovolí, tím lépe.

Pokud to dispozice kuchyně dovolí, je dobré mezi jednotlivými zónami nechat alespoň 30 centimetrů z každé strany prostor pro odkládání nádobí, nebo potřebných surovin.

Jak nejlépe rozmístit spotřebiče?

Rozmístění spotřebičů logicky navazuje na umístění pracovních zón, v kterých se spotřebiče budou nacházet. Samotné spotřebiče a jejich umístění se musí držet několika dalších pravidel.

Tip: Při plánování použijte pomyslný pracovní trojúhelník. Tvoří ho varné centrum, dřez a chladnička, ideálně vzdálené na dva až tři kroky. Obvod pomyslného trojúhelníku by neměl přesáhnout 6 metrů.

Ledničku můžete umístit do rohu kuchyně, musíte ovšem myslet na pohodlné vyjmutí poliček a její dobrou dostupnost. Musíte také vždy ponechat dostatečnou rezervu od zdi i okolních skříněk, a to alespoň 5 centimetrů. Spotřebič vydává poměrně velké množství tepla a doražením přímo k okolním skříňkám a zdi by se brzy začal přehřívat, což by mělo za následek vyšší spotřebu energie.

U varné desky počítejte s odkladní plochou po obou stranách, nejen na jedné. Trouba se dnes umisťuje často do tzv. technického bloku. Pozor však na správnou výšku. Optimální výška trouby je kolem 90 centimetrů, maximálně však 115 centimetrů od její spodní hrany.

Tip: Pokud to dispozice vaší kuchyně dovoluje, velmi praktické je řešení kuchyně do tvaru písmene U. Nechte se inspirovat a podívejte se do fotogalerie kuchyní od výrobce Gorenje.

Několik tipů na závěr

  • Vyberte vhodné místo pro kuchyňskou linku. Varná plocha ani kuchyňský dřez by neměly být pod oknem, ke kterému by měl být pohodlný přístup, a už vůbec by baterie neměla zabraňovat jeho plnému otevření.
  • Nezapomeňte na dostatečně velkou pracovní plochu. Ať už je vaše nová kuchyně jakkoliv velká, pracovní plocha vždy musí mít alespoň 80 cm, aby umožnila pohodlnou manipulaci s potravinami.
  • Pokud položíte ruce na kuchyňskou linku, vaše předloktí a paže by měly svírat tupý úhel. Obvyklá výška je sice 90 centimetrů, ale výšku vaší linky vždy přizpůsobte přímo pro vás. Právě vy se v ní budete pohybovat.
  • Nikdy nepodceňujte úložné prostory, myslete na vše, co v budoucnu budete používat, a tedy i ukládat.
  • Myslete vždy na to, že varná deska nesmí být v blízkosti lednice, ani drobné spotřebiče se do blízkosti varné plochy nehodí.
  • Odpadkový koš umístěte ideálně pod dřez, odpad při zpracování potravin tak bude mít ke koši tu nejkratší cestu od přípravné zóny, a právě o tom celé sestavení kuchyně přeci je.
  • Troubu neumisťujte do spodních skříněk kuchyňské linky – budete se k ní muset ohýbat při každé kontrole pečeného pokrmu.
  • Často používané suroviny, potraviny a kuchyňské vybavení ukládejte na snadno přístupných místech. Ty nepoužívané naopak můžete uložit do zastrčených úložných prostor linky.

 

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *