Návštěvy bytů

Rafinovaná přeměna malého bytu: multifunkční stěna vytvořila z jednoho pokoje dva

Od   | 

S méně než 36 metry čtverečních si poradilo australské designerské studio k přetvoření jedné místnosti a kuchyně ve funkční byt, kde jsou jasně definované zóny pro odpočinek, vaření i stolování. Stačilo jen povolat šikovného truhláře.

Tento byt o dispozici 1+1 se nachází v centru Sydney a slouží ke krátkodobým pronájmům pro ty, kteří do města na čas zavítají. Proto, co se týče vybavení, stačilo málo. Hned za vstupními dveřmi se před vámi otevře světlý a svěží prostor nasáklý vůní dřeva nejen z původní borovicové podlahy.

Hned po levé straně totiž vyhlíží na míru vyrobená šatní skříň, do které si cestovatelé mohou vybalit i uschovat kufr. Tento diagonálně umístěný kus nábytku však neplní pouze funkci úložného prostoru. Je zároveň dělicí stěnou, za kterou se nenápadně schovává obytná zóna s postelí a malým gaučem.

Cílem, kterého chtěli designeři pomocí tohoto přepažení dosáhnout, bylo vytvoření jasně ohraničených zón v prostoru i dostatek soukromí. To se jim podařilo na výbornou, protože při vstupu do bytu je samotná ložnice neviditelná. Stěna má kromě oblého zakončení, díky kterému je průchod pohodlný a celá místnost více otevřená, také několik polic, kam si návštěvníci mohou odložit knížku nebo časopis.

Dalším originálním prvkem je i malá čalouněná pohovka, která nenuceně navazuje na přední čelo postele. To zároveň slouží jako opěradlo. Designeři nenechali nic náhodě a zaúkolovali truhláře k výrobě prodlouženého okenního parapetu, který slouží jako skromný pracovní stůl. Celá tato strana pokoje je tedy ložnicí, obývacím pokojem i pracovnou v jednom.

Kuchyň prošla renovací pouze částečně, a to přidáním nové regálové skříňky pod okno. Je rozšířená do tvaru L, čímž jsou v prostoru opět jasně stanovené hranice pro to, kde se stoluje a kde se jídlo připravuje. Zaoblený konec tohoto jídelního poloostrůvku vám jistě připomíná již známý rukopis. I když jsou okna bytu otočena směrem do zástavby, sluneční paprsky sem během dne zvládnou zabrousit. Společně s vybavením ve světlých odstínech a vysokými stropy je proto byt dostatečně světlý a vzdušný.  

Koupelna také neprošla zvlášť velkou přeměnou, pouze obklady jsou tu nové. Zanechat v bytě původní detaily, jako jsou obrazy, podlaha nebo koupelnové umyvadlo, bylo totiž dalším záměrem designerů. Cestovatelé tak mohou nasát nejen atmosféru místní architektury.

Zdroj: Catseye Bay

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login