Návštěvy bytů

Rekonstrukce malého bytu: ponechali původní detaily a i tak mají originální bydlení

Od   | 

Jen 35 metrů stačilo páru architektů, aby si ze starého bytu vytvořili funkční a moderní prostor pro život se vším, co potřebují. Umožnily jim to nejen vysoké stropy, ale i původní cihlové stěny a parketová podlaha. Nebudeme vás déle napínat, pojďte dál.

Jelikož se dispozičně jedná o 1+1, musel hlavní pokoj tohoto bytu v centru Lvova zastat více funkcí. Kromě ložnice tu tedy nechybí ani malý obývací pokoj nebo šatna. Díky vysokému stropu mohli architekti, kteří byt vlastní a chtěli tu zužitkovat svůj um, umístit postel do vzduchu, čímž se otevřel prostor pro další realizaci. Z loftové postele se tak naskýtá příjemný výhled jak z okna do vnitrobloku, tak i do nitra pokoje, které tvoří skromný, ale o to víc útulný obývák.

Této části pokoje dominují stěny z původních cihel, zvýrazněné tmavě šedou výmalbou. Ta dodává pokoji moderní akcent. Aby obývák nepůsobil příliš smutně, umístili architekti do rohu ke dveřím velkou sedačku, potaženou textilií ve dvou světlých odstínech. Úlohu konferenčního stolku tu plní pletený puf. Nádech starých časů pak v místnosti podtrhuje renovovaná, ale původní parketová podlaha.

Samotná postel je tvořená z masívní desky ukotvené do stropu a pro bezpečnost nocležníků je vybavená i decentním kovovým zábradlím. Podél stěny se tyčí policová skříň, která pomyslně odděluje ložnici od obýváku, na protější straně zase nápadité schůdky, po kterých se majitelé vyšplhají do peřin a zároveň je využívají jako knihovnu. Pod postelí se pak ukrývá výsledek maximalizace prostoru v podobě velké šatní a úložné skříně.

Kuchyň je zařízená v podobném, minimalistickém duchu, jako hlavní pokoj. Převažuje nábytek ve světlém, přírodním odstínu, doplněný sestavou v tmavě šedém provedení. Stěna lemující kuchyňskou linku a podlaha imitují beton, ale i tady si majitelé přáli ponechat kousek historie, a proto tu ponechali část cihlové stěny v původním stavu.

Nad kuchyňský ostrůvek, který zároveň slouží jako jídelní stůl, pak zavěsili mohutný kruhový lustr připomínající rovněž doby minulé. Aby prostor nepůsobil příliš tmavě a stísněně, hraje v průchodu mezi kuchyní a pokojem důležitou úlohu vysoké zrcadlo. Denní světlo sem proudí skrze prosklené dveře, které jsou i vchodem do bytu.

I v koupelně plní zrcadla svůj účel, jelikož se jedná o úzkou místnost, kam sluneční paprsky dopadají pouze přes pás luxferů. Přiznané cihly, které jsou částečně původní, částečně vymalované stejným odstínem jako v obýváku, dominují i tady. Jednotný koncept tu podobně jako v kuchyni uzavírá podlaha a část koupelnového obkladu, které mají spolu s bílou sanitou na starosti navození příjemného dojmu z celé místnosti.

Zdroj: Replus Design Bureau

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login