Návštěvy bytů

Praktický dvoupokoják s nápady, které vás budou bavit

Od   | 

Majitelé tohoto bytu se nesmířili s tím, že budou bydlet v něčem, co neodpovídá jejich představám a rozhodli se vyšperkovat své 2+kk k dokonalosti. Tak jako většina bytů, ani tento neodpovídal dispozičně jejich představám, a proto musel projít kompletní rekonstrukcí. Odstraněny byly nepotřebné příčky a díky tomu bylo možné připravit maximálně vhodnou dispozici. Plánování také pomohlo k ideálně rozvrženému nábytku a řada i nejmenších detailů nakonec v celku perfektně funguje. Ostatně přesvědčte se sami.

Kuchyně je navržená do celé místnosti. Foto: Tomáš Dittrich

V dvoupokojovém bytě žije mladý bezdětný pár, čemuž byl přizpůsoben i jeho provoz. Mají mnoho přátel, a tak jedna místnost byla věnována kuchyni. Ta není standardně navržena do koutu místnosti, ale rozprostírá se v celém prostoru. Vévodí ji kuchyňský ostrůvek, na který zároveň navazuje barový pult. Ten zastává i funkci jídelního stolu. Z tohoto důvodu je řešen v rámci velikosti bytu velkoryse a zároveň je materiálově oddělen, aby na sebe poutal pozornost. Aby tato část působila vzdušně, nejsou na zadní stěně běžné kuchyňské skříňky, ale jen police, které je možné schovat za posuvné dveře. Nábytek v neutrální kombinaci bílá, černá a dřevo doplňuje velmi příjemný dekorativní prvek – bíle natřené režné zdivo opakující se v bytě na dalších místech.

Jak na inteligentní osvětlení domácnosti?

Protější část kuchyně tvoří standardní sestava, ve které jsou kvůli malému prostoru skříňky navrženy až do stropu. Za dvířky se nachází spížní skříň a vešla se i lednice a vestavěná pečicí i mikrovlnná trouba. Díky umístnění  “za roh” robustní celek v prostoru nepřekáží, a přitom poskytuje potřebný úložný prostor. Bílá barva pak místnost nezmenšuje a navazuje na ostatní zařízení.

Mezi pokoji chybí dveře. Foto: Tomáš Dittrich

Soukromí nachází mladý pár v druhé místnosti, která přímo navazuje na kuchyni. Mezi oběma místnostmi chybí dveře, což z jednoduchého důvodu – v malém prostoru by překážely. Obývací pokoj je o něco větší, a protože si pár přál zachovat i určitou intimitu, je postel oddělena v prostoru za posuvnými dveřmi. Ložnice, pokud tak této části bytu vůbec můžeme říkat, nemá okno, a tak je oddělená jen v případě, že když přijde návštěva. Postel je navržena přímo na míru a do záhlaví se vešla i menší uzavíratelná komoda. Počítalo se s ní už v momentě plánování a samozřejmě přijde vhod.

Málo zařízenou místnost zútulňují římské rolety. Foto: Tomáš Dittrich

Společenská část je zařízena velmi jednoduše. Sedací souprava na subtilním podnoží doplněná malým stolkem a v rohu místnosti ještě pracovní stůl. I tady svítí převážně bílá barva, zbytek zařízení je v neutrální šedé a to včetně římských rolet, které minimálně zařízený prostor zútulňují. K mládí patří i nejrůznější sportovní doplňky, zatímco tenisovou raketu a brusle necháme ve sklepě, s kolem už je to horší. Majitel tedy pro něj našel méně tradiční místo – dává ho na stěnu do maličké předsíně. Má tak neotřelou dekoraci, kterou si sice musí po každé vyjížďce umýt, ale má ji na očích a dělá mu radost.

Postel je oddělena od obýváku. Prostor se uzavírá jen když přijde návštěva. Foto: Tomáš Dittrich

Fotogalerie:

Návrh interiéru: BOQ Architekti, ing. arch. Miroslav Stach a ing. arch. Jana Stachová, Foto: Tomáš Dittrich

 

Jak správně vybrat dřez do malé kuchyně?


You must be logged in to post a comment Login