Návštěvy bytů

Prostorné bydlení v domě bez schodů: Ideální domov pro rodinu, kde se pořád někam pospíchá

Od   | 

Nejen ceny pozemků, ale i celkový trend v bydlení velí k stále menším domovům. Konec konců, nejen pořizovací cena rozlehlého domu je vyšší, ale také jeho provoz, údržba, a co si budeme povídat – aby byl stále dokonale uklizený, je zapotřebí vynaložit mnohem většího úsilí oproti domkům o několika pokojích. A jeden z nich, přízemní, si nyní ukážeme.

Majitelé tohoto domku chtěli prostorné bydlení podobné pěknému, světlému bytu, avšak s možností vyjít do zahrady. A právě tomu odpovídá dispoziční řešení. Srdcem domku je rozlehlá otevřená místnost, kde je pomocí příček neukončených dveřmi, vymezena vstupní podlouhlá chodba a dále kuchyně s navazujícím jídelním stolem a dva oddělené obývací pokoje. Zatímco v jednom je sedací souprava umístěná proti televizoru, v druhém je oproti krbu sezení pocházející z dílny nestárnoucího designu architektka Le Corbusiera. Prostoru vévodí velká francouzská okna, jimiž lze vyjít z jídelny na krytou terasu a dále do zahrady.

Hlavní prostor má dva obývací pokoje. Zdroj: Arkiteó

Architekti ze studia Arkiteó dbali na dostatek denního světla, proto jsou v domě také velká okna a světlíky navržené do chodeb i méně využívaných částí domu. V celém domě je díky tomu možné vidět “skrz naskrz”, což interiéru dodává na vzdušnosti a samozřejmě tu je maximální množství denního světla. Díky tomu bylo možné zvolit nábytek v černé barvě, a to jak sezení, tak i obývací stěnu. Dřevěný jídelní stůl navazuje na venkovní obložení fasády dřevem.

Díky dostatku denního světla černý nábytek nevadí. Zdroj: Arkiteó

Zatímco je na jihozápad orientován společenský prostor, severovýchodní strana patří ložnicím. Pro rodiče a pro děti. Tyto pokoje poskytnou dostatečný prostor a pohodlí k odpočinku, není tu místa nazbyt, ale ani nemáte pocit stísněnosti. Je to právě díky velkým oknům a bílým zdem, které pokoji dodávají světlost. K té přispívá i zvolená dřevěná podlahová krytina, která se prolíná celým domem. Díky jednolitosti prostor sjednocuje a optiky zvětšuje.

 

 

Ložnice je dimenzována tak, aby nepůsobila stísněně a zároveň nebyla předimenzovaná. Zdroj: Arkiteó

Koupelna s toaletou jsou spojené, to proto, aby zbylo místo na samostatnou místnost s vířivkou, kterou si majitelé dopřáli a kde společně často relaxují. Čas na to si najdou, protože zvolili bydlení, které odpovídá jejich životnímu stylu i možnostem. Zkrátka umí dimenzovat. 

Fotogalerie:

 

 

Komentáře

You must be logged in to post a comment Login