Návštěvy bytů

Rekonstrukce usedlosti v Jelenském údolí

Od   | 

V  Jelenském údolí bylo na začátku 19. století postaveno přibližně třicet usedlostí, které sloužily jako zázemí pro rodiny dřevařů.  Po 2. světové válce byla většina obyvatel vysídlena a v padesátých letech bylo mnoho budov srovnáno se zemí. Hospodářské stavení, které vám nyní představíme, naštěstí této demolici ušlo, i tak ale během svého “života” prošlo nejrůznějšími rekonstrukcemi, které bohužel nevedly vždy ke zdárnému konci. Až na tu poslední.

Rekonstruovaný objekt byl původní hospodářské stavení, postavené pravděpodobně na konci 19. století. Majitelé ho koupili v době, kdy bylo po několika necitlivých rekonstrukcích ve zcela nevyhovujícím technickém stavu. Rozhodli se proto pro celkovou rekonstrukci, takže z původní stavby se dochovaly pouze obvodové stěny.

Nová okna se sníženými okenními parapety, dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení.

Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení.

Moderní dispozice v původním stavení

Zadání investora bylo vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, které majitelům nabídne maximální kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí. Obytné části domu jsou rozloženy ve třech podlažích na přibližně 250 m2, dřívější chlév s původními klenbami a stodola zabírající téměř třetinu půdorysu budovy na ně navazují.

Rekonstrukce se zaměřila na nové, citlivější řešení vnějšího pláště objektu, odpovídající požadavkům investora a kriteriím výstavby v NP Šumava, a na úpravy půdorysných řešení obou podlaží. Došlo k očištění vnitřní dispozice, umožnující velkorysejší zázemí obytné části.

Za dveřmi je skrytá spíž a lednice s mrazákem. Kuchyně tak nepůsobí zastavěným dojmem.

Za dveřmi je skrytá spíž a lednice s mrazákem. V kuchyni je proto použito minimálně skříněk, a místnost tak nepůsobí zastavěným dojmem.

Centrem stavení je velkoryse pojatý společenský prostor, kde se nachází kuchyně s jídelním stolem a sezení situované naproti nádhernému krbu obloženému antracitovými kachlemi s cibulovým reliéfem. Díky tomu, že bylo možné vytvořit samostatnou spíž, kam se kromě potravin vešla i lednice s mrazákem, nebylo nutné zatěžovat místnost objemnými kuchyňskými skříněmi. Prostor tak působí vzdušně a velkoryse. V tomto podlaží se nachází také samostatná ložnice, ložnice, koupelna a oddělená toaleta. O patro níž najdeme relaxační centrum, kterému vévodí sauna a ochlazovací káď se sprchou. Díky okolnímu svažitému terénu je i v této části domu možný kontakt a výstup do okolní krajiny. Horní patro je podle zvyklostí ložnicové, kromě třech samostatných ložnic se tu nachází prostorná koupelna, na chodbách jsou k dispozici vestavěné šatní skříně.

Dispoziční řešení hlavní obytné místnosti a ložnice bylo podřízeno výhledům z okna.

Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt. Nová okna se sníženými okenními parapety dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení. Proto je v přízemí a suterénu použitá šedo-černá kamenná dlažba. V ložnicích jsou použity palubky v postaršeném dubu. Dveře a většina atypického nábytku je z dubového masivu. Koupelny jsou zařízeny konzervativně s odkazem na historizující styl. Navržen je vyzděný sprchový kout, osově umístěná vana s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou.

Důraz byl kladen na výhledy do okolní krajiny a na propojení s exteriérem.

Důraz byl kladen na výhledy do okolní krajiny a na propojení s exteriérem.

Cílem návrhu bylo vytvoření interiéru odrážejícího ducha venkovských obydlí s akcentem na výběr a kombinaci současných a původních materiálů.  Zásadní byl kontakt s okolní přírodou, dále pak dostatek soukromí a komfortní zázemí, ve kterých mohou obyvatelé trávit čas v širším rodinném kruhu. Pro to, že se rekonstrukce stavení povedla, svědčí i fakt, že realizace vyhrála první místo v kategorii Rekonstrukce v soutěži Interiér roku 2017.

Fotogalerie:

Připravila: Redakce, Kontakt: Studio Gens

Související články:

Jak se bydlí ve skleníku

Soběstačný dům v Chocni

Bydlíme v Římě. Stylově!

Pohádka v Nízkých Tatrách

Komentáře

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *