Architektura a design

Atypický pozemek nebyl pro stavbu rodinného domu překážkou. Majitelé jsou novým domovem okouzleni!

Od   | 

Atypický pozemek byl při návrzích rodinného domu pro architekta Luďka Rýznera výzvou. Zhostil se jí  se ctí a na úrovni. Ostatně posuďte sami.

Rodinný dům sestává ze dvou kubusů. Z hlavního obytného a z garáže.

“Majitelé koupili v zastavěné části jednoho z našich větších měst pozemek, který je v zatáčce a s velkým převýšením,” říká na úvod architekt Luděk Rýzner a zároveň dodává, že majitelé neměli o svém budoucím domově jasnou představu. Výchozím zadáním bylo navrhnout moderní dům pro čtyřčlennou rodinu.

Fasáda rodinného domu

Výsledkem je rodinný dům, který sestává ze dvou částí. Hlavní obytná část má kvůli svažitosti pozemku tři patra a hmota stavby je zvýrazněna kanadským cedrem. S ní je pevně spojená prostorná garáž, která je ve dvou úrovních a je materiálově oddělená. “Na fasádě garáže je cortenový plech, který má sílu přibližně 40 mm. Při výrobě je černý, ale po osazení v exteriéru postupně vlivem oxidace a povětrnosti přibližně do dvou let koroduje, uzavře se horní rezavá vrstva a plech už dále nerezne. Získáme tak velice odolný povrch proti povětrnostním vlivům s celoživotní zárukou,” vychvaluje architekt materiál.

Francouzská okna v přízemí je možné otevřít a v letních měsících propojit interiér s exteriérem.

Jednoduché a méně nápadné materiály zvýrazňují kovová, černě lakovaná okna z trojitého skla. “Stavbu jsem jimi zvýraznil a stejnou linku jsem použil i na horní hraně domu, a tím jsem ho opticky ukončil. Linka je v horním patře prodloužená pomocí kovových profilů, které přesahují až nad terasu. V letních měsících slouží pro odclonění proti slunci,” dodává architekt.

Kde je vchod?

Kvůli svažitosti pozemku není koncepce domu standardní. Vchází se shora, přičemž hlavní vstup je koncipován do kubusu s garáží a je samozřejmě oddělen. “Z příjezdové strany se kolemjdoucímu může zdát, že se vchází betonovým kvádrem, ale ve skutečnosti to je okno. Tuto část jsme zvýraznili z estetického důvodu, aby fasáda nebyla příliš fádní,” komentuje architekt. V horním patře se nachází velkorysý polyfunkční prostor a ložnice se samostatnou šatnou a koupelnou. Po schodech dolů se vchází do patra s dětskými pokoji a o patro níž se nachází fitness a technologické zázemí. Odsud se pak vchází do zahrady. “Přízemí je ustoupené, čímž jsme vytvořili terasu chráněnou horními patry. Ty jsme podepřeli kovovými tyčemi, které vzhledově navazují na okna. Zároveň se nám podařilo jejich uspořádáním vytvořit příjemný estetický prvek,” říká architekt a závěrem dodává, že se s majiteli domu velmi příjemně spolupracovalo a při návrzích řešení vždy našli rychle východisko. “Zkrátka jsme na stejné vlně.”

Hlavní obytná část je situována směrem na jihozápad. Je tu dostatek oken, kterými vchází dovnitř teplo a slunce a zároveň umožňují malebné výhledy.

Fotogalerie:

Foto: Iveta Kopicová, Kontakt: OK PlanArchitects

Komentáře

1 Komentář

  1. Pingback: Téměř sto let stará vila - HomeInCube

You must be logged in to post a comment Login